Lakáshitel advent – ezt nem tesszük a fa alá

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 7 perc

A karácsonyi készülődés helyett a jegybanki kamatpályára való felkészülés jegyében telik az advent a bankoknál. A rakétára ülő irányadó kamatot ugyan még mindig csak részben követik a lakáshitel kamatemelések, ám most már szó szerint naponta változnak a banki ajánlatok. A money.hu szerint minden eddiginél jobban indokolt áttekinteni az ajánlatokat a hitelfelvétel előtt, mert milliós eltérések lehetnek az ajánlatok között.

Rakétára ültek a kamatok

Kedden ismét alapkamatot emel majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB), de a piac számára fontosabb üzenet lehet, hogy tovább emelkedik-e majd a kamatfolyosó jelenlegi 4,1 százalékon meghúzott felső szintje, hiszen ez a sáv az, amely meghatározhatja, meddig emelkedhet majd az immár irányadónak tekintett egyhetes betét kamata. Ez utóbbi a várakozások szerint 20-30 bázisponttal ezen a héten is emelkedni fog a jelenlegi 3,3 százalékos szintről.

Az MNB négy hét alatt 150 bázisponttal emelte az irányadó kamatot, ennek fényében a money.hu szakértői szerint akár dicséretesnek is tűnhet, hogy a kereskedelmi bankok ennek a drágulásnak csak töredékét érvényesítik továbbra is a hitelkamataikban. Ugyanakkor a helyzet tarthatatlanságát jelzi, hogy a legjobb lakáshitel kamat ajánlatok immár 3 százalékkal vannak a KSH által novemberre jelzett 7,4 százalékos inflációs szint alatt.

Drágulnak a hitelek

A fentiek alapján nem lepődhettünk meg azon, hogy – miként azt a money.hu korábban már jelezte – a bankok kicsit másképp értelmezték az adventet és elkezdték a felkészülést… a tartósan magasnak ígérkező kamatkörnyezetre. Az elmúlt napokban felgyorsult a lakáshitelek átárazódása, s az e heti jegybanki lépéseket követően jó eséllyel nem csak az áruházakban lesz nagy tülekedés, de a banki hirdetmény változásokban is. A money.hu szakértői ennek kapcsán arra figyelmeztetnek, hogy ebben a volatilis helyzetben

még fontosabb az ajánlatok összehasonlítása közvetlenül a hitelfelvétel előtt. Már egy 10 milliós hitelnél összességében milliós lehet a különbség a visszafizetendő összegben egy másfél százalékpontos kamatkülönbség esetén

– amire most szép számmal találunk példát a gyorsan változó banki ajánlatokban.

Kamatemelést hozott a mikulás

December 6-tól a korábbiaknál 80 bázisponttal drágított az Erste Bank az 5 éves kamatperiódusú hiteleknél, a 10 évre fixált kölcsönök esetében 50, a 15 évig nem változó kamatozású kölcsönöknél 30 bázisponttal drágább most a hitel, mint volt az december első napjaiban. A kamatemelés után az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata 4,39-5,91, a 10 éveseké 4,69-6,66, a 15 évre fix törlesztőrészlettel bíró lakáshiteleké 5,19-6,72 százalék között mozog a hitelösszegtől és kedvezménykategóriától függően. A futamidő végig fix kamatozást kínáló Stabil Ötös és Stabil Tízes hitelek kamatai ugyanakkor egyelőre változatlanok maradtak. Ugyanakkor már most tudható, hogy egy hét múlva, december 20-án újra az Erste. Az 5 éves kamatperiódusú, valamint a fix 15 éves futamidejű lakáshiteleknél 10-10, a 10 éves kamatperiódusú ügyleteknél 30 bázsipontos lesz az újabb korrekció. Szabad felhasználású jelzáloghitelt a lakáshiteleknél 1 százalékkal magasabb kamaton kaphatnak az igénylők az Ersténél.

Ugyancsak december 6-tól drágább az élet a CIB Banknál, ahol a mikulás 58 bázispontos kamatemelést hozott az 5 éves kamatperiódusú MFL hiteleknél, a 10 éves kamatperiódusú kölcsönök kamata „csak” 0,35 százalékponttal emelkedett, így a kamatkedvezmény nélkül az 5 évre fixált törlesztőrészlettel bíró hitel 5,67, a 10 éves 5,72 százalékos kamaton érthető el a banknál. A Végig FIX Lakáskölcsönök kamata csak Kamat PLUSZ és Magnifica kedvezménycsomagban emelkedett 36 bázisponttal.  A szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata egyrészt 5 és 10 éves kamatperiódusra is 0,5 százalékponttal lett drágább, ám emellett a CIB a kamatkedvezmény mértékét is csökkentette, amely így 5 évre 50, 10 évre 30 bázisponttal lett kevesebb. Így összességében az ügyfelek 5 éves kamatperiódusra 1 százalékkal, 10 évesnél pedig 0,8 százalékponttal magasabb kamatot fizetnek.

