Kötelező “kellékből” milliókról döntő okmány lehet az energiatanúsítvány

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 6 perc

Eddig rendszerint sokadrangú kérdés volt, milyen a kiszemelt lakásunk energiabizonyítványa egy-egy költözéskor. Ez azonban a zöld lakáshitel érkezésével megváltozott, ráadásul 2022 közepétől új szabályok lépnek életbe az új lakások építése kapcsán. A következő időszakban a szabályok tervezett módosításával az eddiginél érthetőbb tanúsítványok jöhetnek.

Egy-egy költözésnek - konkrétabban lakás adásvételnek - sok kötelező kelléke van. A szerződés ügyvédi közreműködéssel jöhet létre, a közművek átíratása is minket terhel és még sorolhatnánk. Szintén kötelező az energetikai tanúsítvány beszerzése, ami olyan kötelező rossz volt eddig, amit meg kellett rendelni az eladásnál, de messze nem volt perdöntő az energiafogyasztás egy-egy lakás kiválasztása kapcsán.

A rezsiköltségnél fontos lehet 

Kézenfekvő persze, hogy a lakásvásárlók számára a legfontosabb a lokáció, vagyis az, hogy az adott településen vagy városon belül melyik részen szeretnének lakni. Emellett pedig az ár a legkomolyabb választási tényező, az, hogy az mennyiért kínálják a számunkra megfelelőnek gondolt lakókörnyezetben a lakásokat. Az energiatanúsítvány nem szerepel a kiemelt tényezők között. Pedig, ha az előbbiek stimmelnek - tehát a kiszemelt lakás elhelyezkedése és ára is megfelelő -, akkor érdemes az energetikai tanúsítványt is megnézni. Sőt, ha két nagyjából azonos település- vagy városrészben lévő, körülbelül egymáshoz közeli áron kínált, azonos felszereltséggel elérhető lakás közül kell választani, akkor az energetikai tanúsítvány lehet a vízválasztó. Mégpedig azért, mert az abban szereplő adatok, a lakás energia fogyasztása meghatározza a lakásfenntartási kiadásokat, azaz a rezsiköltséget. 

Mit mutat meg?

Az energetikai tanúsítvány tartalmazza az ingatlan energetikai besorolását, leírja, mi jellemzi a lakás vagy ház fűtési és a hűtési rendszerét. Sőt, javaslatot is ad arra, hogy az optimálisabb, energiatakarékosabb felhasználás érdekében milyen átalakítások szükségesek.

Már bérlakásnál is kell

Fontos, hogy az energetikai tanúsítványról szóló több mint 10 éve életbe lépett szabályok közben módosultak. A tanúsítvány beszerzése ma már a – hivatalosan -  bérbe adott lakásoknál is kötelező. Van azért néhány kivétel.

Nem nem kell tanúsítványt készíteni:

  • az önálló, más épülethez nem csatlakozó, 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre;
  • az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt épületre;
  • a legfeljebb 2 évi használatra szánt felvonulási épületre, fólia- vagy sátorszerkezetre;
  • és a hitéleti célra használt épületre;

- illetve a nem lakás céljára használt alacsony energiaigényű olyan mezőgazdasági épületre, amelyben a levegő hőmérséklete a fűtési rendszer üzemideje alatt sem haladja meg a 12 °C- ot, vagy négy hónapnál rövidebb ideig kerül fűtésre és két hónapnál rövidebb ideig kerül hűtésre;

Tehát egy sufnira nem kell kérni energetikai bizonyítványt, ahogy az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt nyaralóra sem.

Fontosabb szerepkör

Az energetikai tanúsítványok tehát régóta kötelezőek, de sok esetben marginális szerepet kapnak. A jövőben azonban felértékelődhet a szerepük. Részben azért, mert elindul a Magyar Nemzeti Bank zöld lakáshitelezési program, amelynek keretében túlzás nélkül állíthatjuk, hogy szuperkedvezményes konstrukciót vehetnek igénybe, akik alacsony energiafogyasztású új lakást vásárolnak. Az új, októbertől elérhető konstrukció a money.hu összefoglalója szerint azért kivételesen kedvező, mert az éves kamata legfeljebb 2,5 százalékos lehet, ráadásul a hitel végig fix kamatozású a futamidő alatt, ami pedig maximum 25 év lehet. 

Az energetikai tanúsítványok pedig ott jönnek a képbe, hogy a zöld lakáshitelt kizárólag BB vagy annál jobb kategóriába sorolt lakóingatlanra lehet igényelni. Ez pedig azt jelenti, hogy a kérdéses lakóingatlan az energetikai tanúsítványokra vonatkozó szabályozás szerint “közel nulla energiaigényű” vagy annál is kedvezőbb minősítéssel bír. A zöld lakáshitelek bevezetése az egyik lépés a zöldebb, környezetbarátabb lakásállomány kialakításához.

Zöld hitel: speciális szabály, amibe sokan belebukhatnak

Fontos itt is felhívni az érdeklődők figyelmét, hogy a Magyar Nemzeti Bank a Zöld lakáshitel program keretében szigorúbb szabályt írt elő a maximum 2,5 százalékos kamatozású kölcsönt igénylőkkel szemben. Míg a BB energiatanúsítvány 100 kWh/négyzetméter primer energiafogyasztást ír elő a minősítés kiadásához, az MNB csak maximum 90 kWh/négyzetméter fogyasztású lakás esetében engedi meg a banknak, hogy a hitelt odaadja az ügyfélnek. Sokak szembesülhetnek későn ezzel a szabállyal, jó erre odafigyelni – különben sokkal magasabb lesz a hitelkamatunk.

Jövőre már az építést is megszabja

Összességében rövid távon a zöld lakáshitelezésben kitüntető szerepet kap az energetikai tanúsítvány. Ám 2022 közepétől pedig tovább értékelődik fel a kimutatás, mert onnantól csak közel nulla enegiaigényű új lakásokat lehet majd átadni. 

Még informatívabb lehet a tanúsítvány

Szintén hozzájárulhat a környezetbarátabb lakások elterjedéséhez a jelenleg használt energetikai tanúsítványokra vonatkozó szabályozás tervezett módosítása. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyik elemzése utal arra, hogy a jelenleginél pontosabb épületenergetikai kalkulációk érdekében a mostani tanúsítási rendszer felülvizsgálata zajlik. A szaktárca anyaga szerint a cél az, hogy az átalakítás után a lakásvásárlók a mostaninál sokkal jobban képben legyenek az új lakás energiahatékonyságának mértékéről. 

A tanúsítvány felülvizsgálata során cél a tanúsítvány értelmezhetőbbé, érthetőbbé tétele, a fogyasztó hatékonyabb informálása, a tanúsítványban feltüntetendő adatok körének bővítése, a felújítási javaslatok hasznosságának növelése. 

Amennyiben érdeklődsz a zöld hitel iránt, szakértőink további információkkal tudnak szolgálni a feltételekről és a kölcsön felvételében is segítséget tudnak nyújtani. Keress minket bizalommal.

Borítókép: Getty Images

chatsimple