Mennyivel növeli a ház értékét, ha van medence?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

A kánikulában egyre inkább fokozódik a kereslet a hőséget enyhíteni képes lakóingatlanok iránt. Itt nemcsak a klimatizálásról van szó, hanem például a medencékről vagy az árnyékot nyújtó építményekről, pergolákról, szaletlikről is. A cégcsoportunkhoz tartozó ingatlan.com-mal közös összeállításban néztük meg, mennyivel növelik az ingatlan értékét ezek a hűsítést szolgáló építmények, és hogy mekkora hitelből és törlesztőből lehet őket megvalósítani.

Az ingatlan árát is növeli, ha van hozzá medence

Sokan luxuskiadásnak gondolják a medencét és az egyéb, árnyékot adó építmények telepítését, de valójában nem feltétlen kell tízmilliós nagyságrendű kiadásokkal számolni. Ez annak is köszönhető, hogy vannak olyan medencék, amik az előregyártott elemeknek köszönhetően könnyebben felállíthatóak, és elég őket csak részben földbe süllyeszteni, így a kertet sem kell olyan mértékben megmunkálni, mint a hagyományos medencék esetében.

“Egyre több gondozott kertben jelennek meg a kisebb-nagyobb, teraszokat árnyékoló pergolák, amelyeknél szintén nem feltétlenül kell 5-10 millió forintos kiadással számolni. Mindezek a kánikulában nyújtanak védelmet a lakóknak, de az ingatlan értékét is növelik”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember szerint egy-egy ingatlan értékét és komfortérzetét már nem csak a téli időszakban nyújtott energiahatékony fűtési rendszerek határozzák meg. A kertes ingatlanok esetében a klímaváltozás és a hőhullámok miatt a hűsítő megoldások is egyre fontosabbak a tulajdonosok és a vevők számára.

lány dinnyés úszógumiban, szalmakalapban a medencés ház medencéjében

Hogy pontosan mennyivel növelik egy ingatlan értékét a medencék vagy a pergolák, arra amiatt is nehéz választ adni, mert az árat sok egyéb tényező befolyásolja, és az ilyen ingatlanok áraiban nagy a szórás. Annyi viszont látszik az adatokból, hogy a hasonló adottságú ingatlanok között 2-3 százalékkal többe kerülnek azok a kertes házak, ahol pergola is van. A medencés kerttel ellátott házakért átlagban 8-9 százalékkal többet kérnek el.

“Ezek az ingatlanok jellemzően az átlagnál jobb állapotúak és ezáltal vonzóbbak is. Egy esetleges eladáskor jó eséllyel könnyebben találnak gazdára”

– tette hozzá a gazdasági szakértő.

Mennyi a törlesztője most egy 3 millió forintos hitelnek?

A hasonló értéknövelő beruházások finanszírozására a szabad felhasználású jelzáloghitel és a személyi kölcsön nyújthat megoldást. Arra azonban érdemes gondolni építés előtt, hogy egy medence folyamatos karbantartási és üzemeltetési költségekkel is jár, tehát ha hitelből oldod meg a telepítést, akkor a törlesztő mellett ezekkel a kiadásokkal is számolnod kell később.

A 10 éves futamidejű, 3 millió forintos, végig fix kamatozású szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében a legolcsóbbaknál 40 ezer forint körüli törlesztőrészlettel lehet számolni. Egy 7 évre felvett, szintén 3 millió forintos személyi kölcsönnél – ugyancsak fix kamat mellett – 55 ezer forint körül lesz a legkedvezőbb konstrukciók törlesztése. Ahogyan azonban a medencék és a teraszos árnyékolási megoldások árai, úgy a hitelek is nagyon széles palettán mozognak, vagyis az utóbbi esetében is javasolt a körültekintő választás, és a saját lehetőségeidre szabott kölcsönök összehasonlítása hitelkalkulátorunk és hitelszakértőink segítségével.

chatsimple