Adósrabszolgaság helyett CSOK-rabszolgaság jöhet, ha nem lesz jogszabály-módosítás

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 6 perc

A money.hu szakértői szerint fontos lenne a CSOK-támogatás visszafizetésének büntetőkamatainak módosítása, miután az érvényben lévő szabályok még rekordalacsony alapkamat mellett születtek. Most viszont egy család akkor is 30 millió forintot kell, hogy visszafizessen az eredeti 10 milliós támogatás után, ha a 3 vállalt gyermekből kettő világra jött.

Az elmúlt hónapok kamatváltozásai miatt számottevő költségemelkedéssel nézhetnek szembe azok a családok, akik valamilyen családtámogatást vettek igénybe, ám nem sikerül teljesíteniük a gyermekvállalásra vonatkozó ígéretüket.

A CSOK-támogatás buktatója

A legnagyobb bajban azok lesznek, akik CSOK-támogatást igényelnek, s nem születnek meg a vállalt gyermekek. A gyermekvállalási határidő 1 gyermek esetén 4 év, 2 gyermek esetén 8 év, 3 gyermek esetén 10 év. A CSOK 2015-16-os bevezetése óta tehát a határidő még keveseknek ketyegett le, ám fontos tudni, hogy a válás esetén – amennyiben nem születtek meg a gyermekek – a támogatás visszafizetésére ugyanolyan feltételek vonatkoznak, mint azok, ahol a gyermekvállalásra vonatkozó határidő jár le. Az ok egyszerű: ha a család felbomlik, nem teljesítheti a vállalását sem. 

Ha a gyermekvállalás nem teljesül, abban az esetben a jogszabály értelmében a határidő leteltét követő 60 napon belül vissza kell fizetni a teljes támogatási összeget.

Ez 3 gyermek vállalása esetén 10 millió forint lehet. Ez önmagában drasztikus feltétel, ám ennél nagyobb gond is van. 

Durva büntetőkamat

A jogszabály szerint ugyanis az így jogosulatlanul igénybevett támogatást büntetőkamattal kell visszafizetni. Ennek mértéke pedig a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szerint kerül meghatározásra. A Ptk. szerinti kamat a mindenkori jegybanki alapkamat. További szigorítást jelent, hogy

a legmagasabb, 10 millió forintos támogatást – 3 vagy több gyermek vállalása esetén, új lakás vásárlásakor – nem az alapkamat, hanem annak 5-szörös mértékének megfelelő büntetőkamat sújtja. 

Miután az alapkamat 2016. májusától 0,9 százalék volt, sőt 2020. júliusától majd egy éven keresztül 0,6 százalékos szinten is állt, a „büntetetőkamat” nem okozott olyan komoly fejfájást. A 10 milliós támogatás esetében a 3-4,5 százalékos büntetőkamat olcsóbb finanszírozást jelentett, mintha a 10 millió forintra piaci lakáshitelt vettünk volna fel. (Más kérdés, hogy az egyösszegű tőke és büntetőkamat törlesztés így is komoly terhet jelent.) 

Fotó: GettyImages

Két gyerek ellenére 30 milliós büntetés 

Mára azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. A jegybanki alapkamat jelenleg 5,9 százalék, ráadásul várhatóan tovább emelkedik majd. Ennek alapján az ötszörös büntetőkamat mértéke jelenleg 29,5 százalék. A szabályozás szerint ráadásul a büntetőkamat nem az igényléskor érvényes Ptk. kamatszinten fixálódik a gyermekvállalási időszakra. Ez azt jelenti, hogy a múltban nagy biztonság, alacsony alapkamat mellett felvett hitel esetében is drámai lehet a büntetőkamattal növelt összeg. 

