Sokkal olcsóbb lakásra elég csak a hitelesek pénze

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 3 perc

A jegybank folyamatos kamatemelése nem csak a dráguló kamatok miatt fog fájni a lakásvásárlást hitelből tervezőknek, hanem amiatt is, hogy az átlagbérből sokkal kisebb értékű hitelt lehet finanszírozni – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői.

Ha az év végére a kedden kiszélesített kamatsáv felső szélére ér majd az irányadó kamat, és az idővel a banki hitelkamatokban is megjelenik, akkor az átlagkeresettel rendelkezők 20 százalékkal kisebb értékű lakásra tudnak majd csak alkudni. Ez az eladóknak is fájni fog.

Nem csak a törlesztőrészlet fog fájni

Az elmúlt hetekben drasztikus gyorsasággal növekszik a jegybanki irányadó kamat mértéke. A kamatemelési ciklus indulása óta 0,6 százalékról 2,9 százalékra emelkedett a mutató. A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a drágulás nem csak a hitelkamatok és a törlesztőrészletek emelkedése miatt érinti érzékenyen a lakáshitel felvevőket, hanem amiatt is, hogy jó eséllyel le kell mondaniuk álmaik lakásáról és sokkal kisebb összegben tudnak csak lakásra alkudni.

Szeptemberben egy átlagbért kereső lakásvásárló a 284 700 forintos nettó fizetéséből az adósságfék szabályok értelmében a keresetének 60 százalékát, 170 800 forintot fordíthatott törlesztőrészlet megfizetésére. Idén szeptemberben a jegybank tájékoztatása szerint a 10 évre fixált hitelek átlagkamata 4 százalék volt. Mindez azt jelenti, hogy adósunk húsz éves futamidőre 28,2 millió forint értékű hitelt tudott felvenni. Ha a minimálisan elvárható 20 százalékos önerővel számolunk, akkor 35,25 millió forint értékű lakásra volt elegendő pénze.

7-10 százalékkal olcsóbb lakás megvásárlására elég ma is az átlagbér

Ha a szeptemberi 1,65 százalékos alapkamat és a mostani 2,9 százalékos irányadó kamat közti 1,25 százalékos emelés egy az egyben megjelenne – márpedig a szakemberek szerint jó eséllyel megjelenik - majd a hitelkamatokban, akkor adósunk az 5,25 százalékra emelkedő kamat miatt már csak 25,3 millió forintnyi hitelt tud felvenni. Ennek következtében 10 százalékkal kisebb értékű 31,6 milliós lakást tud vásárolni.

A money.hu elvégezte annak a kalkulációját is, hogy mennyivel kedvezőbb a helyzet, ha a kamatban nem az irányadó kamatszint emelkedése, „csak” az irányadó pénzpiaci kamat, a BIRS szeptember vége óta bekövetkezett 80 bázispontos drágulása érvényesül a hitelkamatban. Ebben az esetben a felvehető hitel maximális összege 26,2 millió forint lehet, ami 32,75 milliós lakás megvásárlását teszi lehetővé.

A lakás árának ötödét viszi el a kamatemelkedés

Elemzők szerint az irányadó kamat az év végére 3,5 százalékra emelkedhet. A money.hu kalkulációi szerint ebben az esetben - ha ez a szeptembertől mért 1,85 százalékos kamatemelkedés beépül a hitelkamatokba – akkor a maximális hitelösszeg alig haladja meg a 24 millió forintot. Ezzel a szeptemberi szinthez képest már közel 15 százalékkal kisebb értékű, alig több mint 30 milliós ingatlanra lesz elegendő az átlagbér kimaxolásával felvehető hitel összege. Ha pedig az MNB keddi döntésével kiszélesített kamatfolyosó felső mértékével, az egynapos hitelkamat 4,1 százalékos mértékével számolunk, akkor az átlagkeresetből már csak 23 millió forintos hitel felvételére futja, ez pedig csak 28,75 millió forintos lakás megvásárlását teszi lehetővé. Így tehát a kamatemelkedés összességében 18,5 százalékkal veti majd vissza az átlagbér mellett kiszemelhető lakás értékét.

A lakáseladók is megérzik majd

A fentiek miatt persze nemcsak a hitelfelvevők, hanem a lakást eladni akarók feje is főhet, hiszen a fizetőképes kereslet közel húsz százalékos csökkenése vélhetően komoly érvágást jelent majd nekik is – figyelmeztetnek a money.hu szakértői.

Borítókép: Getty Images

Ez is érdekelhet
chatsimple