Kevesen akarják folytatni a moratóriumot

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 5 perc

Vasárnap estig jelentkezhet az a hiteles, aki a moratóriumban akar maradni, de személyesen már csak néhány óra áll rendelkezésre a bejelentkezésre. A bankoknál a várakozásoknál is kisebb az érdeklődés a további 8 hónapos hosszabbítás iránt. A kilépőknek viszont több lehetősége van arra, hogy csökkentsék a moratórium terheit.

A fiókban ma, az interneten vasárnapig van nyitva a lehetőség

A törlesztési moratóriumban maradást a lehetőséggel élni akaró ügyfelek a mai napon még minden bankfiókban kérvényezhetik személyesen a hosszabbítást, holnap ugyanakkor erre már csak azon kevés, jellemzően bevásárlóközpontokban lévő bankfiókban lesz lehetőség, ahol szombaton is van ügyfélfogadás. 

Ugyanakkor a szabályozás értelmében a bejelentkezést a jogszabályban meghatározott, egységes nyomtatványon elektronikusan is el lehet juttatni a hitelünket kezelő banknak. Erre a szabályok értelmében vasárnap éjfélig van módja azoknak, akik megfelelnek a moratórioumban maradás feltételeinek. Fontos tudni, hogy aki október 31-e éjfélig nem nyilatkozik, akkor sem maradhat a védernyő alatt, ha arra egyébként jogosult lenne.

Az online bejelentkezés bankonként eltérhet

Az elektronikus bejelentkezés formája bankonként eltérő. Néhány banknál nem csak online kitöltött formanyomtatvánnyal lehet bejelentkezni: a CIB-nél például a telefonos ügyfélszolgálton keresztül is elfogadják a hosszabbítás bejelentését, a Takarékbank pedig a videobanki szolgáltatást is ajánlja. 

Arra is érdemes odafigyelni, hogy több bank csak elektronikusan hitelesített, vagy az ügyfél azonosítására alkalmas elektronikus csatornán (internetbankon) keresztül beküldött nyomatványt fogad el, más banknál a kinyomtatott és aláírt nyilatkozat szkennelt, vagy lefényképezett képének feltöltése is elegendő. Tanácsos az, hogy a nyilatkozatot – ha nem a banki felületen keresztül történik a beküldés - arról az email címről küldjük el, amely a banknál elektronikus kapcsolattartásra meg van adva. 

Sok az érintett

A moratóriumban október elején az arra jogosult lakossági hitelek 48 százaléka (a teljes lakossági hitelállomány 33 százaléka) volt moratóriumban – tavaly év végén még a teljes lakossági hitelállomány 54 százaléka volt a védőháló alatt. A moratóriumban maradás feltételeinek a még mintegy 1,15 millió moratóriumban lévő lakossági hitelszerződésben érintett ügyfél 70 százaléka, 800 ezer szerződés felelne meg az Magyar Nemzeti Bank (MNB) értékelése szerint. Egy tavaly év végén készült jegybanki tanulmány szerint akkor a moratóriummal élők 33 százaléka (528 ezer fő) nevelt gyermeket, a moratóriummal lévők 14,5 százaléka (233 ezer fő) volt nyugdíjas. A moratóriumban lévőknek mindössze 4 százaléka (64 ezer fő) volt munkanélküli, míg 16 ezer fő, a védernyő alatt lévők 1 százaléka a közfoglalkoztatotti jogviszony alapján folytathatta volna a moratóriumot. Nem szabad elfelejteni, hogy az objektív érvek mellett a jogszabály szerint az is maradhat a moratóriumban, ahol a család jövedelme tartósan csökkent az elmúlt hónapokban. A moratóriumban maradás feltételeit egyébként nem kell igazolni, a bank köteles az ügyfelek büntetőjogi felelősségük tudatában tett nyilatkozatát vizsgálat nélkül elfogadni. Fontos, hogy Nem maradhat moratóriumban autólízinggel rendelkező ügyfél, illetve lombard vagy záloghitelt igénybeveő adós akkor sem, ha egyébként jogosultság alapján elvben folytathatná a törlesztés felfüggesztését.

Kevesen kérték a folytatást

A Magyar Nemzeti Bank szerint a lakossági ügyfelek 10 százaléka esetében lenne indokolt a moratóriumban maradás, ennél némileg magasabb aránnyal 15-20 százalékos bennmaradó szinttel számoltak a bankok. Ugyanakkor egyes jelzések szerint a moratórium 3 alá történő bejelentkezés elég visszafogott volt. A Napi.hu összegzése szerint október elején Budapest Banknál a lakossági ügyfelek 3, a Takarékbanknál 2 százaléka élt a törlesztés folytatásának lehetőségével. A Cofidisnél 5, az Unicreditnál 8 százalék körüli a továbbra is moratóriumban maradni akarók aránya. Fontos ugyanakkor látni, hogy utolsó napokban bizonyosan felpörgött a bejelentkezés, így a végső számra becsülni most nagyon nehéz.

Sokba kerül a 8 extra hónap

A money.hu korábban már többször kimutatta, hogy a moratóriumban maradás átlagosan 40 százalékkal növeli meg azt a többlet törlesztési terhet, amelyet az ügyfélnek meg kell fizetnie a 8 extra, törlesztés nélkül töltött hónapért azokhoz képest, akik most novembertől visszatérnek a rendes törlesztéshez. Épp azért – egyetértve a kormány, az MNB és a Bankszövetség véleményével - jeleztük, hogy akinek módja és lehetősége van rá, annak mindenképp érdemes újrakezdenie a törlesztést.

Így lehet rövidebb és olcsóbb a törlesztés

Ebben és ebben a cikkben pedig összefoglaltuk, hogy magasabb törlesztőrészlet-vállalással érhetik el az ügyfelek azt, hogy a moratórium ellenére ne kelljen hosszú hónapokig, évekig tovább fizetniük a törlesztőrészleteiket, illetve azt is megmutattuk, hogy hitelcserével akár a jelenlegi törlesztőrészlet is csökkenthető úgy, hogy az nem jelent további extra hónapokat ahhoz képest, amit a moratórium okoz.

Borítókép: Getty Images

chatsimple