Túlélhető a hitelkamat-emelési hullám?

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 3 perc

A meglévő hitelek nagymértékben drágulhatnak a következő kamatfordulókor, az új hiteleknél a fél évvel ezelőtti átlagkamat már a legjobb adósoknak sem elérhető ma már, miközben akár 20 százalékkal kisebb értékű lakáshitellel történő megvásárlására lesz elég a pénzünk – mutatjuk mit okoztak a piacon a folyamatos jegybanki kamatemelések.

Újabb 20 bázisponttal emelte, 3,30 százalékos kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön. Ezzel az effektív kamatemelés november 18-a óta – amióta az irányadó kamat elvált a jegybanki alapkamattól – 1,2 százalék volt.

De mit is jelent ez a hitellel rendelkezőknek, illetve a hitelfelvételt tervezőknek?

A meglévő hitelek nagyot drágulnak

A korábban hitelt felvevőknek jó eséllyel a következő kamatfordulókor jelentősen drágul majd a hitelük. Nagyon leegyszerűsítve: ha valaki májusban egy 10 milliós, 10 éves futamidővel bíró, 6 százalékos változó kamatozású lakáshitelt törlesztett, akkor 111 021 forintot kellett fizetnie. November közepére az alapkamat emelés mértékének érvényesítése után ez a hitel már 7,5 százalékon ketyegett, a törlesztőrészlet közel 7 százalékkal, 118 702 forintra drágult. Ha az azóta meglépett kamatemelés is beépülne a hitel kamatába, akkor az immár 8,7 százalékos kölcsönt fizető adósunk már 124 735 forintról kapna törlesztési számlát,

a törlesztőrészlet drágulása így május óta meghaladná a 12 százalékot.

A hitelkiváltás még mindig alternatíva

Neki mindenképp érdemes lehet még most körülnézni a hitelkiváltó ajánlatok között, hiszen a money.hu adatai szerint bár a 10 évre fixált új kölcsönök kamatai is szépen megemelkedtek az elmúlt hetekben, ám jelenleg 4,6 és 7,9 százalék között szórnak a banki ajánlatok. Ennek köszönhetően a 10 milliós kölcsön havi törlesztőrészlete 104-120 forintból kihozható.

A korábbi átlagkamat ma a top adósoknak sem érhető el

A lakáshitelek esetében fontos látni, hogy miközben most a legjobb adósok remélhetik azt, hogy 4,6 százalékos kamatszint mellett 10 éves kamatperiódussal rendelkező vagy végig fix kölcsönhöz jutnak, addig májusban az összes folyósított lakáshitel átlagkamata nem érte el a 4 százalékot.

A folyósított hitelek átlagkamata utoljára 2019 augusztusában volt olyan magas szinten, mint most a top kamat.

Sokkal kevésbé tudunk nyújtózkodni a hitelpaplan alatt

A legnagyobb baj az, hogy a hitelkamatok drágulása miatt természetesen nő a törlesztőrészlet is. Ez pedig egyre több esetben lesz akadálya annak, hogy akkora lakást vásároljunk, amit szeretnénk, hiszen a Magyar Nemzeti Bank bőszen vigyázza, hogy jövedelmünk mekkora részét költhetjük hiteltörlesztésre. Ha az elmúlt hetek kamatemelései megjelennek az új hitelek kamatában, akkor

egy átlagbérrel bíró hitelfelvevő már csak 20 százalékkal kisebb értékű lakást tud majd megvenni 20 százalékos önerő mellett, mintha szeptemberben igényelt volna kölcsönt.

Bezuhanhat a hitelfelvétel

A nagy kérdés, hogy mikortól érződik majd a hitelkamatok emelkedése a lakáshitelek iránti kereslet komoly mértékű visszaesésében. Szakértők szerint figyelmeztető  lehet, hogy októberben – amelynek második felében már elindult a lakáshitelek drágulása – hathavi mélypontra esett a folyósított új lakáshitelek összege. Ám az igazi vészfékezést november és főleg december produkálhatja majd.

Kérdés, hogy a csökkenő keresletre mit lépnek a bankok és – főleg – miként reagálnak a csökkenő keresletre az ingatlantulajdonosok és -fejlesztők. De itt még túl sok a kérdőjel. Egyelőre éljük túl a lakáshitel cunamit.

fotó: Getty Images

chatsimple