Sok hiteles kap újabb átmeneti segítséget, de akadnak kérdések

money.hu
Olvasási idő: 3 perc

A várakozásoknak megfelelően az eredetileg december végén lejáró hitelmoratóriumot további hat hónappal meghosszabbította a kormány, de az új szabály - ellentétben a korábbival - nem vonatkozik mindenkire. A moratórium meghosszabbításáról szóló rendelet még nem jelent meg, abban pedig még fontos részletszabályok lehetnek.  

Részlegesen meghosszabbítja az állam az idén márciusban a járvány miatt elrendelt adósvédelmi intézkedések egyikeként életbe lépett hitelmoratóriumot. A mostani bejelentés szerint a feltételeknek megfelelő vállalatok és a lakossági hitelesek is újabb, hat hónapos haladékot kapnak a havi törlesztés fizetésére. 

A moratórium nem vonatkozik mindenkire: a szombati kormányzati tájékoztatás szerint a gyermekes családok, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok kaphatnak újabb hat hónap haladékot január 1-től. Nekik semmit nem kell tenniük, számukra automatikusan meghosszabbodik a moratórium. A vállalatok közül pedig azok élhetnek az új lehetőséggel, amelyeknek a bevétele a járvány óta 25 százalékkal csökkent. 

A moratóriumhosszabbítás mellett új szabály az is, hogy a koronavírus-járvány kezdete előtt felvett összes háztartási és vállalkozási hitelre felmondási tilalmat rendeltek el hat hónapig. Fontos azonban, hogy a moratórium meghosszabbítása csak egy lehetőség, aki tudja fizetni a hitelét, az továbbra is megteheti. 

Ők vehetik igénybe a hosszabítást

A most részlegesen meghosszabbított moratórium első, márciusban elrendelt fázisa 1,6 millió háztartást és 60 ezer vállalkozást érint. A Magyar Nemzeti Bank szeptember közepén ismertetett becslése szerint mind a vállalati, mind a lakossági hitelállomány 40-50 százalékát érinti a moratórium. A lakossági hitelek esetében a lakáshitel-állománynak több mint 40 százaléka, a folyószámlahitel-állomány több mint 60 százaléka, a személykölcsön-állománynak pedig 70 százalék feletti része került felfüggesztésre. Az államilag támogatott kölcsönök közül a babaváró kölcsönök szintén több mint 60 százalékánál függesztették fel a törlesztést az adósok. 

A mostani hosszabbítás mellett szólt, hogy a moratóriumot kihasználó ügyfelek 10-15 százaléka, azaz 160-240 ezer család számít sérülékenynek a jegybank becslése szerint, ennyien lehetnek azok, akik a koronaválság miatt alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek vagy elvesztették a munkájukat. Nekik komoly segítséget jelent a törlesztés felfüggesztésének meghosszabbítása. 

Átmeneti segítség

A money.hu szakértői szerint a részletszabályok ismerete nélkül egyelőre korai pontos becslést adni arra, hogy a hitelmoratórium meghosszabbítása hogyan érinti a kritériumoknak megfelelő hiteleseket. A mostani szabályok szerint valószínűleg a hosszabbítást választóknak annak lejárta után sem kell többet fizetniük az eredeti törlesztőrészletnél havonta, ennek fejében viszont a futamidő kitolódik. A részletszabályoknak más, egyelőre nem tisztázott kérdésre is választ kell adniuk. Például arra, hogy a moratóriumhosszabbítás esetében hogyan vizsgálják majd a bankok a jogosultságot. Egyelőre kérdés az is, hogy beléphetnek-e az “új” moratóriumba, azok, akik - teljesítik a kritériumokat, azaz például gyermeket nevelnek -, de az első fázisban még nem voltak benne, mert azóta vettek fel hitelt. 

Azonban fontos azzal is tisztában lennie a hiteleseknek, hogy ez a törlesztés átmeneti felfüggesztését jelenti, azaz a moratórium lejárta után újra el kell kezdeni a törlesztést. Így ennek megfelelően érdemes alakítani a családi büdzsét.

chatsimple