Miből finanszírozzuk az ajándékozást, ha nincs elég pénzünk?

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 4 perc

A magyarok ajándékozási kedve újra töretlen: átlagosan nyolc embernek terveznek idén karácsonykor ajándékot vásárolni, és 15 százalékkal többet költenek, mint tavaly ilyenkor. Az online vásárlások mellett újra megerősödik a hagyományos kereskedelem, és felbukkannak a különféle hitelkonstrukciók is. A Hungarikum Alkusz Cégcsoport kkv és lakossági ügyfelek kiszolgálására szakosodott tagvállalata, a HUNPénzügyi Tervező Kft. azt gyűjtötte össze, hogyan válasszunk a lehetőségeink közül, ha a megtakarításunk nem elegendő az ünnepekkor, de mindenképpen magasabb összegre van szükségünk.

Az ajándékmentes karácsony kétségkívül modern és fenntartható elgondolás, ám a magyarok körében mégis fontos szerepet tölt be a hagyomány. Az ajándékozási kedv minden évben magas hazánkban, idén pedig kezd visszatérni a járványhelyzet előtti állapot.

Akkor is ajándékozunk, ha nincs pénzünk

Sokan nem kívánják elengedni az ajándékozás rég bevált szokását, még akkor sem, ha a szükséges összeg nem áll azonnal rendelkezésükre.  Egy kölcsönkért összeg, vagy egy hitel igénybevételénél azonban egyáltalán nem mindegy, milyen konstrukció mellett döntünk, ugyanis egy rosszul megválasztott törlesztési mód, akár komoly gondot is okozhat a jövő évi költségvetésben. 

Áruhitel, személyi kölcsön, hitelkártya – mikor, melyiket?

Egy áruhitel igénylése abban a boltban történik, ahol vásárolni szeretnénk. Ezt a típust gyakran nulla százalékos kamattal hirdetik, ez azonban nem azonos a nulla százalékos THM-mel.

Előfordulhat, hogy egy áruhitel kamata nulla, mégis az igényelt összegnél többet kell a hitel lejártával visszafizetnünk,

hiszen a hitel teljes költségét a Teljes Hiteldíj Mutató jelöli, ami még kiegészülhet egyéb keresztértékesítési termékkel, amivel a vásárló később fog szembesülni.

Az áruhitel előnye és egyben hátránya is, hogy gyorsan, a terméket árusító üzletben igényelhető. Előnye, hiszen pozitív elbírálás esetén azonnal, a termék kiválasztását követően elérhető, hátránya viszont, hogy egy boltban gyakran csak egy áruhitel áll rendelkezésünkre (nem tudjuk tehát megversenyeztetni az egyes bankok ajánlatait) és viszonylag gyorsan kell döntenünk a hitel igényléséről.  

Személyi kölcsön hitelkalkulátor segítségével

Egyre több ügyfél választja tudatosan a személyi kölcsönt is. A felelős döntést nagyban segítheti, ha személyikölcsön-kalkulátort használunk és előzetesen átnézzük a bankok ajánlatait, ugyanis a kalkulátorok segítségével néhány perc alatt hasznos összehasonlítást kaphatunk. A megfelelő ajánlat kiválasztásában és az ügyintézési folyamatban hiteltanácsadó segítségét is igénybe vehetjük. Bankfióki ügyintézés során ma már léteznek olyan termékek, melyek a pozitív elbírálás után szinte azonnal folyósításra kerülnek.

A személyi kölcsön előnye, hogy nem csak az adott termékre fordítható, hanem szabadon felhasználható, azaz több terméket akár több áruházban is meg tudunk vásárolni,

így élvezhetjük az áruházak közötti árverseny előnyeit és még spórolhatunk is. 

A hitelkártya a hitelkeret erejéig használható, gyakorlatilag egy folyamatosan rendelkezésünkre álló, szabadfelhasználású hitel, ha úgy tetszik, a legnagyobb szabadságot nyújtó tartalék. A megfelelő használattal akár 40 napig kamatmentesen is tudjuk használni, vásárlás után

egyes bankok különböző jóváírásokat, kedvezményeket csatolnak a kártyahasználathoz, ezért az ügyfelek vagy árkedvezményben részesülhetnek vagy jóváírást kapnak a vásárlásuk után, tehát különböző előnyökre tehetnek szert.

A kiszemelt terméknél még plusz kedvezmények illetik meg. Ugyanakkor fontos, hogy nagyon tudatosan használjuk keretünket, ugyanis minden hónapban meghatározott napig vissza kell fizetni a kihasznált keretet, különben sok esetben magas kamat terheli meg a pénztárcánkat. Ahhoz, hogy pontosan átlássuk melyik pénzügyi partnernél, milyen kedvezmény lehetőségek vannak, érdemes hiteltanácsadó segítségét igénybe venni.

Borítókép: Pixabay

Ez is érdekelhet
chatsimple