Kezdd a takarékoskodást a bankszámládon!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Mindennapi pénzügyeid alapkellékét jelentő bankszámlákkal is lejjebb lehet faragni a kiadásaidat. Átlagos használat esetén vannak bizonyos feltételek mellett akár ingyenes vagy évente 1-5 ezer forintba kerülő számlák, de ez a kiadás egyes bankoknál a 3-szorosára, 4-szeresére is emelkedhet. Az fix áron kínált bankszámlák még kevésbé elterjedtek, de hosszabb távon lenne  helyük a bankszámla-kínálatban.

A felfelé menetelő infláció miatt egyre magasabbra kapaszkodó kiadások a szokásosnál is jobban rávilágítanak az október 31-i Takarékossági Világnap céljára, azaz arra, hogy minél többen kezeljék tudatosan a pénzügyeiket, ha pedig tehetik, spóroljanak. Érdemes a mindennapi pénzügyek intézésének alappillérét jelentő bankszámlákat is “átvilágítani”, azaz megnézni a számlavezetés és számlanyitás, utalás, SMS-szolgáltatás, beszedési megbízás, netbankhasználat, valamint a bankkártya költségét is. 

Egy férfi nézi a bankszámlakivonatát egy asztalnál, előtte egy bögre.

Sokszoros különbségeket találsz a bankszámladíjakban

Csakúgy, mint például a személyi kölcsönöknél vagy a piaci lakáshiteleknél, a bankszámla-költségek között is jókora eltérések vannak. Átlagos használatnál - meghatározott feltételek, például bizonyos összegű havi jövedelemátutalás esetén - akár ingyenes bankszámlákat is lehet választani, a legolcsóbbak éves díja pedig 1-5 ezer forint között lehet. 

Miközben vannak olyan bankszámlák, amelyeknél ugyanígy átlagos használt esetén 10-15 ezer forint vagy annál is több lehet a kiadás. Tehát akár 3-szoros, 4-szeres különbségek lehetnek az éves díjak között. Érdemes tehát átgondolni bankolási szokásadait, valamint ellenőrizni a bankszámlakivonaton szereplő költségeket. Ezek alapján szétnézni a banki kínálatban, van-e a számla használati szokásaidnak megfelelő olcsóbb bankszámla is. Nem biztos, hogy ezt pont annál a banknál találod meg, amelyiknél most vezeted a számládat. Azonban a bankváltás ma már leegyszerűsödött annyira, hogy ez nem lehet akadálya az olcsóbb bankszámlának.

Tekintsd át bankolási szokásaidat!

A bankszámla költségén való spóroláshoz elengedhetetlen bankolási szokásaid átnézése és racionalizálása. Nagyon fontos átlátni, hogy mire mennyit is költesz, és aztán elgondolkodni, hogy  megéri-e ez neked, vagy inkább keress egy olcsóbb megoldást. 

Hogyan spórolj a bankszámládon? - Tippek a money.hu-tól!

  • A számlavezetés és a bankkártya díja mellett leginkább az SMS értesítés, az utalási és a készpénzfelvételi díjak azok, amelyek általában megnövelik a költségeket. Ezek költségeire érdemes leginkább fókuszálnod, ha te is aktívan használod ezeket a szolgáltatásokat!
  • Internetbank vagy mobil applikáció használatával sokat lefaraghatsz a bankolás költségeiből. Például netbankon vagy mobilappon indított átutalás akár díjmentes is lehet, a bankfióki utalás a legdrágább. 
  • A banki SMS értesítésekre is van olcsóbb alternatíva, a push üzenet, amely csak mobilappal működik. 
  • Az ATM-ből történő készpénzfelvétel díja ingyenes havonta két alkalommal, összesen 150.000 forint értékben, bármely magyarországi bankautomatánál. Ehhez csak egy nyilatkozatot kell kitöltened a számlavezető banknál.
  • A bankkártya éves díja is egy olyan költség például, ami nagyon széles skálán mozog, többszörös különbségek lehetnek a bankkártyadíjak között. Érdemes megfontolni, milyen típusú kártyára van szükséged, mennyire tudod kihasználni az adott bankkártya nyújtotta előnyöket. 
  • A bankkártya díja sok banknál elengedésre kerül az első évben, viszont a következő évtől már felszámolhatják az éves kártyadíjat, amely kellemetlen meglepetés lehet számodra, ha nem számítasz rá.
  • A legtöbb banknál jövedelem jóváírás vállalása esetén minimális számlavezetési díjjal lehet számolni. 
  • Vannak olyan bankszámlák, amelyeknél a számlanyitás utáni első 1-2 évre vonatkoznak kedvező díjak. Ha azonban letelik ez az akciós időszak, egy másik számlacsomag kondíciói lesznek érvényesek rá. Amennyiben az a számlacsomag már nem felel meg neked, keress egy kedvezőbbet!
  • Bár bankszámlád költségei a havi bankszámlakivonataidon is egyértelműen látszanak, a legteljesebb - az előző évre vonatkozó - képet a minden év januárjában érkező egységes díjkimutatásból nyerheted arról, mennyit is költöttél a számláddal kapcsolatosan összesen az elmúlt év során. Ha túl soknak találod a költségeket, próbálj változtatni számlahasználati rutinodon, vagy válts egy olcsóbb bankszámlára!
  • Bankszámla-kalkulátorunkkal segítünk, hogy egyszerűen megtaláld a bankolási szokásaidnak megfelelő bankszámlát!

Mit jelent a csomagáras megoldás?

Bár egyelőre Magyarországon részben szabályozási okokból az úgynevezett tranzakcióalapú árazás van előtérben, az Európában gyakori csomagalapú árazás a jövőben nagyobb teret nyerhet. 

A csomagáras megoldás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bankok egy fix díj fejében korlátlan vagy megszabott mennyiségű tranzakciót biztosítanak a számlacsomaghoz. Kicsit hasonlóan a távközlési cégek korlátlan csomagjaihoz, amelyeknél az adott havi díjért cserébe bármennyit lehet telefonálni, netezni és SMS-t küldeni.