Ennyivel drágultak a lakáshitel kamatok januárban

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 4 perc

Az év elejével sem lassult a banki lakáshitel kamatok emelkedése, a pénzintézetek ugyanakkor eltérő árazási stratégiát alkalmaznak. A referenciakamatok gyors emelkedése miatt egyre több bank függeszti fel a változó kamatozású kölcsönök értékesítését.

Az év elejével tovább folytatódott a lakáshitel kamatok emelkedése. A bankok láthatóan két, jól elkülöníthető üzletpolitikát folytatnak.

Az egyik irány az egységes, maximum a kamatperiódusok esetében eltérő mértékű emelés, míg más bankok az azonos hosszúságú fixálással bíró hiteleiket is eltérő mértékben emelik.

Egységesen emelők

Inkább az első típushoz húznak a Raiffeisen Bank árazási bizottságában. Ott ugyanis az 5 éves kamatperiódusú hitelek 0,6, a 10 évre fixált kölcsönök 0,5 százalékponttal emelkedtek, a 15 éves végig fix hiteleket pedig 44 bázisponttal drágábban kínálja a bank.

Az egységes lépés mintapéldánya lehet a CIB Bank, ahol az 5, 10 kamatperiódusú és egyes kedvezménykategóriákban a végig fix jelzáloghitelek egységesen 30 bázisponttal drágultak az év elején.

A Magnet Bank a 6 havi BUBOR drágulása miatt az év elejétől a változó kamatozású Magnet lakáshitelt a korábbi 9 helyett 9,8 százalékos kamatszint mellett nyújtja. Az 5 és 10 évre fixált törlesztőrészlettel bíró stabil ötös és tízes hitelek kamatai 0,5 százalékponttal, így öt évre 6,4 helyett 6,9 százalékos, 10 évre 6,9 helyett 7,5 százalékos szinten fixált kamat mellett vehetünk fel hitelt.

Az Oberbank január 15-től az 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamatát 1,22, a 10 évesekét 0,88 százalékponttal emelte. Így a szeptember végéig elérhető, akciós 5 éves kamatperiódusú lakáshitel kamata 5,88-ról 7,10 százalékra drágult. A nem akciós termék esetében az emelés után a korábbi 7,4 százalék helyett immár 8,70 százalékon elérhető csak a kölcsön. Tíz éves fixálás mellett akciósan a korább 5,82 helyett 6,70, nem akciósan 7,42 helyett 8,30 százalékos kamaton hozzáférhető a kölcsön. A szabad felhasználású jelzáloghitel kamata 5 éves fixálás mellett a korábbi 7,98 százalék helyett 9,2 százalék lett. A 10 éves kamatperiódus esetében 7,92 helyett 8,8 százalékon érhető el kölcsön a banknál. Az Oberbank ezen kamatajánlata március 14-ig érvényes.

Az Erste Banknál január 17-től emelkednek a jelzáloghitelek kamatai. Az 5 éves kamatperiódusú ügyleteknél 30, a 10 éves kamatperiódusú és a fix 15 éves futamidejű ügyleteknél 20 bázispontos volt az emelés. A szabad felhasználású jelzáloghitelek estében hasonló volt az emelés mértéke – ott nincs 15 éves konstrukció.

Szegmens-drágítók

Az akár azonos kamatperiódusú termékeket is eltérően drágítók köréhez tartozik egyértelműen az OTP Bank. A bank az év elején termékenként és futamidőnkét eltérő mértékben emelt. A Fix5 Lakáshitelnél 25 bázispont volt az emelés. Ennek a háromszorosával, 75 bázisponttal drágult ugyanakkor a Fix5 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) és a Fix5 jelzáloghitel kamata.  A 10 és 20 éves fixálást kínáló MFL és jelzáloghitel termékeknél az emelés 0,5 százalékpont volt.  A Fix10 és Fix20 Lakáshitel kamatok nem változtak.

Az UniCredit Banknál az 1 éves kamatperiódusú otthonteremtő hitelek teljes hiteldíj mutatója 5,83-ról 7,06 százalékra, az 5 éves otthonteremtőké, 5,92 százalékra emelkedett a hirdetmény szerint.

A támogatott hitelek esetében a Takarékbank takarék ötös otthon hitel a kamattámogatott időszakon túli, illetve jogosulatlan igénybevétel esetén felszámított kamata 6,54 százalékról 7,09 százalékra emelkedett.

A Sopron Banknál a változó kamatozású hitelek közül a 3 havi BUBOR-hoz kötött kölcsönök THM-je 2,46-2,5 százalékponttal, a 12 havi BUBOR-hoz kötött hiteleké 2,81-2,87 százalékponttal emelkedett. Volt emelés az 5 éves kamatperiódusú hiteleknél is, ott a THM 6,68 százalékra emelkedett.

A Gránit Banknál a 3 havi BUBOR-hoz kötött hitel a referenciakamat drágulása miatt a szeptember végi 4,98 százalék helyett 7,42 százalékos teljes hiteldíj mutató mellett érhető el a reprezentatív példa szerint január 10-től.

Agyő változó kamatozás!

Az emelkedő kamatok (és talán a kamatstop szabályozás) betette az ajtót a változó kamatozású jelzáloghitelek előtt. A Bankholding tagbankjai (MKB, Budapest Bank és Takarékbank) decembertől már nem kínálnak változó kamatozású kölcsönöket. A lépéshez egyre több bank csatlakozott. Az év elejétől felfüggesztette a referenciakamathoz kötött hitelek értékesítését az OTP Bank i. A banknál így visszatérésükig nem lehet szerződést kötni forint adósságrendező hitelre, illetve változó kamatozású OTP lakás- és jelzáloghitelre. Az Oberbank pedig idén június 30-ig nem értékesít 3 havi BUBOR referenciakamathoz kötött jelzáloghitelt.

Fotó: Getty Images

chatsimple