Újból kiderül, mit tudnak a diákok a pénzügyekről

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 3 perc

November 3-án délig jelentkezhetnek a technikumokban és szakképző iskolákban tanuló diákok a III. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már több mint 1200-an regisztráltak - négy fős csapatokban - a megmérettetésre, amely három fordulóból áll, és nem csak a győztesek részesülnek értékes díjakban.

„A pénzügyi tudatosság és a fogyasztóvédelem kéz a kézben jár. Márpedig, ha alapvető tudásunk van, akkor védelem is van a kezünkben. Ezért már gyermekkorban fontos azt kommunikálni, hogy a pénzügyektől nem kell félni, mert nem egy misztikus valami. Ha iskoláskorban ez a tudásátadás megkezdődik, az segít a későbbi céljaik tervezésében, a megtakarításaikban, vagy hogy elkerüljék azokat a bizonyos csapdákat” – mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a III. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! sajótájékoztatóján.

Fontos a fiatalok edukálása

Sinkáné dr. Csendes Ágnes, a NAV adóügyi szakfőigazgatója hozzátette, hogy „fontos az állampolgárok adótudatossága, ezért nem mindegy, hogy milyen szinten állnak ezen a téren. Pusztán a jogszabályismeret kevés, lényeges annak az elfogadása is, csak abból következhet az adótudatosság. Ezért az adótudatossági stratégiánkban kiemelt szerepe van a fiatalok edukálásának, hiszen ők még nem is tudják, hogy nagyon gyorsan kerülhetnek olyan élethelyzetbe, amikor szükségük lehet erre a tudásra. Ez a verseny pedig kicsit játékosabb eszközökkel segíti hozzá őket a magabiztos adótudatosság kialakításában.”

Pénzügyi viselkedésben még nagy a lemaradás

A Fundamenta-Lakáskassza Zrt. részéről Tátrai Bernadett elnök-vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy fontos az otthon látott minta, de nem minden családban találkoznak ezzel a gyerekek. Ezért kell nekik segíteni a hiányosságok pótlásában. Kifejtette: az már látszódik, hogy van még dolguk, hiszen a pénzügyi tudás szintjén nem vagyunk elmaradva az OECD-országoktól, ám pénzügyi viselkedésben már igen: sokan nem tudják a tudásukat hasznosítani. Abban is segít ez a verseny, hogy hosszútávú pénzügyi céljai ne csak a lakosság 35 százalékának legyen Magyarországon.

Az is kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Bank Pénziránytű Alapítványa az általános iskola harmadik osztályától a középiskola végéig jelenleg 450 ezer munkafüzettel van jelen a közoktatásban, amelyre egyre többen tartanak igényt. 2700 tanárnak tartottak eddig akkreditált, ingyenes tanárképzést, és 44 kisfilmet készítettek a pénzügyekről, amelyek szórakoztatva tanítják a gyerekeket” – húzta alá Hergár Eszter, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Mikor lesz a verseny?

A verseny – mely szakértői bizottságának elnöke Bod Péter Ákos volt jegybankelnök – három, online megrendezett fordulóból áll. 

  • Az első forduló időpontja: 2021. november 4.
  • A második forduló időpontja (megyei versenyek): 2021. november 9-23. 
  • Az országos döntő időpontja: 2021. december 9.

Hogyan kell jelentkezni? 

A versenyen érvényes tanulói jogviszonnyal rendelkező nappali tagozatos diákok négyfős csapatokban vehetnek részt, korhatár nélkül, amennyiben 2021. november 3-án délig kitöltik a diakforum.hu oldalon található jelentkezési lapot. A versennyel kapcsolatos további információk és a versenyszabályzat is itt található. A szervezők próba versenyfeladatokat is közzétettek ezen az oldalon, így a diákok, illetve bárki más már most tesztelheti a tudását.

Borítókép: Getty Images