Lakáshitel kamatcsökkentéssel indult az ősz

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 5 perc

A jegybank több, mint 500 bázispontos nyári alapkamat emelését követően aligha gondolta bárki, hogy lakáshitel kamatcsökkentéssel indul a szeptember. A bankok egymás közötti versenye és az egyre halványabb kereslet ugyanakkor már nem csak a moderált emelésre, de alkalmanként a korábbi kamatok csökkentésére is ráviszi a bankokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a várakozásoknak megfelelően 100 bázisponttal emelte meg az alapkamatot és ennek nyomán csütörtökön hasonló mértékű, 11,75 százalékos kamat mellett hirdette meg az egyhetes betéti tenderét. Ezzel a jegybank a nyarat 530 (!) bázispontos kamatemeléssel abszolválta, május végén még 6,45 százalék volt az irányadó kamat.

A fentiek nyomán az ember azt gondolná, hogy a szeptember komoly kamatemelésekkel indul. Erre mit látunk? A CIB Bank szeptember 1-től a Végig FIX Lakáskölcsönének kamatát a kedvezménycsomagoktól függően 43-69 százalékponttal csökkentette. A legnagyobb vágás a kedvezmények nélküli konstrukcióban történt, ott az új ajánlat a 20 éves hitelre 9,18 százalék, míg a legkedvezőbb, Magnifica kedvezménycsomagra jogosult ügyfelek 7,69 százalékos kamaton juthatnak hozzá a 20 évre fix kamatot jelentő konstrukciókhoz.

Csökkenő kereslet ellen harcolnak

A lépés a money.hu szakértőinek korábbi álláspontját igazolja vissza. A folyamatos kamatemelések miatt a bankok már érzik a kereslet csökkenését, azt, hogy a kamatok kilövése miatt a törlesztőrészletek emelkedése egyre komolyabb akadályt jelent a hitelezésben. Az embereket az inflációs sokk pénzeik beosztására, a komolyabb beruházások, így a lakásvásárlás eltolására sarkallja.

Ráadásul a kamatemelés előtt objektív akadályt jelent a jegybank hitelfék szabálya.

A nettó 280 800 forintos mediánbérrel számolva a lakosság fele maximum 14,5 millió forintos hitelt tudna felvenni 10 százalékos kamatszint mellett 20 éves futamidőre, amely nem sokra lenne elég a jelenlegi lakásárakat figyelve.

A végig fix hitelek a frontvonalban

A banki versenyben a pénzintézetek számára fontossá vált, hogy bizonyos szegmensekben kedvező értékajánlattal rukkoljanak elő. Korábban, a nyár elején a Bankholding, az MKB és a Takarékbank csökkentette jelzáloghitel kamatait egy időre.

Az egyik ilyen versenyterep a hosszú időre fixált kölcsönök piaca lehet.

Ilyen időtávban kevésbé nyomasztóak az elmúlt és az előttünk álló hónapok inflációs számai. Ezt mutatja az, hogy a referenciakamatnak minősülő a bankközi kamat, a 10 és 20 éves BIRS mutató emelkedése 250 bázispont alatt marad a május végi szintekhez képest, miközben – mint már említettük – az irányadó jegybanki kamat 530 bázisponttal emelkedett. Ráadásul a bankok még ezt az emelkedést sem érvényesítették teljes mértékben hitelkamataikban.

Fotó: Getty Images

A fentiek miatt a money.hu szakértői szerint a CIB azon választása, hogy a végig fix kölcsönnél csökkenti a kamatait teljesen érthető. A végig fix törlesztést biztosító, 20 éves futamidejű kölcsönök referenciakamata március vége óta alacsonyabb, mint a korábban favoritnak számító 10 éves kamatperiódusú kölcsöné.

Ebben a szegmensben van a legnagyobb tér a kamatok moderált emelésére, sőt akár csökkentésére is – köszönhetően annak, hogy a korábbi években a végig fix törlesztés biztonságának felárát bizony megkérték a bankok az ügyfelektől.

Azt, hogy a végig fix hitelek terén várható a következő hetek-hónapok legnagyobb versenye, jól mutatja, hogy szeptembertől az UniCredit Bank a korábban csak a 10 éves kamatperiódusú hitelekre adott kamatkedvezményeit a végig fix kölcsönökre is kiterjesztette.

A zöld hitelben is versenyeznek

De beindult a verseny a zöld hitelek piacán is. A jegybanki szuperolcsó zöld hitel program kifutása és a rezsidíjak emelkedése nyomán érezhető kereslet van a piacon az energetikai kihívásokra választ adó hitelek iránt.

Míg a K&H „új” termékként hirdeti saját zöld otthon hitelét, más bankok inkább kedvezményekkel teszik kedvezőbbé az igénylést az érintett ügyfeleknek.

A CIB 200 ezer forintos energiahatékonysági jóváírási bónuszt ad az azoknak az igénylőknek, akik legalább BB energetikai besorolású új vagy használt lakás vásárlását, illetve ilyen épület építésére igényelnek kölcsönt november végéig és a kölcsön folyósítása legkésőbb jövő július végéig megtörténik. A money.hu szakértői szerint a „zöld hitel” paletta a következő hónapokban még tovább bővül majd a bankoknál.

Borítókép: Getty Images

Lakáshitel-kalkulátorunk segítségével megtalálhatod a számodra legoptimálisabb lakáshitelt, pontosan kiszámíthatod, hogy otthonod megvásárlásához/felépítéséhez milyen törlesztőrészletet kell vállalnod és tájékoztatást kapsz, hogy milyen teljes költség mellett juthatsz hitelhez. Tégy próbára minket! Segítünk összehasonlítani a banki ajánlatokat, sőt a legtöbb banki partnerünknél egyedi kedvezményekhez is juthatsz, ha velünk intézed a hiteled. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

Ez is érdekelhet
chatsimple