Tetézi a gondokat, hogy azon támogatást igénybevevők esetében, akik 3 gyermek világra jövetelét vállalták, ám csak 2 gyermek született, a jogszabály a 2 és 3 gyermek közötti támogatás összegét, 7,4 millió forintot követel vissza az ötszörös büntetőkamattal, miközben ekkor már egy 4 tagú család életét nehezíti majd meg a visszafizetés. Ha csak ezzel, a 7,4 millió forinttal számolunk, a 10 millió forintos támogatásért „cserébe”

az eredetileg felvett összeg háromszorosa, 29,9 millió forint visszafizetését követelheti meg az állam. 

Újraszabályozás kellene

A money.hu szakértői szerint a családtámogatási rendszer átdolgozása kapcsán a fentiek miatt fontos lenne, hogy a kormányzat újraszabályozza a büntetőkamatra vonatkozó szabályokat. A magas alapkamattal terhelt inflációs környezetben életszerűbb lehet a büntetőkamatot a jegybank alapkamat 2-3-szoros mértékére szorítani. Emellett megvizsálandó, hogy  részleges teljesítés (3-ból 2 gyermek megszületése) esetén ne ugyanakkora büntetés sújtsa a családokat, mint azok esetében, akik egyetlen gyermek esetében sem teljesítették a vállalásokat. 

A Babaváró ehhez képest „semmiség”

A Babaváró büntetőkamata a CSOK-hoz képest igen barátinak mondható. A jogszabály itt csak azt mondja ki, hogy a gyermekvállalás nem teljesülése esetén - az igényléstől számított öt éven belül nem születik meg egyetlen vállalt gyermek sem - az igénybe vett kamattámogatást kell visszafizetni. A kamattámogatás mértéke korábban az 5 éves állampapír piaci referenciakamat (5 éves ÁKKH) 130 százaléka +2 százalék volt. Idén tavasztól ugyanakkor már a korábbi 2 helyett már csak 1 százalék az extra tétel ezen a terméken.

A most igénylők esetében ez azt jelenti, hogy 3,9 millió forint kamattámogatás válik majd visszafizetendővé az állam számára 5 év múlva, míg aki júliusban igényli majd a Babavárót, annak az elvesztett kamattámogatás már 4,5 millió forintba fáj majd. 

Nem mindig kell büntetést fizetni

A gyermekvállalás nem teljesülése esetén a jogszabályok teljes vagy részleges felmentést adnak  bizonyos esetekben visszafizetés és a büntetés alól. 

A visszafizetés alól mentesülhetnek azok a családok, ahol a gyermekvállalási kötelezettséget azért nem sikerül teljesíteni, mert 

  • a házaspár egyik tagja elhunyt;
  • a gyermek megszületését a házastársak egyikének a szerződés megkötését követően megváltozott munkaképességű személlyé válása következtében nem vállalták;
  • a házaspár legalább egyik tagjáról kiderül, hogy gyermekvállalásra még reprodukciós eljárás keretében sem alkalmas, illetve, hogy a kapcsolódó rendelet alapjkán meghatározott számú reprodukciós eljárás nem hozott eredményt. 
  • a házaspár számára a gyermekvállalás egészségügyi dokumentációval igazoltan ellenjavallt.
  • CSOK esetében hasonló feltétel, ha valamelyik gyermek a jogszabályban meghatározott mértékű fogyatékossággal született.

A visszafizetési kötelezettségre – ideértve az esedékes kamatokra is – méltányosságból részletfizetés is kérhető. A részletfizetés abban az esetben adható, ha

a kérelmező igazolni tudja, hogy a támogatás azonnali és egyösszegű visszafizetése a család jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire nézve aránytalanul súlyos terhet jelentene.

A méltányosság másik lehetősége az, hogy a visszafizetési kötelezettségre – az előzőekben taglalt okok esetén - legfeljebb öt évre fizetési halasztás engedélyezhető.

Az elengedésről és a méltányosságról a Kormányhivatalok döntenek. Fontos feltétel, hogy az igazolásokat a gyermekvállalásra biztosított határidő leteltéig lehet benyújtani.

Borítókép: Getty Images

chatsimple