Ekkora lakással tervezhetnek átlagfizetéssel a huszon- és harmincévesek

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Ugyan visszafogottabb lett az érdeklődés a lakások és a lakáshitelek iránt, de továbbra is megmaradtak az alapvető keresletet generáló élethelyzetek. Mint például a szülői házból az első saját otthonba költöző fiatalok lakásvásárlása vagy a gyermeket vállaló párok továbblépése eggyel nagyobb lakásba. Megvizsgáltuk, hogy a húszas és harmincas korosztálynak az átlagfizetések alapján milyen lehetőségei vannak egy legfeljebb 40 négyzetméteres, illetve egy 40-60 négyzetméteres használt lakás megvásárlására.

Ilyen árakkal kalkulálhatsz, ha garzont vagy 40-60 négyzetméteres lakást szeretnél

Az ingatlan.com adatai szerint március közepén Budapesten a 40 négyzetméternél kisebb alapterületű garzonlakások átlagosan 33,9 millió forintba kerültek. Természetesen a fővároson belül jelentős eltérések vannak. A legnagyobb kínálattal rendelkező két városrészt, a VIII. és a XIII. kerületet 31,5 millió és 36,9 milliós összeg jellemezte. A legolcsóbb kerületekben, a XXIII.-ban és a XX.-ban pedig 24,4 millió és 25,7 millió forintos kínálati átlagárra számíthatsz.

Fiatal pár belép az újonnan vásárolt lakásuk ajtaján.

A vármegyeszékhelyek között szintén jelentős különbségek vannak. 10,1-33,9 millió között szóródnak a garzonlakások átlagárai: Salgótarján a legolcsóbb, Győr pedig a legdrágább. Emellett a debreceni lakáspiacon 28,9 millió forintért, a szegedin 27 millióért, a miskolcin pedig 16,4 millióért kínálják a hasonló méretű ingatlanokat. 

Ha 40-60 négyzetméteres lakás megvásárlását tervezed, Budapesten 45,9 millió forintos átlagárral kalkulálhatsz. A legolcsóbb városrész ebben a kategóriában is a XXIII. kerület, ahol 33,7 millió forintért hirdetik ezeket az ingatlanokat. A legdrágább az V. kerület, ahol majdnem 80 millió forint az átlag. A vármegyeszékhelyeken a salgótarjáni 13,9 millió és a győri 39,9 millió forint a két véglet. 

Átlagfizetéssel így alakulhat a lakáshitel havi törlesztője

Az érintett két korosztályból a 20-29 évesek - kedvezmények nélküli - átlagfizetése a legfrissebb hivatalos adatok szerint tavaly 294 ezer forintot tett ki. A 30-39 éveseké pedig meghaladta a 366 ezer forintot. Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak, vagyis a kerestük felét fordíthatják erre.

Ugyanakkor fontos, hogy nem szabad kifeszíteni a családi költségvetést. Azaz a keresethez mérten inkább csak 25-40 százalékos mértékig érdemes csak eladósodni. Ráadásul a bankok sem mindig adják meg a jogszabályi maximumot.

Lakáshitelek jövedelemarányos törlesztési mutató mértéke

500 ezer forint alatti jövedelem esetén:

  • 5 évnél rövidebb kamatperiódussal: 25%
  • 5-10 éves kamatperiódussal: 35%
  • 10 éves vagy hosszabb kamatperiódussal: 50%

500 ezer forint feletti jövedelem esetén:

  • 5 évnél rövidebb kamatperiódussal: 30%
  • 5-10 éves kamatperiódussal: 40%
  • 10 éves vagy hosszabb kamatperiódussal: 60%

A Hitelintéző segít megtalálni a legoptimálisabb megoldást

A lakásvásárlás tervezésekor nagy segítség lehet a lehetőségeik pontos felmérésében az ingatlan.com Hitelintéző szolgáltatása, amely néhány adat megadása után minden lakáshirdetésnél megmutatja, hogy az önerőt, az összes igénybe vehető állami támogatást és a piaci hiteleket is figyelembe véve meg tudod-e vásárolni a kiszemelt ingatlant.

A hitelintézős kalkuláció tehát azt mutatja meg neked, hogy melyik a számodra  legoptimálisabb finanszírozási kombináció. 

Érdemes azzal is számolnod, hogy a kínálati árból még alkudhatsz is. Ugyanis jelenleg a lakások iránti kereslet visszaesett a korábbi időszakhoz képest. A sikeres alku és egy jól megválasztott finanszírozás milliós megtakarítást jelenthet összességében. 

chatsimple