A bankszámlaköltségekre is hat az infláció, de találhatsz olcsóbb megoldást

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A mindennapi bankoláshoz kötődő kiadások tavaly 5,9 százalékkal növekedtek. Ez ugyan elmarad a múlt évi 14,5 százalékos éves átlagos árindextől, ám az előző évekhez képest tempósabb drágulásról tanúskodik. Az inflációs adatnak előremutató hatása is lehet a bankolási költségekre nézve. Egyes bankok ugyanis esetleg a tavalyi inflációnak megfelelően emelhetik a díjaikat, ami jelentős drágulást jelenthet. Éppen ezért érdemes megnézned a bankolási költségeidet, és ha drágának találod, keresni egy olcsóbb megoldást.

Egy férfi aggódva figyel egy számlát, bankszámlakivonatot.

Drágulnak a banki szolgáltatások

Decemberben 24,5 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbihoz képest, 2022-ben pedig az éves átlagos áremelkedés mértéke 14,5 százalékot tett ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. Számos termék és szolgáltatás ára nőtt, köztük a mindennapi bankolás díjait meghatározó pénzügyi szolgáltatásoké is, amelyek többek között a bankszámla-, bankkártyadíjakat, utalási kiadásokat is magukban foglalják.

A legújabb statisztika szerint a pénzügyi szolgáltatások díjai a múlt év egészében átlagban 5,9 százalékkal növekedtek. Bár ez az érték a 14 százalékot meghaladó tavalyi teljes inflációs mutatóhoz képest kedvező, az elmúlt években ennél jóval visszafogottabban drágultak a banki szolgáltatások. 2017 és 2021 között éves szinten 1,2-3,3 százalékkal nőttek a pénzügyi szolgáltatások díjai a hivatalos adatok szerint.

Érkezik az egységes díjkimutatás

A múlt évi inflációs adatnak “előremutató” hatásai is lehetnek. Előfordulhat, hogy a tavalyi infláció mértékének megfelelően növeli a mindennapi bankolási díjakat egy-egy bank.

Ezért mindenképpen érdemes megnézned a bankodtól legkésőbb január végéig érkező egységes díjkimutatást, ebből ugyanis kiderül, hogy a múlt évben mennyibe került a bankszámlacsomagod, mennyit kellett fizetned többek között a mobilbank és a netbank használatáért, a különböző tranzakciókért.

A díjkimutatásban szereplő összeget el kell osztani 12-vel, így jön ki a havi átlagos bankolási kiadás

Az egységes díjkimutatás tartalmazza

  • az összes általad fizetett díjat,
  • az összes általad fizetett kamatot és jóváírt kamatot,
  • a számlavezetés díját,
  • az átutalási díjakat,
  • a bankkártyához kapcsolódó díjakat,
  • a készpénzfelvétel díját,
  • az sms díjakat,
  • a netbanki díjakat, és
  • a(z esetleges) folyószámlahitel díjait.

A banknak külön fel kell tüntetnie a díjkimutaásban, ha egy szolgáltatáson belül eltérő díjak voltak, ha a telefonon, bankfiókban vagy interneten keresztül igénybevett szolgáltatásnak eltérő díjai voltak, illetve ha a költség valamilyen feltételtől függ.

Amennyiben ezt az összeget soknak találod, egyrészt érdemes megnézned, hogy vannak-e olyan szolgáltatások a listán, amelyekre fizetsz, de nincs rá szükséged. Azt a szolgáltatást tanácsos lemondani. Másrészt  nézd meg, hogy van-e olcsóbb csomag a banki kínálatban. A hitelekhez hasonlóan ugyanis a mindennapi bankolási díjak esetében is jelentős különbségek lehetnek a bankok ajánlatai között.