Könnyebb a visszatérés a moratóriumból – már csak a közjegyzői díj az akadály

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Az MNB a money.hu korábbi javaslataihoz hasonlóan elvárja a bankoktól, hogy díjmentes szerződésmódosítással segítsék a moratóriumból kikerülő, fizetőképes ügyfeleket abban, hogy hamarabb letudhassák hiteltartozásukat.

Elvárás lett a díjmentesség

Ahogy azt korábban jelezte, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma vezetői körlevélben szólította fel a bankokat arra, hogy a törlesztési moratóriumból kikerülő ügyfelek esetében ne számítsanak fel előtörlesztési illetve szerződésmódosítási díjat akkor, ha ügyfelük jelzi számukra: szeretné részlegesen vagy teljesen előtörleszteni a fizetési stop kapcsán felhalmozódott kamat- és díjtartozását.

Emellett a jegybank szorgalmazza azt is, hogy az ügyfeleknek legyen lehetőségük díjmentes szerződésmódosításra akkor is, ha a meghosszabbított futamidő mérséklése érdekében önkéntesen magasabb összegű havi törlesztőrészlet megfizetését vállalják. Az MNB ez utóbbival kapcsolatban ugyanakkor figyelmeztet: a lakossági ügyfelek esetében a pénzügyi intézményeknek ennek kapcsán természetesen figyelembe kell venniük a jövedelemarányos törlesztési mutatóra vonatkozó adósságfék-szabály előírásait is. A money.hu korábbi példaszámítása szerint ez egy havi 100 ezer forintos törlesztőrészlettel bíró lakáshitel esetében – a hátralévő futamidőtől függően – havi 2-5 ezer forintos tehernövekedést okozhat, cserébe hónapokkal rövidülhet a törlesztési időszak.

Másfél évig biztos kérhető

A fenti elvárásokhoz hasonló javaslatokat fogalmaztak meg június elején a money.hu szakértői is. Az általunk felvázolt megoldásban a fenti ingyenes szerződésmódosítási, illetve elő- és végtörlesztési lehetőséget a hitel teljes futamidejére biztosíthatónak láttuk. Ez azért lenne fontos, hogy a lehetőséggel azok is élhessenek, akik jelenleg még rászorulnak a moratórium védelmére, illetve azoknak is lehetőséget kínálna a futamidő csökkentésére, akiknek anyagi helyzete ma még nem engedi meg a magasabb törlesztőrészlet vállalását. Ugyanakkor a későbbiekben – ha a család anyagi helyzete javul – számukra is megmaradna a lehetőség arra, hogy külön díj nélkül lerövidítsék a törlesztési időt. Az MNB egyelőre azt közölte a vezetői körlevélben, hogy elvárása az, hogy a díjmentes szerződésmódosítási lehetőségeket a bankok legalább 2022. december 31-ig biztosítsák ügyfeleik számára.

A hezitálóknak segíthet

Az MNB adatai szerint 2021. áprilisában 1,2 millió lakossági ügyfél és mintegy 30-35 ezer vállalkozás vette igénybe a moratórium lehetőségét. A jegybank az elmúlt időszakban többször hívta fel a figyelmet arra, hogy aki anyagilag megteheti, annak célszerű minél hamarabb folytatnia a törlesztést, s kilépnie a moratóriumból. A fizetési stop-ban való maradással ugyanis az egyébként fizetőképes ügyfelek hitelének futamideje és teljes visszafizetendő összege fölöslegesen nő meg pénzügyi intézményük felé, hiszen a moratórium időszaka alatt a vissza nem fizetett tőkére továbbra is kamat és díj rakódik. Az MNB felmérése szerint a moratóriumban lévő háztartási adósok többségének megvan a megfelelő anyagi lehetősége a törlesztés folytatására. A money.hu korábbi javaslatai és az MNB mostani szabályozása újabb érv lehet amellett, hogy a fizetni tudó ügyfelek úgy döntsenek, hogy visszatérnek a hiteltörlesztéshez.

Már csak a közjegyzői díj az extra teher

A money.hu értékelése szerint további segítséget az jelentene, ha a törlesztőrészlet emelését vállaló ügyfelek számára az a lehetőség is nyitva állna, hogy az emelt összegű törlesztésről szóló szerződésmódosítást nem kellene közjegyzői okiratba foglalni. Ehhez ugyanakkor kormánydöntés kell.

chatsimple