Kellemetlen adatok érkeztek a banki díjakról, ami miatt sokan elgondolkozhatnak a váltáson

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Április után májusban is jókora áremelést hajtottak végre a bankok. A bankszámlák havi díjai között jelentős különbségek vannak, ezért most különösen érdemes szétnézni, van-e olcsóbb megoldás.

Ahogy arra korábbi cikkünkben felhívtuk a figyelmet, áprilisban közel 11 százalékkal nőttek éves összevetésben a pénzügyi szolgáltatások díjai, de több bank csak májustól emelt árat, így a KSH most megjelent inflációs statisztikáiból derült csak ki, hogy májusban mi történt.

A hivatalos adat szerint májusban 14 százalékos növekedés történt, azaz ennyivel drágultak az egy évvel korábbihoz képest a mindennapi bankoláshoz szükséges szolgáltatások díjai.

Az áremelésre egyébként számítani lehetett, mivel a bankok a 2022-es éves átlagos inflációnak megfelelő mértékben emelhetik a díjaikat. A friss adatok szerint ezt meg is tették, a 14 százalékos májusi drágulás csak minimálisan marad el a tavalyi éves átlagos inflációtól, ami 14,5 százalék lett.

A pénzügyi szolgáltatások drágulása a Magyar Nemzeti Bank inflációs elemzése szerint fontos szerepet kapott abban, hogy az úgynevezett piaci szolgáltatások ára 1,5 százalékkal növekedjen májusban az egy hónappal korábbi szinthez képest.

Sokat spórolhatsz a banki költségeken, ha jól választasz bankszámlát

A bankok áremelése miatt a korábbinál is sokkal fontosabb, hogy megnézd a banki kiadásaidat. Ebben segítséget nyújt a januárban kapott úgynevezett egységes díjkimutatás, amelyből tételesen kiderül, milyen szolgáltatásra mennyi költséget vont le tőled a bankod tavaly. Ahhoz, hogy a számodra legjobb bankszámlacsomagot kiválaszthasd, érdemes használni a bankszámla-kalkulátorunkat, a bankok ajánlatai között ugyanis jelentős eltérések vannak.

hölgy üzleti öltözékben pos terminállal a kezében, bankkártyás fizetést fogad

Csökkent az infláció, de még mindig 21,5%

A KSH havi gyorsjelentése szerint 2023 májusában a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkkal haladták meg az egy évvel korábbit. Áprilishoz képest viszont az infláció 0,4 százalékot csökkent, vagyis folytatódott a 4 hónapja tartó csökkenő tendencia.

Az inflációt leginkább az élelmiszerek érezték meg: 33,5 százalékkal többe kerültek, mint 2022 májusában. Jó hír viszont, hogy az előző hónaphoz képest már csak 0,1 százalékkal drágultak. Az élelmiszerárak elszállását az MNB elemzésében lévő ábra is jól mutatja:

mnb élelmiszer inflációs grafikon 2023 május

Forrás: MNB

Emellett a háztartási energia is jelentősen drágult: 37,2 százalékkal kellett érte többet fizetni tavalyhoz képest. Az előző hónaphoz képest 3 százalék mérséklődés volt tapasztalható.