A hiteladatok azt mutatják, idén is nagyon sokan döntöttünk kölcsön mellett céljaink megvalósításához 

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

A hiteladatok alapján ebben az évben sokan döntöttek a kölcsönök mellett a céljaik megvalósításához, de a szeptemberi számokon látszik az óvatosság. Bár szeptemberben az új lakáshitelek és személyi kölcsönök összege 38,3 és 15,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ugyanakkor a kilenchavi adatok alapján mindkét hiteltípusnál még növekedés látható. A lakáshitelpiacon a támogatott hitelek már 40 százalékos részesedéssel bírnak. 

Visszafogottabbá váltak a hitelfelvevők szeptemberben. Az új lakáshitelek összege 79,3 milliárd forintot tett ki, a személyi kölcsönöké pedig majdnem 39 milliárd forint volt, ami 38 és 15,8 százalékkal marad el a tavaly szeptemberi szintektől. A csökkenésben szerepet játszik a hitelkamatok emelkedése, a lakáshiteleknél az átlagos hitelköltség-mutató idén szeptemberben 9,27 százalékos volt, szemben az egy évvel korábbi 4,7 százalékkal. A személyi kölcsönöknél pedig 17,2 százalékra emelkedett a tavaly szeptemberi 12,31 százalékról.

A hitelköltségmutatók jelentős emelkedése ellenére fontos tényező, hogy a bankok a hitelfelvevőkért folytatott harc miatt a piacilag indokoltnál kisebb mértékben növelték a kamatokat. 

A pár férfi tagja kezet fog a hitelközvetítővel, örülnek.

Összehasonlítás, összehasonlítás és összehasonlítás

Az emelkedő kamatkörnyezet, ezzel összefüggésben a dráguló hitelek miatt minden eddiginél fontosabb, hogy hitelfelvétel előtt alaposan nézd meg a banki kínálatot. Mind a piaci lakáshiteleknél, mind a személyi kölcsönöknél jelentős eltérések lehetnek a különböző konstrukciók között, ezért az összehasonlítás mára nélkülözhetetlen. Ráadásul mindezt egy kalkulátor segítségével végtelenül egyszerűen és pillanatok alatt megteheted.

A kilenchavi adatok pluszt mutatnak

Bár szeptemberben visszaesett a lakáshitelek és a személyi kölcsönök összege, a kilenchavi adatok alapján még növekedés látható. Az év első kilenc hónapjában több mint 1042 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a bankok. Ez 6,7 százalékkal haladja meg a múlt év azonos időszakában elért 977 milliárd forintos összeget. A piaci lakáshitelek összege januártól szeptember végéig 621,5 milliárd forintot tett ki. Ez 21,4 százalékos csökkenésnek felel meg. Az államilag támogatott lakáshitelek több mint 416 milliárd forintos összege ugyanakkor 129,8 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. 

Összességében az év első kilenc hónapjában az államilag támogatott lakáshitelek adták a teljes lakáshitelpiac 40 százalékát. A személyi kölcsönöknél pedig az év első kilenc hónapjában majdnem 400 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket a bankok, ami 12,4 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. 

chatsimple