Még nagyobb szelet jutott a legbiztonságosabb hiteleknek

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc
  • Több mint 850 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket 2020 első 11 hónapjában a magyar piacon, ami 2 százalékos növekedést jelent éves szinten.
  • Az államilag támogatott lakáshiteleknél 30 százalékos volt a bővülés, a piaci feltételekkel elérhető konstrukciók összege viszont 1 százalékkal csökkent.
  • A lakáshitelesek körében abszolút nyerők továbbra is a több évig fix törlesztőrészletű hitelek. A leghosszabb időre, több mint tíz évre rögzített törlesztést kínáló konstrukciók aránya 14 százalékra emelkedett.

Növekedésben maradt a lakáshitelpiac tavaly novemberben. Az új lakáshitelek összege 82,7 milliárd forintot tett ki, ami 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A múlt év első tizenegy hónapjában pedig összesen 852,7 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitelre szerződést a bankokkal az érintettek, ami viszont csak 2 százalékos bővülésnek felel meg - derül ki a money.hu jegybanki adatokat feldolgozó összefoglalójából.

Előrébb léptek a legbiztonságosabbak

A legújabb adatok szerint továbbra is a biztonságos konstrukciókat választja a legtöbb lakáshiteles. A kiszámítható, több évre rögzített törlesztőrészletű hitelek vannak masszív fölényben, a kockázatos, változó kamatozású, ezért változó törlesztőrészletű konstrukciók aránya a múlt év első tizenegy hónapjában mindössze 1 százalékos volt. A kérdéses időszakban a legbiztonságosabb, több mint 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek aránya 14 százalékos volt, ez javulást jelent az egy évvel korábbi, 10,6 százalékos részesedéshez képest.

Látványos többlet

A tizenegy havi adatok alapján látszik az is, hogy az államilag támogatott lakáshitelek összege 135 milliárd forint fölé emelkedett, ez pedig 30 százalékkal múlja felül az előző év azonos időszakában elért eredményt. A piaci alapú lakáshitelek összege 712 milliárd forintra rúgott, ez viszont 1 százalékos csökkenésnek, lényegében stagnálásnak felel meg. Vagyis a támogatott konstrukciók segítették a növekedést elsősorban.

Főleg azért, mert 2019 júliustól jelentősen bővült a támogatott lakáshitelekre jogosultak köre, az egyik lényeges tényező volt, hogy a kétgyermekesek is jogosulttá váltak a 10 millió forintos kedvezményes lakáshitel felvételére, ez pedig lökést adott a támogatott konstrukcióknak. A piaci lakáshiteleknél látható visszaesés többek között a koronavírus-járvány negatív hatásaival, ezen belül a megtorpanó lakáspiaccal, valamint a háztartások óvatosságával magyarázható.

A money.hu szakértői szerint sokan nem csak a pandémiához köthető kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt, hanem az állami lakástámogatási rendszerben idéntől elérhető új lehetőségek - például az 5 százalékos kedvezményes lakásépítési áfa, a lakásfelújítási támogatás - miatt vártak ki a költözéssel és a hitelfelvétellel. Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy a lakossági hitelpiaci kereslet miként alakul 2021-ben, ez ugyanis nagyban függ attól, hogy a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság mikor kezd látványosan enyhülni. Illetve attól, hogy az állami lakásprogram új elemei milyen lökést adhatnak a lakossági hitelezésnek.

Továbbra is vannak kedvező konstrukciók

Mindenesetre a lakáshitelpiacon továbbra is vannak kedvező konstrukciók. A money.hu kalkulációi szerint január elején a legolcsóbb piaci feltételekkel felvehető, 20 éves futamidejű, végig fix törlesztőrészletű lakáshiteleknél a havi kiadás 1 millió forintra vetítve 6200-6600 forint, vagyis 10 milliós kölcsönösszegnél 62-66 ezer forintra jön ki a törlesztés, 5 millió forintnál pedig 31-33 ezer forint ugyanez. A legdrágább konstrukciók esetében az 1 millió forintra jutó havi törlesztés viszont meghaladhatja akár a 9 ezer forintot is. Vagyis egy 10 milliós hitelnél 90 ezer forint felett lehet a havi részlet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az érintettek a hitelfelvétel előtt alaposan nézzék meg a banki ajánlatokat, mert a különbségek óriásiak lehetnek.

Új világ jön a személyi hiteleknél

Új időszámítás indult januártól a személyi kölcsönök piacán, amelyek a múlt évben a korábbi esztendőkhöz képes gyengébben szerepeltek. 2020 első tizenegy hónapjában az új személyi kölcsönök összege 314 milliárd forint volt, ami 40 százalékos csökkenést jelentett éves összevetésben. Ez részben a pandémiához köthető bizonytalansággal magyarázható, a lakosság ugyanis visszafogta a fogyasztását, ez pedig a személyi kölcsönök iránti keresletet is visszavetette. Emellett a koronavírus-járvány miatt tavaly márciusban a személyi kölcsönökre bevezették a thm-plafont, a bankok pedig új konstrukciókat dolgoztak ki, vagyis több banknál átmenetileg nem voltak elérhetőek a személyi kölcsönök.

2021-től pedig azért indul új korszak, mert a már említett thm-plafon tavaly december végig volt érvényben, januártól már nincs korlátozás. A bankok kínálatában azonban - ugyanúgy, mint a lakáshitelek esetében - vannak továbbra is kedvező, bőven 10 százalék alatti thm-mel felvehető személyi kölcsönök. A money.hu személyikölcsön-kalkulátora szerint január első hetében a 1,5 millió forintos, 5 éves futamidejű személyi kölcsönök közül a legolcsóbbak havi törlesztése 30 ezer forint, a legdrágábbak havi törlesztőrészlete azonban 25-30 százalékkal magasabb, 38-39 ezer forint is lehet. Éppen ezért személyikölcsön-igénylés előtt mindenképpen érdemes megnézni a teljes kínálatot és egyeztetni a money.hu szakértőivel, akik abban is tudnak segíteni, hogy melyik banknál milyen egyéb kedvezmények érhetőek el. 

chatsimple