Tudtad, hogy ezeket a díjakat is fizetheted a bankod felé?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A legtöbben ma már rendelkeznek bankszámlával, hozzá kapcsolódó bankkártyával, és el sem tudják képzelni az életüket abban a világban, amikor az emberek nagy többsége még mindent készpénzben fizetett, és úgy kapta a fizetését is. Természetesnek vesszük, hogy a bankszámlavezetésért havidíjat fizetünk a bankunknak, és a legtöbb esetben a bankkártyánknak is van díja.

De valójában igen hosszú azon banki díjak sora, amit annak a pénzintézetnek fizetünk, amely mellett elköteleztük magunkat. Összegyűjtöttük néhány bankszámlához kapcsolódó kevésbé ismert díjtételt és kitérünk a betétekhez, hitelhez kapcsolódó szokatlanabb költségekre is. Te vajon fizetsz értük? 

Egy férfi banki jelszót gépel be a számítógépén. Kis ikonok mutatják a műveletet.

Ezeket a díjakat keresd a számlakivonaton! 

Számlanyitási díj

A bankok többségénél nem kell fizetni a számlanyitásért. Az előfordulhat, hogy el kell helyezni a számlán egy bizonyos nyitóösszeget, azonban ezt a bank nem díjként kezeli, hanem a számlatulajdonosé marad. Azonban ha számlanyitási díjat számol fel egy bank, akkor az azt jelenti, hogy párszáz vagy néhány ezer forintot elkér azért, hogy megnyissa számodra a bankszámlát.

Számlafenntartási díj

A számla havi díját a bankok különféleképpen nevezik: legtöbbször havi számlavezetési díjnak hívják, ami nem is olyan meglepő költség. Ezen kívül ügyfélkapcsolati díjnak, számlafenntartási díjnak vagy havi zárlati díjnak is nevezik a havi fizetendő költséget. A probléma azonban nem az elnevezéssel van, hanem azzal, ha ezek közül több címen is fizettet veled havidíjat a bankod.

Havi zárlati díj

A havi zárlati díj lehet a számla havi díjának megnevezése, azaz a számlavezetési díj is. Azonban felszámolhatják a számlavezetés költségén felül is, például akkor, ha a bank valamilyen összegű havi jóváírást vár el a bankszámlán, és az az adott hónapban nem érkezik meg.

Könyvelési díj

A tranzakciós illetékhez kapcsolódó, a pénzügyi műveletek után fizetendő díjtétel, mely inkább a vállalkozásokat érinti.

Hitelkeret-túllépési díj

Elsősorban a hitelkártya-birtokosok (vagy akinek egyéb hitelkeret áll rendelkezésére) találkozhatnak ezzel a költséggel, ha átlépik a bank által megállapított hitelkeretet. Sokan valószínűleg azt sem tudják, hogy ezt át lehet lépni, mindenesetre, ha erre odafigyelsz, kellemetlen költségtől kímélheted meg magad.

További meglepő díjakat is találhatsz még a bankok bankszámla-hirdetményeiben, mint például:

  • PIN kód csere díja
  • bankkártya fióki átvétel díja
  • bankkártya postázási díja
  • internetbank beállítás díja
  • számlaváltoztatási (bankszámlacsomag-váltási) díj
  • telefonos ügyintézés díja
  • más bank ATM-ből történő készpénzfelvétel díja
  • számlazárási díj

Azt, hogy egy bankszámla fenntartása mennyibe kerül havonta, számos tényező befolyásolja. Ilyenek lehetnek például, hogy mennyi csoportos beszedési megbízást adsz, hányszor utalsz vagy használsz-e ATM-et. Az évekkel ezelőtti szokásaidhoz igazított számlacsomag költségei jelentősen megnövekedhetnek, ezért érdemes rendszeresen felülvizsgálnod és az aktuális bankolási gyakorlatodhoz igazítanod a bankszámládat, hogy csak olyan szolgáltatásokért fizess, amelyekre valóban szükséged van.

A bankolásra költött összeg összesítésében és összehasonlításában segít az egységes díjkimutatás, amelyet minden év januárjában küldenek a bankok. Ha nem vagy elégedett, érdemes váltani, akár bankon belül egy másik számlacsomagra, vagy másik bankra. A bankszámlaváltás ma már egyszerűen, gyorsan megvalósítható folyamat. 

Lekötött betéted van a bankban? Ezekről a díjakról hallottál már?

Betétlekötési díj

Ha le szeretnéd kötni a pénzed, lehetséges, hogy ezért díjat számol fel a bank? Szerencsére ma már nemigen találkozni ilyen díjakkal, ráadásul nemcsak bankfiókban, hanem internetbankban, mobilalkalmazásban vagy telebankon keresztül is adhatsz forint lekötési megbízást.

Betétfeltörési díj

Ha viszont a lekötési idő előtt hozzá szeretnél jutni a pénzedhez, akkor nem elég, hogy elveszíted a kamatokat, még betétfeltörési díjat is számolhatnak fel a bankok - azonban ma már szerencsére ez a legtöbb banknál díjmentes.

Meglepő, de a pénzügyekkel kapcsolatos költségekre kevesen figyelnek, holott az egyes banki termékek között jelentős különbségek lehetnek. A számodra legelőnyösebb ajánlat kiválasztásával pénzt takaríthatsz meg.

A hitelekhez is kapcsolódhatnak kevésbé ismert díjak

Tartozásigazolás díja

Ahhoz, hogy a bank igazolást adjon arról, hogy mennyivel tartozol, azaz mennyi hitelt kell visszafizetned, hivatalos esetekben tartozásigazolást kell kérned. Így tulajdonképpen azért is fizetned kell, hogy megtudd, mennyi tartozásod van a bank felé.

Rendelkezésre tartási díj

Ha a bank által már jóváhagyásra került a hiteled, de az összegét nem azonnal kapod meg, akkor a folyósításig rendelkezésre tartási díjat kell fizetned (pl. építési hitelek esetében, ahol a folyósítás szakaszosan történik). 

Kis odafigyeléssel sokat spórolhatsz

Számos olyan banki díj van, ami eszedbe sem jut addig, míg meg nem látod a szerződéseden vagy a számlakivonatodon. Fontos, hogy ezek ne érjenek meglepetésként, tájékozódj előre a felmerülő díjakról bármilyen banki termékről legyen is szó és döntéseidhez használj független internetes kalkulátort, amely elvégzi az ajánlatok összehasonlítását helyetted.