Felemás helyzet látható a lakáshitelpiacon

money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Vegyes a kép a lakossági hitelpiacon, amelyre a járvány és a gazdasági bizonytalanság is hatással van. Az év első nyolc hónapjában új lakáshitelekből 596,7 milliárd forintnyi “fogyott”, ez 1 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól és a mostani gazdasági környezetben kedvezőnek mondható. A részletes adatok szerint a piaci alapú lakáshiteleknél 7 százalékos csökkenés volt, az államilag támogatottaknál viszont 59 százalékos volt a növekedés. Utóbbi elsősorban a csok tavaly júliusi bővítésével magyarázható. Csak az augusztusi adatokat nézve 5 százalékos csökkenés látható az államilag támogatott lakáshiteleknél éves szinten.

A lakossági hitelpiacon továbbra is látható a háztartások koronavírus-járvány miatti óvatossága. A lakáshiteleknél kevésbé, a személyi kölcsönöknél sokkal jobban.

Felemás kép a támogatott porondon

A jegybanki adatai szerint az év első nyolc hónapjában 596,7 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződést a bankok, ami 1 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. Ez kedvező eredményt jelent, ám a részletes adatokból látszik, hogy az államilag támogatott lakáshitelek tartják a stagnálás közelében a piacot. Az államilag támogatott lakáshitelek összege az év első nyolc hónapjában ugyanis megközelítették a 98 milliárd forintot, ami 59 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten.

„Egyelőre nem látni a járvány végét, elsősorban azt, hogy mikor lesz vakcina és mikor kezdődhetnek meg a tömeges oltások. Így azt sem lehet pontosan tudni, hogy a gazdaság mennyi idő múlva léphet felívelő pályára. A bizonytalan járvány- és gazdasági helyzet miatt a járvány előtt még hitelfelvételt tervező háztartások egy része elhalaszthatja a nagyobb beruházásait, legyen szó hitelből történő lakásvásárlásról, lakásfelújításról. A háztartások egy része pedig a legutóbbi bejelentések miatt várhat a hitelfelvétellel, az elmúlt hetekben megjelent, konkrétumokat még nem tartalmazó információk szerint ugyanis az állami lakástámogatási program bővülhet a következő időszakban” - mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Az állami támogatású lakáshiteleknél idén látható kiugró, 59 százalékos bővülésben szerepet kap a bázishatás is. Vagyis az, hogy tavaly júliusban bővült a támogatott hitelre jogosultak köre: azóta a kétgyermekes családok is igényelhetik használt lakás megvásárlására a maximum 10 millió forintos lakáshitelt, ez pedig jelentősen megdobta az új szerződések összegét.. Ezért érdemes összevetni csak az idén augusztusi adatokat is az egy évvel korábbival, ebből pedig az látszik, hogy a támogatott lakáshitelek összege 5 százalékkal 10,1 milliárd forintra csökkent.

Látványos visszaesés a személyi kölcsönöknél

A lakáshiteleknél idén látható minimális visszaeséshez képest a személyi kölcsönöknél már jóval látványosabb hanyatlás látható. Az első nyolc hónapban 234,9 milliárd forint összegben kötöttek személyikölcsön-szerződést a bankok, ez 38 százalékos visszaesést jelent az előző év első nyolc hónapjához képest. A személyi kölcsönök volumenének csökkenése szintén a háztartások óvatosságára utal.

Felemás a helyzet a babavárónál

Az extra kedvezményes babaváró kölcsönöknél is felemás a helyzet, érdemes a részletes adatokat megvizsgálni. Idén augusztusban 45,3 milliárd forint értékben kötöttek “babavárókat” a bankok, ez több mint 60 százalékkal marad el a tavaly augusztusi szinttől.

A csökkenés egyik oka, hogy tavaly augusztusban újdonság volt az egy hónappal korábban bevezetett babaváró, és hirtelen nagyon sok jogosult igényelte a kölcsönt. A másik ok lehet, hogy bármennyire is extra kedvezményes konstrukció a babaváró, elképzelhető, hogy az arra jogosultak is kivárnak az új, ahogy már említettük még konkrétumok nélküli új állami lakástámogatási lépésekre. Igaz, hogy a babaváró szabad felhasználású hitel, de az érintettek egy része lakásvásárlásra fordítja.

chatsimple