A lakáspiacról kaphatnak lendületet a személyi kölcsönök

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc
  • Bár a koronavírus-járvány visszavetette a személyi hitelek korábban látványosan bővülő piacát, az idén kezdi összekapni magát ez a szegmens. Az év első hónapjaiban fokozatosan nőtt az új szerződések összege, januárban még alig több mint 23 milliárd forintot tett ki, márciusban már meghaladta a 37 milliárdot. 
  • A várható élénkülést segítheti az idén elindított állami program miatt kibontakozó lakásfelújítási boom is. 
  • Mind a támogatott lakásfelújítási hiteleknél, mind pedig a személyi kölcsönöknél érdemes összehasonlítani a bankok ajánlatait.

Lassan, de megkezdődött a felívelés a személyi kölcsönök piacán az új szerződések összege alapján és a következő időszakban a járványhatásból adódó bizonytalanság visszahúzódása után, többek között a lakásfelújításoknak köszönhetően emelkedő pályán maradhat ez a szegmens - derül ki az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu összeállításából. 

Mi történt? 

A járvány magyarországi megjelenése után hirtelen fordulat történt a személyi kölcsönöknél: míg 2019-ben havonta 35-55,8 milliárd forint volt az új szerződések egy-egy hónapra eső összege, havi átlagban pedig meghaladta a 46 milliárd forintot, addig 2020-ban jóval alacsonyabb összegeket produkált a piac. Havonta 13-46 milliárdról volt szó, a havi átlag pedig alig haladta meg a 28 milliárd forintot. A visszaesés a járvány miatti bizonytalansággal, óvatossággal magyarázható, valamint azzal, hogy tavaly márciusban a pandémia magyarországi megjelenése után életbe lépett adósvédelmi intézkedések 2020 végéig thm-plafont írtak elő a személyi kölcsönökre, ezért a hetekig sok banknál nem voltak elérhetőek ezek a konstrukciók. 

Mi várható?

Az idén már az élénkülés jeleit mutatja a piac, a szerződéses összeg fokozatosan emelkedik: januárban 23,1 milliárd forintra rúgott, ezt követte a 30 milliárdot meghaladó eredmény, majd márciusban már 37 milliárd feletti összegben kötöttek személyikölcsön-szerződéseket a bankok. 

Az idei növekedésben és a következő időszakban várható bővülésben az állami lakásfelújítási program is szerepet kap. Januártól ugyanis a feltételeket teljesítő, gyermeket váró és gyermekes családok visszakaphatják a lakásfelújításra fordított összeg felét, legfeljebb 3 milliót forintot az államtól, és a beruházáshoz kedvezményes, államilag támogatott jelzáloghitelt is igényelhetnek. Tehát a program keretében 6 millió forintos összegű lakásfelújításnál lehet maximalizálni az állami támogatást. A money.hu szakértői szerint lehetnek olyan háztartások, amelyek, ha már belevágnak egy ekkora munkába, akkor teljesen felújítják az ingatlant, ami pedig akár 6 millió forintnál nagyobb kiadást is jelenthet. Ennek bizonyos részét pedig akár piaci személyi kölcsönből is finanszírozhatják. Emiatt a program áttételesen segítheti a személyi kölcsönök piacának bővülését is. 

Felújítási célú személyi kölcsönöket is kínálnak a bankok

A lakásfelújításhoz kínálnak a bankok piaci alapú, kimondottan felújítási személyi kölcsönt is. Ez nem csak azoknak jöhet jól, akik jogosultak az állami támogatásra, és kiegészítenék a felújítási büdzsét. Hanem azoknak is, akik esetleg nem felelnek meg a támogatáshoz szükséges feltételeknek, de szeretnék ők is felújítani a lakásukat. A piaci alapon elérhető lakásfelújítási személyi kölcsönök között - ahogy szinte minden hitel esetében - jelentős eltérések lehetnek, éppen ezért érdemes megnézni a money.hu felújításikölcsön-kalkulátorát.  

Egy 5 millió forintos, 7 éves futamidőre felvett felújítási személyi kölcsön esetében a legkedvezőbbeknél a havi törlesztés 75-77 ezer forint lesz, összesen pedig 6,3-6,5 millió forintot kell visszafizetni az adott banknak. Ugyanakkor a kínálatban vannak sokkal drágább verziók is, amelyeknél hiába ugyanekkora - tehát 5 milliós - a hitelösszeg, a futamidő pedig szintén 7 év, de a havi törlesztés 90-100 ezer forint körül alakulhat, így akár 7,6-84 millió forintot kell visszafizetni a banknak. A tetemes összegű eltérés miatt tehát személyikölcsön-felvétel előtt mindenképpen érdemes megnézni az ajánlatokat, kérdés esetén pedig a szakértőkhöz fordulni

chatsimple