Szupernépszerű lett a zöld hitel

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Jelentős az érdeklődés a K&H-nál a szuperhitel iránt, amelyet az energiatakarékos új lakások vásárlására, építésére lehet igényelni rendkívül kedvezményes kamatozással - közölte a pénzintézet. A tavaly október óta elérhető K&H NHP Zöld Otthon lakáshitelből három hónap alatt összesen 12 milliárd forint értékben igényeltek az ügyfelek és közel 2,9 milliárd forintot már folyósítottak is.

Gyorsan elérték a 10 milliárdot

“A rekorderedmény várható volt az évközbeni számok láttán, igaz, a felpörgő infláció miatt a Magyar Nemzeti Bank által tavaly nyáron elindított kamatemelési sorozat a lakáshitelpiacon is megjelent. A növekvő kamatkörnyezetben pedig felértékelődnek a kedvezményes kamatozású konstrukciók. Így a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programja keretében októbertől elérhető Zöld Otthon lakáshitel is. A rendkívüli kedvezményes lakáshitel kamata mindössze 2,5 százalék, amely még a szintén alacsony kamatozású CSOK-os kölcsönök 3 százalékos szintjénél is kedvezőbb” - mondta Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője.

Nem véletlen, hogy nagy igény mutatkozik a Zöld Otthon lakáshitelre.

Tavaly október és december vége között összesen közel 12 milliárd értékben igényeltek ilyen lakáshitelt a K&H-tól.

A kérelmek egy része még elbírálás alatt van, de 2,9 milliárd forintott már folyósított a pénzintézet. Egy-egy Zöld Otthon lakáshitel átlagos összege 18 millió forintot tesz ki, ez közel 40 százalékkal haladja meg a sima lakáshitelekre jellemző 13 millió forintos összeget. 

Számoljuk ki!

A K&H összeállítása szerint

  • egy 25 éves futamidejű, 18 millió forintos zöldlakáshitel esetében a havi törlesztőrészlet 81 ezer forint alatt marad.
  • Azonos futamidő, de 25 millió forintos, illetve 35 millió és 50 millió hitelösszeg esetén a havi törlesztés 112 ezer, 157 ezer, valamint 227 ezer forintra jön ki. 

“A Zöld Otthon lakáshitel előnye, hogy az államilag támogatott konstrukciókkal ellentétben bárki igényelheti, nincsen például gyerekszámhoz kötve a hitelfelvétel. Ugyanakkor az arra jogosultak kiegészíthetik CSOK-os konstrukciókkal az összeget” - tette hozzá a K&H szakembere. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Zöld Otthon lakáshitelt kizárólag olyan új lakás vásárlására vagy építésére lehet igényelni, amelynek a maximális, úgynevezett primerenergia-felhasználása négyzetméterenként évente 90 kWh, ami a jelenleg érvényes lakóingatlan-besorolásokat nézve a BB kategóriába, vagyis az egyik legtakarékosabb osztályba esik.

Borítókép: Getty Images

A money.hu szakértői segítenek összeállítani, beadni, sőt, akár más állami támogatással összevonni a hiteligényed. Válassz saját szakértőt, aki nemcsak időt, de pénzt is spórol Neked. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.