Kezdd a takarékoskodást a bankszámládon!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Mindennapi pénzügyeid alapkellékét jelentő bankszámlákkal is lejjebb lehet faragni a kiadásaidat. Átlagos használat esetén vannak bizonyos feltételek mellett akár ingyenes vagy évente 1-5 ezer forintba kerülő számlák, de ez a kiadás egyes bankoknál a 3-szorosára, 4-szeresére is emelkedhet. Az fix áron kínált bankszámlák még kevésbé elterjedtek, de hosszabb távon lenne  helyük a bankszámla-kínálatban.

A felfelé menetelő infláció miatt egyre magasabbra kapaszkodó kiadások a szokásosnál is jobban rávilágítanak az október 31-i Takarékossági Világnap céljára, azaz arra, hogy minél többen kezeljék tudatosan a pénzügyeiket, ha pedig tehetik, spóroljanak. Érdemes a mindennapi pénzügyek intézésének alappillérét jelentő bankszámlákat is “átvilágítani”, azaz megnézni a számlavezetés és számlanyitás, utalás, SMS-szolgáltatás, beszedési megbízás, netbankhasználat, valamint a bankkártya költségét is. 

Egy férfi nézi a bankszámlakivonatát egy asztalnál, előtte egy bögre.

Sokszoros különbségeket találsz a bankszámladíjakban

Csakúgy, mint például a személyi kölcsönöknél vagy a piaci lakáshiteleknél, a bankszámla-költségek között is jókora eltérések vannak. Átlagos használatnál – meghatározott feltételek, például bizonyos összegű havi jövedelemátutalás esetén – akár ingyenes bankszámlákat is lehet választani, a legolcsóbbak éves díja pedig 1-5 ezer forint között lehet. 

Miközben vannak olyan bankszámlák, amelyeknél ugyanígy átlagos használt esetén 10-15 ezer forint vagy annál is több lehet a kiadás. Tehát akár 3-szoros, 4-szeres különbségek lehetnek az éves díjak között. Érdemes tehát átgondolni bankolási szokásadait, valamint ellenőrizni a bankszámlakivonaton szereplő költségeket. Ezek alapján szétnézni a banki kínálatban, van-e a számla használati szokásaidnak megfelelő olcsóbb bankszámla is. Nem biztos, hogy ezt pont annál a banknál találod meg, amelyiknél most vezeted a számládat. Azonban a bankváltás ma már leegyszerűsödött annyira, hogy ez nem lehet akadálya az olcsóbb bankszámlának.

Tekintsd át bankolási szokásaidat!

A bankszámla költségén való spóroláshoz elengedhetetlen bankolási szokásaid átnézése és racionalizálása. Nagyon fontos átlátni, hogy mire mennyit is költesz, és aztán elgondolkodni, hogy  megéri-e ez neked, vagy inkább keress egy olcsóbb megoldást. 

Hogyan spórolj a bankszámládon? – Tippek a money.hu-tól!

  • A számlavezetés és a bankkártya díja mellett leginkább az SMS értesítés, az utalási és a készpénzfelvételi díjak azok, amelyek általában megnövelik a költségeket. Ezek költségeire érdemes leginkább fókuszálnod, ha te is aktívan használod ezeket a szolgáltatásokat!
  • Internetbank vagy mobil applikáció használatával sokat lefaraghatsz a bankolás költségeiből. Például netbankon vagy mobilappon indított átutalás akár díjmentes is lehet, a bankfióki utalás a legdrágább. 
  • A banki SMS értesítésekre is van olcsóbb alternatíva, a push üzenet, amely csak mobilappal működik. 
  • Az ATM-ből történő készpénzfelvétel díja ingyenes havonta két alkalommal, összesen 150.000 forint értékben, bármely magyarországi bankautomatánál. Ehhez csak egy nyilatkozatot kell kitöltened a számlavezető banknál.
  • A bankkártya éves díja is egy olyan költség például, ami nagyon széles skálán mozog, többszörös különbségek lehetnek a bankkártyadíjak között. Érdemes megfontolni, milyen típusú kártyára van szükséged, mennyire tudod kihasználni az adott bankkártya nyújtotta előnyöket. 
  • A bankkártya díja sok banknál elengedésre kerül az első évben, viszont a következő évtől már felszámolhatják az éves kártyadíjat, amely kellemetlen meglepetés lehet számodra, ha nem számítasz rá.
  • A legtöbb banknál jövedelem jóváírás vállalása esetén minimális számlavezetési díjjal lehet számolni. 
  • Vannak olyan bankszámlák, amelyeknél a számlanyitás utáni első 1-2 évre vonatkoznak kedvező díjak. Ha azonban letelik ez az akciós időszak, egy másik számlacsomag kondíciói lesznek érvényesek rá. Amennyiben az a számlacsomag már nem felel meg neked, keress egy kedvezőbbet!
  • Bár bankszámlád költségei a havi bankszámlakivonataidon is egyértelműen látszanak, a legteljesebb – az előző évre vonatkozó – képet a minden év januárjában érkező egységes díjkimutatásból nyerheted arról, mennyit is költöttél a számláddal kapcsolatosan összesen az elmúlt év során. Ha túl soknak találod a költségeket, próbálj változtatni számlahasználati rutinodon, vagy válts egy olcsóbb bankszámlára!
  • Bankszámla-kalkulátorunkkal segítünk, hogy egyszerűen megtaláld a bankolási szokásaidnak megfelelő bankszámlát!

Mit jelent a csomagáras megoldás?

Bár egyelőre Magyarországon részben szabályozási okokból az úgynevezett tranzakcióalapú árazás van előtérben, az Európában gyakori csomagalapú árazás a jövőben nagyobb teret nyerhet. 

A csomagáras megoldás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bankok egy fix díj fejében korlátlan vagy megszabott mennyiségű tranzakciót biztosítanak a számlacsomaghoz. Kicsit hasonlóan a távközlési cégek korlátlan csomagjaihoz, amelyeknél az adott havi díjért cserébe bármennyit lehet telefonálni, netezni és SMS-t küldeni.