Állami támogatásokkal még mindig több szobával tervezhettek

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Az ingatlan.com Hitelintézőjében CSOK-kal és Babaváróval kalkuláló vásárlók majdnem kétharmada érdeklődik a nagyobb, több mint 3 szobás ingatlanok iránt. A lakástámogatásokkal nem kalkuláló vevők viszont kevesebb mint 40 százaléka keresi ezeket a több szobás lakásokat és házakat. Állami támogatások nélkül a vevők is nagyobb kompromisszumra kényszerülnek 2022-ben: idén a CSOK-kal és Babaváróval nem tervező vásárlók 63 százaléka érdeklődött kisebb - 1-2,5 szobás lakások - iránt, míg a múlt évben ez csak az 58 százalékukra volt igaz.

A lakáspiacon is egyre jobban tetten érhető a korábbinál bizonytalanabb gazdasági környezet, a vásárlóerő csökkenése, a hitelkamatok emelkedése miatt gyengülő kereslet. Az állami támogatásokkal rendelkező vevőjelöltek a lakás méretét tekintve kevésbé kényszerülnek kompromisszumra, mint azok, akik nem jogosultak azokra - derül ki az ingatlan.com-mal közös elemzésünkből, amely a szobaszámok alapján vizsgálta a lakáspiaci kereslet alakulását.

Egy háromtagú család áll az új lakásukban.

Kalkulálj az állami támogatásokkal is

“A kiszemelt lakásméret alapján két jól elkülöníthető tábort lehet megkülönböztetni a hitelintézővel kalkuláló vevők körében. A lakásvásárláshoz CSOK és Babaváró támogatást is felvenni tervező vevők közel kétharmada, 64,7 százaléka érdeklődött a nagyobb, legalább 3 szobával rendelkező lakóingatlanok iránt. Míg az extra támogatással nem számoló vevőjelöltek mindössze 37 százaléka keresett ilyen ingatlant. Az állami támogatás igénylését tervező lakásvásárlók arányaiban a nagyobb ingatlanok megvásárlását tűzik ki célul. Ez egyben azt is jelzi, hogy a CSOK és Babaváró támogatás még az idei, nehezebb helyzetben is segítséget nyújt a lakáscélok megvalósításában.”

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

eloszlás szobaszám állami támogatások grafikonja, ingatlan.com-hitelintéző-money.hu

A Hitelintéző a vevők által megadott adatok alapján a money.hu hitelajánlatai mellett az állami támogatásokkal is kalkulál. Ezért amikor a hirdetések között böngészel az ingatlan.com-on, azonnal láthatod, hogy egy ingatlanra van-e anyagi fedezeted vagy sem. Az érdeklődésedet is ennek fényében tudod leadni.

Így alakult a kisebb lakások iránti kereslet

Fontos tényező az is, hogy az állami támogatással nem kalkuláló vevőjelöltek 65 százaléka érdeklődött idén a kisebb, 1-2,5 szobás lakások iránt, szemben a tavalyi 58 százalékkal. Azaz a körükben többen kerestek kisebb méretű lakást.

Balogh László hozzátette:

“Ez egyben arra utal, hogy akik államilag támogatott konstrukciókkal kalkulálnak, azok kevésbé kényszerülnek kompromisszumra a lakáskeresés során az ingatlan mérete és szobáinak száma tekintetében, mint azok, akik nem számolnak a támogatásokkal.”

chatsimple