December 9-én emelt a Raiffeisen Bank. A maximális kedvezmény igénybevétele mellett az 5 éves kamatperiódusú és hasonló időtávú fix lakáskölcsönök 55 bázisponttal, 4,74 százaékra, a 10 éveseké negyed százalékponttal, 4,59 százalékról 4,84 százalékra drágult. A 15 évre fix kamatozást igérő konstrukció 20 bázispontos emelkedést követően 5,05 százalékon érhető el a legjobb ügyfeleknek. A szabad felhasználású hiteleknél hasonló emelést követően a lakáshiteleknél 2 százalékkal magasabb kamatot számít fel a bank.

December 10-től drágított az UniCredit Bank. Az 5 és 10 éves kamatperiódussal bíró kölcsönök 0,7, a végig fix konstrukciók kamatai a futamidő függvényében eltérő mértékben drágultak. Az 5 éves fix hitelekért 99 bázisponttal magasabb kamatot számít fel a bank. A 6-8 éves futamidővel bíró kölcsönök 0,75, a 9-10 évesek 0,65 százalékponttal lettek drágábbak. Az ennél hosszabb futamidőre lényegesen szerényebb a drágulás. A 11-13 éves fix hitelek 5, a 14-15 évesek 10 bázisponttal drágultak. Aki 16-18 évre fixálta kölcsönét, az 20 bázisponttal drágábban tud múlt péntektől hitelt felvenni az UniCreditnél, a 19-20 éves kontraktust megkötők ugyanakkor 3 (!) bázispontos drágulással megúszták (egyelőre) a kamatcunamit.

Ez a hét is jól kezdődik…

December 13-tól 22 bázisponttal emelte a 12-20 éves végig fix lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitel konstrukcióinak kamatát a Budapest Bank, így egy 10 millió feletti kölcsönért lakáshitel esetében 5,49 százalékos kamatot kell fizetni, míg szabad felhasználásra 6,69 százalékon kaphatunk kölcsönt. A bank Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelei (MFL) ennél keményebben, 5 éves kamatpreiódusra 55, 10 éves fixálásnál 45 bázisponttal drágultak. Tízmilliós hitelösszeg esetén 5 éves kamatperiódus mellett 4,53 százalék helyett 5,08 százalékot kell fizetni, a 10 évre fixált törlesztésnél 4,9 százalék helyett 5,35 százalék az új kamat. Hasonló volt az elemés mértéke a piaci hiteleknl, itt – az ügyfél minősítésétről függően – 5 éves kamatperiódusra az 55 bázispontos emelés után 20 milliós forint felett 4,79.6,69, míg 10 évre fixált törlesztő mellett 4,89-7,15 százalékos az új ajánlat.

Miután a Magyar Bankholding fúzióra készülő tagjai az elmúlt hetekben már egymáshoz űrazták a lakáshitel termékeket, nem lepődhetünk meg azon, hogy az MKB Banknál szintén 55 bázoisponttal drágultak hétfőtől az 5 éves kamatperiódussal rendelkező hitelek. Így a kamatkövető lakáshitel új kamata normál kondíciók szerint 7,09, exkluzív csomagban 4,79 százalékos, a szabad felhasználású Magánhitel konstrukció normál esetben 7,29, a legjobb ajánlati csomagban pedig 4,99 százalékos kamattal érhető el. A 10 éves fixálásnál a szintén a BB-vel azonos, 45 bázispontos drágulás után a lakáshitel kamata az átlag ügyfélnek 8,1, a legjobb csomagot kapónak 4,89 százalékon érhető el, a nem lakáscélú felvétel esetén a kamat 5,89-9,1 százalék között alakul.  Az MKB MFL termékeinél 10 éves fixálásra 45 bázispontos emelkedéssel 4,89-7,37 százalékos ajánlat van érvényben december 13-tól, míg a 15 és 20 éves vég fix terméknél a szintén a BB-nél látott 22 bázispontos emelés után minden kedvezmény kategóriában egységesen 5,59 százalékos az MKB Bank ajánlata.

Borítókép: Getty Images

chatsimple