Mégsem bolygatta fel az ingatlanpiacot a moratórium lezárása

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 5 perc

Kiegyensúlyozott maradt a lakáspiac a hitelmoratórium részleges lezárása után, annak ellenére, hogy korábban voltak olyan félelmek, amelyek kényszereladási hullámot vizionáltak.

Novembertől sok hiteles számára véget ért a 2020 márciusában elrendelt hiteltörlesztési moratórium, nekik meg kell kezdeniük újra az adósság törlesztését. Ez a fordulópont a lakáspiacot is érinti: az ország online ingatlan-piactereként szolgáló ingatlan.com adatai alapján az látható, hogy egyelőre alaptalanok voltak a lakáspiaci felfordulástól és kényszereladási hullámtól való félelmek - derül ki az ingatlanhirdetési portál legújabb elemzéséből.

Nem következett be a legrosszabb

“Korábban voltak olyan félelmek, hogy kényszereladási hullám indulhat a moratórium részleges lezárása után, ha sok hiteles képtelen lett volna újrakezdeni a moratórium idejére felfüggesztett törlesztést. Egy ilyen eladási hullámhoz több tényezőnek kellett volna fennállnia egyszerre. Egyrészt ehhez kiugró számú nem fizető hitelesre lenne szükség, másrészt durva csökkenésre a lakásadásvételek számában, valamint a kínálat is erőteljes bővülést mutatna. Akadtak lakásvásárlást tervezők, akik ilyen eladási hullámra spekulálva várták a moratórium végét és az azzal járó árcsökkenést, hogy olcsóbban vehessenek lakóingatlanokat. A legfrissebb adatok szerint ők hoppon maradtak, ugyanis egyelőre nem hozott pánikszerű eladásokat a moratórium részleges zárása.” - emelte ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: “Egyelőre egészséges szerkezetűnek tűnik a piac. Ez látszik a kínálat alakulásából is. November első 9 napján a tulajdonosok több mint 1700 használt lakóingatlant hirdettek meg eladásra az ország online piactereként szolgáló ingatlan.com-on, ami októberhez képest fél százalékos csökkenést, tavaly novemberhez képest pedig 7 százalékos emelkedést jelent. Kiugró lakáseladási hullámról pedig csak 20-30 százalékos vagy azt meghaladó havi vagy éves növekedés esetén lehetne beszélni. A lakásárak sem kerültek meredek lejtőre a novemberi adatok alapján.”

Az előzetes adatok szerint az összes lakáshiteles 6,5 százaléka maradt a rendszerben, ami szám szerint sok embert jelent, de a piac egészéhez képest szó sincs kritikus tömegről, amely szignifikáns változást hozna a lakáspiacra. A szakértő szerint egyelőre egyik feltétel sem teljesült, ami pánikszerű lakáseladási hullámot okozna.

Nem pánikolnak a bankok

Az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu szakértői szerint a nemzetközi tapasztalatok alapján átmenetileg megnőtt a nem fizető hitelesek aránya, de drasztikus emelkedésre nem volt példa. Magyarországon a következő hónapokban szintén várható egy megugrás, mert nemzetközi összevetésben extra hosszú ideig tartott a moratórium, de a bankok szerint ugyanakkor nem várható jelentős növekedés. Az előzetes adatok alapján a pandémiát követő gazdasági fellendülés nyomán a legtöbb családnak van elég jövedelme arra, hogy visszatérjen a rendes törlesztéshez.

A bankok előzetesen úgy számolnak, hogy csak mérsékelten nőhet a nem teljesítő hitelek (NPL) aránya.

A jegybanki adatok szerint az idei második negyedévben a háztartások NPL-rátája 5,8 százalék volt, ezen belül a lakóingatlannal fedezett hiteleknél 4,6 százalék volt a nem fizető állomány. A bankok az elmúlt hónapokban ráadásul számos adósságkönnyítő megoldást dolgoztak ki, így a problémás adósok számára – amennyiben felkeresik a bankjukat – lesz mód az adósság kezelésére. A money.hu korábbi adatai szerint az egyik legkedvezőbb megoldás a hitelcsere lehet. Ha pedig a korábban változó kamatozású hitellel rendelkező ügyfelek a moratórium miatt amúgy is meghosszabbodó futamidőre fix kamatozású hitelt vesznek fel, akár 30 százalékkal is csökkenthetik törlesztőrészletüket.

Csak novembertől kezd ketyegni a “BAR-lista”

A money.hu szakértői arra is figyelmeztetnek, hogy

a moratóriumban töltött időszakot nem lehet beleszámítani a nem fizetésbe,

így a törlesztéshez visszatérő adósnak ahhoz, hogy bekerüljön a rossz adósokat nyilvántartó KHR-be (Központi Hitelinformációs Rendszer) - korábbi nevén BAR-listába - csak novembertől kezd el ketyegni az a 90 napos időszak, amikor a mindenkori minimálbérrel kell tartoznia a bankja felé. Vagyis legkorábban jövő év tavaszán kerülnek fel a moratóriumból kikerülők az adóslistára, hacsak korábban nem volt már tartozásuk. A bankoknak jellemzően 6 hónapos tartozás és többszöri sikertelen felszólítás esetén van lehetőségük a hitelt felmondani, így az eljárások valamikor a jövő év nyarán indulhatnak el az adósokkal szemben.

Inkább most adnák el a lakást

Az ingatlan.com szakértői szerint ezt a kihívásokkal küszködő ügyfelek nagy része nem várná meg a jelenlegi piaci helyzetben, hanem most még inkább jó áron értékesítenék ingatlanukat.

A hitelek jelentős részét visszafizetve így akár kisebb értékűre cserélnék le otthonukat.

Az ingatlanhirdetési portál adatai alapján azonban erre még tömegesen nem került sor az elmúlt hetekben, hónapokban.

Borítókép: Getty Images

chatsimple