Amit tudnod érdemes a bankkártyák típusairól

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 10 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A bankszámlához kapcsolódó egyik legismertebb szolgáltatás a bankkártya. Ma már elképzelhetetlen, hogy ne legyen bankkártyánk, hiszen rendkívül egyszerű és gyors a használata, legyünk itthon vagy külföldön. Az internetes vásárlások növekedésével a bankkártyahasználat is egyre sokrétűbbé vált. A legtöbb családban már mindenki pénztárcájában lapul egy-két betéti kártya, és egyre elterjedtebb a hitelkártyák használata is. Cikkünkben összeszedtük, hogy mit érdemes tudnod a bankkártyákról, milyen előnyei vannak és segítünk abban is, hogy mit mérlegelj, ha most állsz számlanyitás és bankkártyaválasztás előtt.

Bankkártyák típusai

A bankkártya szabvány méretű műanyag lap, amelyet a hitelintézet (kibocsátó bank) bocsát az ügyfele rendelkezésére, hogy annak segítségével fizetései során rendelkezni tudjon. A kártyát csak olyan kereskedelmi vagy szolgáltató egységnél lehet használni, amely tagja az elfogadói hálózatnak. Érdemes megjegyezni, hogy a plasztik lap a kibocsátó bank tulajdona, amelyet a banknak joga van a kártyabirtokostól visszavonni, illetve az elfogadói hálózatban letiltani.

Bankkártyát a bank  magánszemélyek és vállalkozások részére is nyújthat. A lakossági bankszámla természetes személy részére van kiállítva, bankszámla vagy hitelkeret használatára. Vállalkozói bankszámla esetén a kártya tulajdonosa a vállalkozás, és a cég alkalmazottjai használhatják a költségek fedezésére.

Felhasználhatóság szerint megkülönböztetünk betéti kártyát, hitelkártyát, terhelési kártyát, többfunkciós kártyát.

Betéti kártya

Betéti kártya más néven debit kártya a legelterjedtebb bankkártya típus. A bankszámlánkhoz kapcsolódik, és a gyakorlatban a számlán lévő fedezet erejéig, készpénz felvételre, vásárlásra és internetes vásárlásra használható. A bank a felhasznált összeggel azonnal megterheli az ügyfél számláját.

Hitelkártya

A hitelkártya legfontosabb jellemzője, hogy a bankszámla tulajdonos hitelszerződést köt a bankkal, melyben rögzítik a maximális hitelkeretét és a hitel kondícióit. 

Ha hitelkártyát szeretnél igényelni, fontos, hogy tisztában legyél az alapvető feltételekkel. Nézzük, melyek lehetnek ezek:

 • A bank a hitelkártya használatakor mindig pénzt kölcsönöz a számodra.
 • Havonta számlakivonatot küld a pénzintézet, melyen nyomon követhetőek a vásárlásaid, az adott hónapban felhasznált hitelkereted, a minimum visszafizetendő összeg és a kamatmentes visszafizetési határidő.
 • Amennyiben a türelmi időn belül minden hónapban visszafizeted a felhasznált összeget a bank által nyújtott kölcsön kamatmentes.
 • Készpénzfelvételt is indíthatsz a kártyáddal, de ez minden esetben költséget von maga után, így erre a célra a hitelkártyát nem érdemes használni.
 • Ha a türelmi idő után fizeted vissza a felhasznált hitelkeretet, a bank kamatot számol fel. Fontos azzal is tisztában lenned, hogy ez az egyik legdrágább hiteltermék, a THM 40% magasságában mozog.
 • Érdemes összehasonlítanod a bankok ajánlatait, mert különböző visszatérítési lehetőségeket kínálnak a pénzintézetek a rendszeres hitelkártya használathoz.
Bankkártyák, hitelkártyák egy pénztárcában.

Terhelési kártya

A terhelési kártyánál a bank egy meghatározott időszakban (hónap, negyedév), egy technikai számlán gyűjti a kiadásodat. Az időszak végén kiküldi egy összegben a befizetendő tételt, amit meghatározott ideig kell befizetned. Ha eddig rendezed a tartozásod, a bank semmilyen kamatot nem számol fel. Ezt követően azonban igen, ráadásul az általában szokásosnál magasabb hitelkamatot.

Többfunkciós kártya

Ez a kártyatípus ötvözi a betéti - és a hitelkártyát. A pénzintézet által meghatározott kondíciókkal mindkettő funkció használható. Például az egyik műveletnél – készpénzfelvételkor – betéti, míg egy másik műveletnél – vásárláskor - hitelkártyaként működik. A többfunkciós kártyára vonatkozó részletes szabályokat, jellemzőket a kártyakibocsátó és a felhasználó közötti szerződés foglalja magába.

Miért előnyös a bankkártya használata?

 • Nem kell nagy mennyiségű készpénzt magadnál tartanod, hiszen a legtöbb helyen már elfogadnak bankkártyát.
 • Belföldön díjmentesen vásárolhatsz vele.
 • A nap 24 órájában lehetőséged van vele pénzt felvenni.
 • Internetes vásárlásra is használhatod.
 • Külföldön is használható, így ha utazol, nem szükséges nagyobb összegű valutát magaddal vinned.
 • Kiegészítő szolgáltatásként sok bank ad bizonyos bankkártyák mellé utasbiztosítást is.
 • Amennyiben elveszíted a bankkártyád, azonnal letilthatod azt, így nem kell félned az esetleges pénzveszteségtől.

Mit mérlegelj bankkártya választás előtt?

Amikor bankszámlát nyitsz, legtöbb esetben a számlanyitással együtt kártyát is igényelhetsz.. Összeszedtük azokat a szempontokat, amelyeket fontos mérlegelned a döntésed előtt.

