Ezeknél a bankoknál már elérhető az új otthonfelújítási kölcsön

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Február első öt banki munkanapján összesen hat pénzintézet indította el az új otthonfelújítási kölcsönét. A maximum 6 millió forintos, államilag támogatott kölcsön legfeljebb 10 éves futamidőre, 3 százalékos kamattal igényelhető. Nézzük, mely bankok ezek!

Mint ismeretes, 2021. február elsejétől igényelhető az új otthonfelújítási kölcsön. Ez a kölcsön azoknak szól, akik szeretnék felújítani az otthonukat, és ehhez az otthonfelújítási támogatást is igénybe kívánják venni, de nem tudják a felújítást önerőből finanszírozni. Az otthonfelújítási kölcsönt azok igényelhetik, akik a felújítási támogatás feltételeinek is megfelelnek.

Ezekben a bankokban igényelhető

Február első hetében ezeknél a bankoknál jelent meg az új hitelkonstrukció:

  • OTP Bank: OTP Otthonfelújítási Hitel
  • K&H Bank: K&H felújítási hitel állami támogatással
  • Gránit Bank: Otthonfelújítási Kamattámogatott Kölcsön
  • Erste Bank: Otthonfelújítási kölcsön
  • Takarékbank: Otthonfelújítási Kamattámogatott Kölcsön
  • Raiffeisen Bank: Otthonfelújítási kamattámogatott kölcsön

Bár a jogszabályi feltételek mindegyik banknál megegyezőek, azért a konstrukciók között kisebb eltérések lehetnek, ilyen például a minimális hitelösszeg nagysága vagy a minimum futamidő. Az is szempont lehet, hogy a hitelfelvétel során felmerülő kezdeti költségekre (közjegyzői díj, értékbecslési díj, stb.) milyen akciókat nyújtanak az egyes pénzintézetek.

Érdemes összehasonlítani a konstrukciókat egymással, hogy mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet. Ebben is segítenek a money.hu szakértői.

Az államilag támogatott otthonfelújítási hiteleket a money.hu lakásfelújítási kalkulátorában is megnézheted, és össze is hasonlíthatod egymással a konstrukciókat különféle szempontok szerint.

Feltételek

Arról már szóltunk, hogy otthonfelújítási kölcsön igényléséhez a felújítási támogatás feltételeinek is meg kell felelni. A jogszabályi feltételek mellett a bankok hitelbírálatának is meg kell felelniük az igénylőknek ahhoz, hogy megkaphassák a kölcsönt.

Fontos tudni, hogy az otthonfelújítási kölcsön egy jelzáloghitel, azaz a bank jelzálogjogot jegyez be az ingatlanra.

A megvalósított felújításokról kiállított számlák kifizetését a kölcsön folyósításától számított egy éven belül a számlák vagy azok másolatának bemutatásával igazolni kell a hitelt nyújtó bank felé.

A felújítási munkák végeztével benyújtott felújítási támogatási kérelem elbírálását követően, ha az érintettek megkapják a támogatást, azt az összeget a Magyar Államkincstár egyenesen az otthonfelújítási kölcsönt nyújtó banknak utalja. A támogatás összegével történő előtörlesztésért a bank nem számít fel előtörlesztési díjat. Az előtörlesztés után csökkennek majd a kölcsön havi törlesztőrészletei is.

Ha valaki nem mutatja be a számlákat a megadott határidőre a banknak, vagy nem kapja meg az otthonfelújítási támogatást (az utolsó számla kifizetésének napjától számított 150 napon belül), vagy a részére megállapított otthonfelújítási támogatás összege nem éri el a kölcsönösszeg 25 százalékát, akkor a kamattámogatás megszűnik. Az addig igénybe vett kamattámogatást pedig vissza kell fizetni. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Az otthonfelújítási kölcsönnel kapcsolatos további aktualitásokat is követjük és közzétesszük. A bankok új otthonfelújítási kölcsöneit a money.hu felújítási kalkulátorában is megnézheted, és össze is hasonlíthatod egymással az egyes pénzintézetek ajánlatait.

chatsimple