A pandémia nem, a háború veszteségessé tette a bankokat

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 4 perc

Míg a koronavírus járvány idején komoly nyereségük volt, az orosz-ukrán háborúval összefüggésben lévő egyszeri költségek miatt mind az OTP, mind az Erste Bank veszteséges negyedévről számolt be.

Háborús veszteség

Miközben a pandémia alatt kiválóan teljesítettek, a 2022-es év első három hónapjában két nagybankunk – az OTP és az Erste Bank is – veszteséges működésről számolt be. A veszteség mindkét bank esetében a jórészt a február óta tartó orosz-ukrán háború közvetett és közvetlen hatásaival van összefüggésben.
Az OTP a tavalyi 93,3 milliárd forintos nyereség után 33,4 milliárd forintos nettó veszteséget jelentett csoportszinten az I. negyedév után. A mínuszt egyrészt a bank magyar és bolgár leányvállalatának birtokában lévő, egyelőre eladhatatlannak számító orosz állampapírok 34,5 milliárd forintos értékvesztésének elszámolása okozta. Emellett a korábban a növekedés reményében a bank könyv szerinti értékénél magasabb áron vett orosz bankkal kapcsolatos többletérték, az 56,3 milliárd forintos goodwill leírása történt meg most.
Az Erste az első három hónapban 908 millió forintos veszteséget könyvelt el a tavalyi 15,1 milliárd forintos nyereséghez képest. Itt az egyes hitelek, ezen belül leginkább a Babaváró hitelek átértékelésén keletkezett veszteség 10 milliárdos mínuszt hozott. Emellett az orosz-ukrán háború, ezen belül az Oroszország ellen elrendelt szankciók miatt fizetésképtelenné vált európai Sberbank miatt kellett fizetnie az Erstének. Az anyacég után a magyarországi Sberbank is csődbe ment, az emiatt elrendelt rendkívüli betétbiztosítási (OBA) befizetés 7 milliárd forintos mínuszt jelentett az Erste Banknak.

A bankszektor egészének összesen 75 milliárd forintot kell befizetnie a Sberbank csőd miatt,

ebből az OTP része 28 milliárd forint lesz – ez azonban – szemben az Erstével, amely az I. negyedévben elszámolta azt – csak a II. negyedévben rontja majd az OTP eredményét.

Az osztalékok szépítik az eredményt

Az OTP magyar leánybankja 94 milliárd forintos nettó korrigált nyereséget könyvelhetett el. Ez 68 százalékos emelkedést jelentene az egy évvel korábbi szinthez képest. Ugyanakkor – miután a magyar OTP a bankcsoport anyabankja – így itt jelennek meg a sikeres leánybankok osztalékai is bevételként. Márpedig több leánybank, leginkább az OTP bolgár és horvát bankja nyeresége után idén szép nagy osztalékot fizetett. Ennek összege 106 milliárd forintot tett ki. Enélkül az OTP magyar bankjának adózás utáni eredménye 78,4 milliárd forintos veszteséget mutatna – mondta el Bencsik László. vezérigazgató-helyettes.

Már nem várnak itthon hitelbővülést

Az OTP bankcsoport hiteleinek állománya 3 százalékos növekedést mutatott az első negyedévben. Magyarországon ugyanakkor – noha a korábbi években ez hozta a hitelállomány bővülés zömét – a hitelállomány stagnált. Bencsik László szerint az év eleji kifizetések (szja-visszatérítés) komoly mértékben apasztotta a fogyasztási hitelállományt. (A folyószámlahitelek esetében a számlára érkezett pénz miatt az állománycsökkenés automatikus.) A jelzáloghitel állomány az első negyedévben 1 százalékos növekedést mutatott éves szinten, ám

az év további részében az OTP szerint nem igazán várható bővülés a lakáshitelpiacon.

A többi országban a növekedés jelentősebb volt, így a bank csoportszinten tartja a 10 százalékos állománynövekedési prognózisát.
Az Ersténék a lakossági oldalon a jelzáloghitel-kihelyezés 27 milliárd forint volt a negyedévben. Ez 15 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az Erste az idei évben a növekedés visszaesésével számol. Ugyanakkor Harmati László vezérigazgató-helyettes szerint még így is meghaladják majd a 2021-es hitel folyósítás összegét.

Kamatfizetés nélkül is ömlik a pénz a bankokhoz.

A hiteloldal mellett a betétoldalon is nagyot dobtak az év eleji kifizetések itthon. Az OTP-nél a lakossági betétállomány 7 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor még erre is rátett a vállalati hitelállomány éves szinten 9 százalékos növekedése. Itt azonban az OTP vezérigazgató-helyettese fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a vállalati betétekért komoly verseny van a piacon, s ezért a bankok itt már számottevően komolyabb pénzeket fizetnek kamatként.
Az Erste Csoporetnál összevetésben 20 százalékkal, 4471 milliárd forintra növekedett az ügyfélvagyon, aminek 57 százaléka valamilyen értékpapír-befektetésbe került.

Lakáshitel-kalkulátorunk segítségével megtalálhatod a számodra legoptimálisabb lakáshitelt, pontosan kiszámíthatod, hogy otthonod megvásárlásához/felépítéséhez milyen törlesztőrészletet kell vállalnod és tájékoztatást kapsz, hogy milyen teljes költség mellett juthatsz hitelhez. Tégy próbára minket! Segítünk összehasonlítani a banki ajánlatokat, sőt a legtöbb banki partnerünknél egyedi kedvezményekhez is juthatsz, ha velünk intézed a hiteled. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.
Ez is érdekelhet
chatsimple