Elindult a bankkártyás vásárlás főszezonja, óvakodj a csalóktól!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is egyre változatosabb módszerekkel próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok mindig hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat, kódokat, mert átverés lehet a háttérben. Ha gondatlanul jársz el ugyanis, a bank nem téríti meg az összeget. Ugyanakkor nemcsak a használat, de már a bankkártya választás is alapos körültekintést igényel, hiszen éves szinten több ezer forintot takaríthatsz meg.

Fokozatosan nő a bankkártyás forgalom Magyarországon, mind a vásárlások számát, mind az összeget tekintve. Az év során pedig a karácsonyi vásárlások miatt az utolsó negyedév jelenti a főszezont. A múlt év utolsó három hónapjában például - a hivatalos jegybanki adatok szerint - a Magyarországon kibocsátott bankkártyákkal 328,4 millió alkalommal összesen 2719 milliárd forintot költöttek, ami 2021 korábbi negyedéveinek átlagához képest 16 és 22 százalékos növekedést jelent. Az év utolsó hónapjaiban megugró forgalom a csalókat is aktivizálja, ezért fontos a körültekintés.

Bankkártyák és lakat.

Százmilliós kárt okoztak a bankkártya-csalók

Bár továbbra is marginális a bankkártyacsalások értéke a teljes forgalomhoz képest a kártyakibocsátó bankok oldaláról nézve. A 2021-ben elkövetett 62 ezer csalás és az ezekkel okozott 1,6 milliárd forintos kár a kártyás forgalom 1 század százalékát sem teszi ki.

Azonban ez sovány vigasz, ha épp te magad lettél a csalók áldozata. Sokszor csak későn, átgondolva ébredsz rá, hogy bankkártyacsalók markába kerültél, mivel annyira egyszerűen ment minden, hogy közben nem is gyanakodtál. Ezért nagyon fontos az óvatosság! Ugyanis ha bankkártya-használat közben gondatlanul jársz el, és kiadod idegenekenek a fizetéshez szükséges érzékeny adatokat, kódokat, akkor a bank nem köteles kifizetni a kárt. A jegybank szerint tavaly 465 millió forint kárösszeg keletkezett az ügyfeleknél, ami duplája az egy évvel korábbinak. 

Úgy csapnak be, ahogy nem is gondolnád

A csalók gyakran – jellemzően banki alkalmazottnak kiadva magukat – egyszerűen felhívnak telefonon, és így kérik el a fizetési adatokat. Sokan még az SMS-ben küldött megerősítő kódokat is kiadják. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni - a bankokkal, a bankbiztonsági és jegybanki szakemberekkel összhangban - , hogy

egy banki ügyintéző sosem kér érzékeny fizetési adatokat,

ezért senki ne adja meg ezeket még akkor sem, ha banki alkalmazottnak adja ki magát a csaló.

A bankkártyás vásárlásokon túl az internetbanki aktivitásunk is veszélyben van. Hasonlóképp egyszerű - és gyakori - módszere a pénzed megszerzésére a csalóknak az, hogy a böngészőben hirdetik adathalász linkjeiket. Ezért a bankok arra figyelmeztetnek, hogy soha ne a böngésződben keress rá az internetbank oldalára, hanem mindig a pénzintézet hivatalos honlapjáról nyisd meg az online banki felületet! Minden esetben ellenőrizd a böngésző címsorát, mert az is árulkodó lehet, ha ott nem a megszokott cím szerepel, vagy ha a vége nem a jellemző magyar ".hu" domain végződés.

A bankkártyán is spórolhatunk 

Kellő elővigyázatossággal a csalásokat el lehet kerülni, de a körültekintés a bankkártya kiválasztásánál is fontos, ezzel is több ezer forint maradhat a zsebedben. Ugyanis a bankszámlákhoz vagy jár vagy választható bankkártya, ám annak az éves költségei nagyon eltérőek lehetnek.

Bankkártya-összehasonlítónk szerint vannak bankkártyák, amelyek meghatározott időszakra akár ingyenesen is elérhetőek, de átlagosan 5 és 8 ezer forint közötti a kártyák éves díja, A teljes palettán akadnak azonban olyan kártyák is, amelyeknél akár a 20 ezer forintot is meghaladhatja a költség évente. Igaz, ezeknél extra szolgáltatások is kapcsolódhatnak a kártyához. Érdemes tehát megnézned a bankszámlakivonaton, hogy mennyit fizetsz a bankkártyáért, és a banki ajánlatokat összehasonlítani, van-e esetleg olcsóbb megoldás.