Autóvásárlás – de hogyan

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Személyi kölcsön igénylés előtt mindenképp kalkulálj, hogy minél több pénzt spórolhass a számodra legjobb konstrukcióval.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Az autóvásárlás elég nehézkessé vált, a gépkocsik hiánycikknek számítanak és az - infláció és a forint gyengülése mellett – ezért is fokozatosan drágulnak. Annak, aki részben külső forrásból, például személyi hitelből szeretne autó venni, a korábbinál magasabb árak mellett magasabb kamatokkal is kell számolnia. A money.hu szerint a legkedvezőbb személyi kölcsönöket nézve egy 8 millió forintos autót 5 év alatt 170 ezer forintos havi törlesztéssel lehet beszerezni.

Egyáltalán nincs könnyű helyzetben, aki az idei évre lőtte be az autócserét, akár új, akár használt autó vásárlását. Az okokról már a money.hu is több alkalommal írt. A globális ellátási problémák, ezen belül a chiphiány miatt akadozik világszerte az autógyártás, ráadásul az Ukrajnában zajló háború tovább rontott a helyzeten. Ezért az új autók iránti keresletet nem tudják kiszolgálni a márkák. Ez drágulást eredményezett.

Közben sokan a használt autó piacra tértek át, ahol a megnövekedett kereslet miatt szintén meredek emelkedőre kerültek az árak. Amellett, hogy az autók drágábbak, a finanszírozás is többe kerül, a magasabb kamatok miatt ugyanis a korábbi szintekhez képest az autólízing nagyobb havi terhet jelent, de aki személyi kölcsönből finanszírozta volna a vásárlást, annak is nagyobb összeget kell rászánnia a beruházásra. 

Nagy mínusz

Az új autók piacának szűkülését mutatja, hogy az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) adatai szerint az uniós piacokon márciusban 20 százalékkal, az idei első negyedében több mint 12 százalékkal csökkentek az eladások éves szinten. Magyarországon mindkét időszakban több mint 10 százalékos volt a csökkenés. 

Az autófinanszírozásban főszerepet játszó lízingcégeket tömörítő Magyar Lízingszövetség elnöke, Zs. Nagy István a tavalyi évről szóló értékelésében úgy fogalmazott: bár az autólízing szerződésekben kihelyezett összeg 12,3 százalékkal 267 milliárd forint fölé emelkedett, a szerződések száma 54 ezerről 50 ezerre csökkent. Tehát az összeg növekedése az autók drágulással magyarázható, az emberek nem vásároltak több autót  lízingkonstrukció keretében. Az áremelkedés pedig a chiphiány mellett a szigorúbb környezetvédelmi normákra való átállással, a nyersanyagok és az energia árának emelkedésével, valamint az euró forinthoz mért árfolyamának alakulásával is magyarázható. Thomka Ferenc, a Magyar LÍzingszövetség alelnöke szerint bár az idei első negyedév eredményei még nem voltak tragikusak, de nem rózsásak a magyar lízingpiac kilátásai.  

Az elmúlt egy évben átlagosan nagyjából 15 százalékkal emelkedtek Magyarországon az új autók árai.

Ráadásul az importőrök most már árgaranciát sem tudnak vállalni a 10-18 hónapos szállítási időkre: így, ha a megrendelés és az átvétel között a gépkocsi megdrágul, az a lízingfolyamatot is bonyolítja. 

A szakember szerinte a helyzeten a növekvő kamatok is rontanak, hiszen az elmúlt évek 4-6 százalékos szintjéről a lízingfinanszírozás kamata 10-12 százalékig emelkedett, ami már "pszichológiai szempontból" is elrettentheti a leendő ügyfeleket a lízingeléstől. Tehát szinte minden oldalról komoly problémákkal szembesülhet az autósávásárlást részben hitelből vagy lízingkonstrukcióval finanszírozó vevőjelölt. 

Mennyi?

Több lízingcég kalkulátora szerint egy 8 millió forintos autó esetében, 20 százalékos - azaz 1,6 millió forintos - önerőt feltételezve 5 éves futamidejű zártvégű lízing esetén két számjegyű teljes hiteldíjmutatókkal lehet találkozni. Egy 13,5 százalékos teljes hiteldíj-mutató esetén például több mint 144 ezer forint lesz a havi törlesztés. 

Autóvásárláshoz megoldást jelenthet a személyi kölcsön azoknak, akik biztosan tudják fizetni a törlesztést.

Ebben az esetben nem kell önerőt felmutatni, a személyi kölcsön ugyanis teljesen szabadon felhasználható. 

A money.hu kalkulátora szerint egy 8 millió forintos autóhoz, 5 éves futamdidő esetén a legkedvezőbb konstrukciók esetében még most is 9 százalék alatti kamattal számolhatunk, amivel bőven 10 százalék alatt marad teljes hiteldíj mutató (thm) értéke, a havi törlesztőrészlet pedig 170 ezer forint körül lehet.

Mindenképp kell az összehasonlítás

Ez szigorúan nem összehasonlítása a lízingkonstrukciónak és a személyi kölcsönöknek, adott helyzetben ugyanis lehetnek ennél olcsóbb és drágább finanszírozási megoldások is. Fontos tudni, hogy a banki ajánlatok bankonként komoly mértékben eltérhetnek, ráadásul az átlagos adós nem top-kamaton kap kölcsönt. A bankok versenyét ezért érdemes a saját javunkra fordítani.

Ha money.hu kalkulátorában csak a személyi kölcsönöket tekintjük, akkor a money.hu kalkulátora szerint a legjobb és a legrosszabb banki ajánlat kamata között is óriási a különbség: az ajánlatok 8,99 és 18 százalék között szóródnak (THM 9,65 és 19,56%). A különbség a havi törlesztőrészlet esetében még látványosabb: ugyanazon, 8 millió forintos kölcsön esetében havi 166 500 forintból is megúszhatjuk a törlesztést, de ha a money.hu kalkulátorában szereplő legrosszabb konstrukciót fogjuk ki, akkor a havi törlesztőrészletünk a legoptimálisabbnál  több, mint ötödével, közel 40 ezer forinttal magasabb, 203 ezer forintnál is nagyobb lehet.

Borítókép: Getty Images

Segítünk megtalálni a legjobb személyi kölcsönt! Tégy próbára minket! Használd kalkulátorunkat a banki ajánlatok összehasonlításához. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

chatsimple