Év végére akár 7 százalékra mérséklődhet az infláció az MNB szerint, ez pedig a hitelpiacnak is jól jöhet

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői év végére tíz százalék alatti inflációt várnak, ezzel összhangban folytatták a kamatcsökkentést, ami a forint árfolyamát is kis mértékben megmozgatta.

2023. július 25-én ismét összeült a Monetáris Tanács, és azt a döntést hozták, hogy az egynapos hitel kamatát – ami egyben a kamatfolyosó felső széle – száz bázisponttal 17,5 százalékra csökkentik. A hitelek szempontjából lényeges jegybanki alapkamatot 13 százalékon, az egynapos betéti kamatot 12,5 százalékon hagyták.

Jegybanki eszközKamatláb mértékeKorábbi mérték (százalék)Változás (bázispont)Új mérték (százalék)
Jegybanki alapkamat 13,00nem változott13,00
O/N jegybanki betétJegybanki alapkamat – 0,50 százalékpont12,50nem változott12,50
O/N fedezett hitelJegybanki alapkamat + 4,50 százalékpont18,50-10017,50

Ez félig-meddig egybeesik az ING Bank elemzőinek várakozásaival, akik megjósolták az egynapos betét 100 bázisponttal történő csökkentését, ők viszont ugyanekkora csökkenést vártak az egynapos betét kamatától is, ez azonban nem történt meg.

Az MNB a közleményében elmondta, hogy 2023 első negyedévében 0,9 százalékkal mérséklődött a hazai GDP, és májusban tovább csökkent az ipari és az építőipari termelés, valamint a kiskereskedelmi forgalom. Előzetes adatok alapján hazai gazdasági teljesítmény csökkenése a második negyedévben is folytatódhatott. 2023-ban az éves átlagban csökkenő reálbérek, az emelkedő vállalati költségek, valamint az óvatossá váló fogyasztói és beruházói döntések egyaránt hozzájárulnak a belső kereslet visszaeséséhez, míg a nettó export támogatja a kibocsátás bővülését. Várakozásaik szerint a hazai GDP 2023-ban 0,0–1,5 százalékkal, 2024-ben 3,5–4,5 százalékkal, míg 2025-ben 3,0–4,0 százalékkal bővülhet.

Hogyan változhat az euró árfolyama? 

Az MNB döntéshozói több tényezőre figyelnek. Ezek közé tartoznak a piaci folyamatok, azok a nemzetközi pénzügyi fejlemények, amelyek hatással vannak a magyar gazdaság kockázatainak alakulására. Emellett természetesen a friss magyar makrogazdasági fejleményeket és inflációs kilátásokat is nyomon követik. Az euró-forint árfolyam a nagy eladási hullámot követően – ami az elmúlt hetekben az egész kelet-közép-európai régión végigvonult – a 370-380 forint közötti sávban állt be.

money.hu euró árfolyam grafikon, 2023. július 26.

Forrás: money.hu euró árfolyam, utoljára frissítve: 2023.07.26. 09:10

Az ING elemzői elsősorban a világgazdasági folyamatok alakulását és a piaci újraárazásokat látják a magyar deviza árfolyamát befolyásoló legfőbb tényezőknek, miközben a hazai gazdasági feltételek javulóban vannak. A piacok próbálják gyorsabb kamatcsökkentésekre bírni az MNB-t, ami erősödést jelentene a forintra nézve. Így az euró árfolyama visszatérhetne a 370 forintos szint közelébe.

Kedden az euró árfolyama a kamatdöntés után 377 forint körül mozgott, majd 380 forintnál is járt. Összességében a forint az euróval szemben az idén több mint 5 százalékkal erősödött.

Mennyi lesz az infláció 2023 év végére? 

Időszerű lenne, hogy a magyar jegybank jelezze, mik a szándékai az alapkamattal szeptembert követően, amikor várhatóan 13 százalékon összeölelkezik egymással az egynapos betéti kamat és az alapkamat

mondta el Kiss Péter, az Amundi vagyonkezelő cég befektetési igazgatója

Ha a jegybank az év utolsó három hónapjában három 50 bázispontos kamatvágást hajtana végre, akkor 11,5 százalékos alapkamattal indulna 2024.

külföldön nyaraló család euró árfolyam átváltás után

Virág Barnabás, az MNB elnökhelyettese sajtótájékoztatóján egyebek mellett elmondta: az alapkamat kérdése nem volt napirenden a monetáris tanács ülésén, és az infláció tartós és jelentős csökkenéséig nem is lesz. Az infláció 20,1 százalékon állt 2023 júniusában tavaly júniushoz képest.

Az alelnök szerint az infláció az év végére határozottan tíz százalék alá, akár 7 százalékra is csökkenhet.

Ha ez így lesz, az a hitelkamatok csökkenését is magával hozhatja. Virág szerint az infláció csökkentését 2024-ben is folytatni kell. Elmondása szerint a második félévben megindulhat a gazdaság élénkülése. Az MNB vezetői már látják is ennek jeleit, pedig még csak a harmadik negyedév elején járunk.

Az MNB szerint a fogyasztóiár-index 2025 elején tér vissza a 2–4 százalékos jegybanki toleranciasávba. Éves átlagban az infláció az idei évben 16,5–18,5 százalék között, 2024-ben 3,5–5,5 százalék, míg 2025-ben 2,5–3,5 százalék között alakulhat.

Összességében az inflációs nyomás enyhülése és a gazdaság fellendülése segítheti a piaci kamatszintek csökkenését, ez pedig a hitelpiacon is élénkülést vetít előre.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.