Nőtt a nagyvárosi hitelfelvevők önereje, van, ahol minden második lakás elérhetővé vált a számukra

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc
  • A Hitelintéző adatai szerint a legtöbb nagyvárosban 15-30 százalékkal nőtt a hitelfelvevők önereje tavalyhoz képest.
  • A fővárosi eladó lakások iránt érdeklődők átlagosan közel 17 millió forintos önerővel rendelkeznek. Pécsen, Győrben, Szegeden és Debrecenben ugyanez az összeg 8,2-14,7 millió forintra rúg. 
  • 30 százalékos saját erő mellett az érintett városokban eladásra váró lakóingatlanok 22-46 százaléka érhető el az érintettek számára. 
  • A lakáspiaci lassulást a hitelfelvevők előnyükre tudják fordítani, ha időben tudják értékesíteni meglévő lakásukat, és a háztartásuk jövedelme is legalább annyival növekszik mint amennyivel a hitelkamatok emelkednek. 

A legtöbb nagyvárosban jelentősen nőtt a hitelfelvevők önereje az elmúlt évben - derült ki az ingatlan.com-mal közös elemzésünkből. Az is látható, hogy ha az átlagos önerő a vételár 30 százalékát fedezi, akkor a nagyobb városok lakáspiaci kínálatának mekkora részéből válogathatnak a hitelből vásárlók

Mennyivel nőtt az önerő?  

A nagyvárosok közül a legnagyobb mértékben Debrecenben, Szegeden és Győrben nőtt az átlagos önerő összege 22-30 százalékkal. Budapesten idén 14 százalékkal nagyobb ez az érték mint 2021-ben. Mivel az önerő összegét többek között a megtakarítások, a meglévő ingatlan értéke és az állami támogatások teszik ki, ezért a növekedés több tényezőnek köszönhető. A jogszabályok által előírt minimális önerő a vételár 20 százaléka, de több bank ennél nagyobb, jellemzően 30 százalékos önrészt vár el a vevőktől.

“Az elmúlt években jelentősen nőttek a bérek, ami segített a vásárláshoz szükséges önerő megteremtésében. Éves szinten még megfigyelhető a lakásdrágulás, ami az önerő és a szükséges hitel összegét egyszerre növeli. Az országon belül komoly eltérések vannak a lakásárakban és az átlagos fizetésekben. Ezt tükrözik a Hitelintéző adatai is. Ennek köszönhetően ugyanaz a lakásvásárlásra fordított pénzösszeg teljesen más értéket képvisel az egyes városokban.”

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető szakértője. 

A jelenlegi lakás- és pénzpiaci helyzet a hitelfelvevőket annyiban segíti, hogy a lakásdrágulás a nagyvárosokban jelentősen lelassult, így már nem kell egyre nagyobb hitelt felvenni egy adásvétel finanszírozásához. 

Egy nő ül a nappaliban egy asztalnál, és a laptopján böngészik.

A lakásvásárlók számára viszont egyre nagyobb kihívást jelent a kamatok folyamatos növekedése. Ez magasabb törlesztőrészletet eredményez a hitelfelvevők számára. A hitelfelvételt fontolgató vevők akkor tudják előnyükre fordítani a kialakult helyzetet, hogyha a háztartásuk jövedelme lépést tud tartani a felvenni kívánt hitel drágulásával. Emellett fontos a meglévő ingatlan időben történő eladása is, hiszen a lakáspiac fékeződése miatt ez is tovább tarthat. Mivel a bankok vevőkért folytatott versenye a teljes futamidő alatt akár milliós különbségeket is hozhat a hitelajánlatokban, ezért most különösen érdemes lakáshitel kalkulátorral körültekintően összehasonlítani a konstrukciókat.

Mire elég az önerő a nagyvárosokban?

A fővárosi lakások iránt érdeklődők ebben az évben átlagosan 16,7 millió forintos saját erővel rendelkeztek. 30 százalékos önerővel számolva 55,8 millió forintért vagy annál olcsóbban kínált lakóingatlanok jönnek szóba. Vagyis a teljes budapesti kínálat 37 százaléka érhető el az érintettek számára. 

Szegeden vannak legjobb helyzetben a nagyvárosi vevők. Mert ott 13,9 millió forintos önerővel keresnek átlagosan eladó lakásokat, amivel akár a 46,5 milliós lakások is célkeresztbe kerülhetnek. Ekkora összegből a városban eladásra váró ingatlanok 46 százalékát meg lehet vásárolni. A debreceni vásárlók is előnyös helyzetben keresnek, mert az átlagos önerejük 14,7 millió, amivel akár a 49,1 millió forintos ingatlanok között is lehet válogatni. Ezeknek és az ennél olcsóbbaknak a részesedése 45 százalékos az ottani ingatlanpiacon. 

Pécsen, Székesfehérváron és Győrben 8,2-12,4 millió forintos 30 százalékos saját erővel a meghirdetett lakóingatlanok 22-30 százalékával számolhatnak a vevőjelöltek. 

chatsimple