Az infláció lekörözi a lakáshitel kamatokat

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 5 perc

Immár egy éve az aktuális inflációs mérték alatti kamatszint mellett tudnak lakáshitelt felvenni az ügyfelek a bankoktól – a money.hu szakértői szerint ilyen helyzet még nem fordult elő az újkori banktörténetben. Azt, hogy a bankok között komoly verseny folyik az ügyfelekért, mindennél jobban mutatja, hogy amikor legutoljára a mostani kamatok mellett hitelezték az ügyfeleket, a pénzromlás mértéke elhanyagolható volt.

Egy éve az infláció alatt vannak a lakáshitel kamatok

Az áprilisi 9,5 százalékos inflációnak köszönhetően immár egy éve tartósan a pénzromlás szintje alatti kamat mellett tudnak piaci lakáshitelt felvenni az ügyfelek a bankokból – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői.

A 2000-es évek elején a forint lakáshitel kamatok rendre 10 százalékkal magasabbak voltak, mint az inflációs mérték – a money.hu értékelése szerint egyebek mellett ez ágyazott meg a devizahitelezés felfutásának hazánkban.

Az ezredforduló óta az elmúlt év áprilisáig mindössze 2 hónapban – 2020. januárjában és februárjában – volt példa arra, hogy a lakáshitel kamatok az inflációs szint alá csúsztak. Akkor ezt a 2012 decemberét követően ismét 4 százalék fölé emelkedő pénzromlás mellett a bankok pandémiát megelőzően kibontakozó komoly árazási versenye okozta. Arra azonban eddig nem volt példa a hazai banktörténetben, hogy a lakáshitel kamatok tartósan az inflációs szint alatt maradjanak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kimutatása szerint idén márciusban 5,26 százalékos átlagos kamat mellett lehetett piaci lakáshitelt felvenni az ügyfeleknek, amihez 8,5 százalékos infláció társult. Ennek köszönhetően tovább tart az év eleje óta fennálló trend, hogy

az átlagos lakáshitel felvevő az előző évi bázison kimutatott pénzromlás mértékénél több, mint 3 százalékponttal kisebb kamaton kapott piaci lakáshitelt a bankoktól.

Bár a money.hu adatai szerint áprilisban jelentős kamatemelkedés történt a lakáshitel-piacon – május elején a bankok által publikált lakáshitel kamatok között már nem találunk 6 százalék alatti ajánlatot -, ám a 2001. júniusa óta nem látott magasságba emelkedő infláció miatt bizonyosan megmarad a komoly kamatelőny, a negatív reálkamat a hitelfelvevői oldalon.

A pénzromlás jót tesz a hiteleseknek

Tartja a mondás, hogy az infláció a hiteltartozással bírók barátja, hiszen,

ha a hitelkamat alacsonyabb, mint a pénzromlás mértéke, akkor a tartozásunk kamatokkal növelt összege is kevesebbet ér majd, jelenértéke csökkenni fog.

Erre persze nehéz így gondolni, ha az aktuális törlesztőrészlet befizetése után a pénztárcánkban maradó összegből kevesebb árut tudunk venni az infláció miatt, mint egy éve.

A verseny és a kereslet alakulása nem engedi égbe szökni a hitelkamatokat

Ráadásul az infláció mindig a múltra mutat, miközben a hitelkamatok előrevetítve határozzák meg a család terheit. Bár hónapról-hónapra egyre távolabb tolódik a dátum, de a szakértők egyetértenek abban, hogy a két évtizede nem látott pénzromlás mértéke idővel jelentősen mérséklődik majd. Ekkor a mostanában felvett hitelek kamata komoly többletteher lehet – lehet hallani az ésszerű érveket.

Forrás: KSH, MNB, money.hu

Ezzel kapcsolatban a money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy 2015. júniusában - amikor utoljára az idén márciusi 5,26 százaléknál magasabb piaci átlagkamatot mért a jegybank - az aktuális infláció 0,6 százalék volt, azaz a hitelkamat 475 bázisponttal volt magasabb szinten, mint a pénzromlás mértéke. Hat százalék feletti átlagos hitelkamatot utoljára 2014 augusztusában mutatott ki az MNB, amikor az egy évre visszatekintő pénzromlás mértéke mindössze 0,2 százalék volt.

A fentiek fényében

a hitelkamatokra az elmúlt hónapokban a bankok egymás közötti versenye és a fizetőképes kereslet alakulása jóval komolyabban hat, mint az infláció.

Erre utal az, hogy a pénzintézetek zöme a jegybank kamatemelési ciklusának hatásait az elmúlt hónapokban csak részben hárította át a hitelfelvevőkre, amit a kamatfelár drasztikus (akár 50 százalékot meghaladó) csökkentésével oldott meg. Manapság ennek köszönhetően nem csak az infláció, de az aktuális pénzpiaci referenciakamat alatti hitelajánlatokkal is szép számmal találkozhatunk.

Fontos az összehasonlítás

A money.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy továbbra is fontos, hogy a hitelfelvételben gondolkodók át tudják tekinteni a piaci ajánlatokat, akár tanácsadók segítségével keressék a számukra legmegfelelőbb konstrukciókat. A bankok hitelajánlatai ugyanis továbbra is jelentős eltérést mutatnak. A money.hu kalkulátora szerint ma egy 20 milliós, 20 évre felvett, 10 évre fixált törlesztőrészlettel bíró kölcsön esetében a havi törlesztőrészlet tekintetében a banki ajánlatok 148 és 175 ezer forint között szóródnak, ami a teljes visszafizetendő összeg esetében is közel 20 százalékos különbséget takar.

Borítókép: Getty Images

Lakáshitel-kalkulátorunk segítségével megtalálhatod a számodra legoptimálisabb lakáshitelt, pontosan kiszámíthatod, hogy otthonod megvásárlásához/felépítéséhez milyen törlesztőrészletet kell vállalnod és tájékoztatást kapsz, hogy milyen teljes költség mellett juthatsz hitelhez. Tégy próbára minket! Segítünk összehasonlítani a banki ajánlatokat, sőt a legtöbb banki partnerünknél egyedi kedvezményekhez is juthatsz, ha velünk intézed a hiteled. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

Ez is érdekelhet
chatsimple