 • Gondold végig, hogy mire szeretnéd használni a bankkártyádat. Hiszen használhatod fizetésre, készpénzfelvételre. Nem mindegy, hogy csak itthon vagy akár külföldön is szeretnél tranzakciókat lebonyolítani vele. Csak a saját fedezetben gondolkozol, vagy érdekel hitel lehetősége is.
 • Tekintsd át, hasonlítsd össze kalkulátor segítségével a bankok aktuális kínálatát. Vedd fontolóra, melyik típusú kártyának mi lehet az előnye és a hátránya számodra. Tájékozódj a felmerülő költségekről, az esetleges kamat kondíciókról. Nem mindegy mekkora az éves kártyadíj, mennyiért vehetsz fel készpénzt, vagy külföldi használat esetén milyen díjak merülnek fel.

Mi a bankkártya igénylés menete?

Amikor eldöntötted, hogy melyik a számodra ideális bankszámla és bankkártya, létrejön egy szerződés közted és a bank között és a pénzintézet megigényli neked a kártyát. A szerződés vonatkozik az új bankszámládra és a hozzá kapcsolódó kártya kondícióira. Az aláírandó dokumentumok fontos információkat tartalmaznak. A kibocsátó tájékoztat a bankkártya által igénybe vehető szolgáltatásokról (készpénzfelvétel, vásárlás itthon-külföldön), és beleegyezéseddel kijelöli,a napi keretösszegedet, melyet használhatsz. A szerződés azt is rögzíti, hogy egy nap hány alkalommal vehető igénybe a kártya, valamint tartalmazza azt is, hogy költhetsz-e többet annál, mint amennyi éppen a számládon van. A kártya az igénylést követően 1-2 héten belül készül el. Fontos, hogy az első használat előtt aktiválnod kell.

A bankkártyán látható adatok:

 1. kártyabirtokos neve és aláírása;
 2. kártyakibocsátó bank neve;
 3. kártyaszám: 10-19 számjegyből álló, a kibocsátót és a kártyát azonosító szám;
 4. a kártya lejárata;
 5. a kártyatársaság védjegye/ logója;
 6. a kibocsátó bank neve (esetleg emblémája);
 7. a hamisítást akadályozó hologram.

A kibocsátott kártya megjelenés szerint lehet dombornyomott vagy gravírozott kártya. A dombornyomott kártya használható elektronikusan, és kézi lehúzó rendszeren keresztül is. Széles körben használhatod, vásárolhatsz vele telefonon, postai úton vagy interneten is. A dombornyomott kártya megjelenését illetően abban különbözik a gravírozottól, hogy a rajta szereplő karakterek a kártya síkjából kiemelkednek. A gravírozott, más néven elektronikus kártya csak elektronikus környezetben (POS terminálokon, elfogadóhelyen), ATM automatáknál használható.

Az adatok tárolása alapján két különböző kártya típust különböztetünk meg. Léteznek mágnescsíkos és chippel ellátott bankkártyák. A mágnescsíkos kártya már kissé elavult, itt a kártya hátoldalán lévő fekete mágnescsík tárolja az adatokat kódolt formában. A chip kártya modernebb és egyre szélesebb körben használt. A kártyabirtokosra és a kártyára vonatkozó adatokat a kártya előlapján található mikrochip tárolja. A chip sokkal biztonságosabban tárolja az információkat, így sokkal kevésbé tudnak visszaélést elkövetni ilyen kártyával.

Biztonságos bankkártya használat

A bankkártyák egyre több funkciót látnak el, a készpénz felvét és a szolgáltatóknál történő vásárláson felül egyre többen fizetnek vele internetes felületeken, webshopokban. Nagyon fontos, hogy a kártyádat biztonságosan használd és előzd meg az esetleges visszaéléseket.

Mit tehetsz bankkártyád adatainak védelmében?

 • A kártyádat mindig tartsd biztonságos helyen és óvd a sérülésektől.
 • A PIN kódodat ne áruld el senkinek, és ne tartsd a kódot és a kártyát egymás mellett.
 • Ne válassz olyan PIN kódot, amit egyszerű kitalálni, és hozzád kapcsolódik, mint például a születési éved.
 • Fokozottabban figyelj a kártyádra ahol nagyobb a visszaélés esélye, például éjszakai szórakozóhelyen.
 • Internetes vásárláskor csak megbízható és általad ismert oldalon használd a kártyádat. 
 • Soha ne mentsd el az adataidat az internetes felületen, ahol vásárolsz.
 • PIN kódodat internetes vásárlásnál nem kérhetik, ezért ne add meg azt.

Összegzés

2022-ben a bankkártyák széles körben elfogadottá váltak, szinte nincs is olyan ember, aki ne használná őket. Rengeteg hasznos tulajdonsággal rendelkeznek, leegyszerűsítik és gyorsabbá teszik mindennapi pénzhasználatunkat. Egyre kevesebben ragaszkodnak a gyakori készpénzes fizetéshez, hiszen a legtöbb helyen egyetlen mozdulattal lehet bankkártyával fizetni.

Ha éppen bankszámlanyitás, pénzintézet választás előtt állsz, vagy váltanál, mert meglévő bankod szolgáltatásaival nem vagy elégedett, légy körültekintő. Tájékozódj minél részletesebben a kondíciókról és nézd meg pontosan milyen számlákat és kártyákat kínál neked az adott pénzintézet. Biztosan találni fogsz olyat, mely jelenlegi élethelyzetednek, vásárlási szokásaidnak leginkább megfelel. Ha kezedben van az új bankkártyád, használd igényeid szerint és mindenképpen figyelj oda kártyád adatainak biztonságára.