Az energiatakarékos fűtés tízmillióval is emelheti az ingatlanod értékét, érdemes belevágni a korszerűsítésbe

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Jelentős eltérés van a felújítandó és a korszerű, energiatakarékos fűtéssel rendelkező felújított lakóingatlanok ára között a kínálati piacon. Érdemes lehet a korszerűtlen fűtéssel rendelkező ingatlantulajdonosoknak időben dönteni a felújításról. Ehhez a beruházáshoz pedig még a bankoktól is olcsóbban kaphatsz lakáshitelt.

Az energiafogyasztásra továbbra is kiemelten figyelünk

“Bár tavaly nagy volt az ingatlantulajdonosok félelme az áram- és gázfogyasztás elszámolásának változása miatt, szerencsére a rezsiköltségek nem emelkedtek jelentős mértékben. Ettől függetlenül a lakóingatlanok energiafogyasztása továbbra is kiemelt figyelmet kap az ingatlanpiacon, és várhatóan a jövőben is ez lesz a jellemző”

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Mindez az eladó lakások és házak árain is látható. Jelentős eltérés van ugyanis a felújítandó és a korszerű, energiatakarékos fűtéssel rendelkező felújított lakóingatlanok ára között a kínálati piacon. Budapesten például előbbiek átlagára 66 millió, míg utóbbiakat átlagosan 52 millió forintért hirdetik. 

Egy pár közösen nézi a fűtésszámlát az ágyon ülve. Előtérben az ajtó mellett egy termosztát van.

Milliós különbség van a felújítandó és felújított ingatlanok árai között

A fővárosban a felújított használt lakások átlagos négyzetméterára 971 ezer forint, szemben közepes állapotúak 805 ezer forintjával. Még látványosabb a különbség a lakóingatlanok eladási árát nézve. A felújított fővárosi lakások 66 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, miközben a felújítandók átlagosan 52 millió forintért keresnek új tulajdonost. A legnagyobb lakáskínálatot nyújtó kerületekben - a III., a VI., a XI., XIII. és XIV. - 10-28 millió forintos különbség is látható. 

A vármegyeszékhelyek  átlagos négyzetméteráraiban 33 százalékos az eltérés. A közepes állapotú lakóingatlanoknál 455 ezer forintba kerül egy négyzetméter, míg a felújított lakások négyzetmétere 606 ezer forint. Emellett a felújítandó vármegyei ingatlanok átlagban 30 millió forintos árához képest a korszerűsítetteket 13 millió forinttal magasabb áron, azaz 43 millió forintért kínálják a tulajdonosok. Városonként vizsgálva például:

  • Győrben 17 millióval,
  • Székesfehérváron 14 millióval,
  • Szegeden 14 millióval drágábbak a jó állapotúnak tartott lakóingatlanok.

“Az árkülönbségek jelentősek, mégis az elmúlt években azt láttuk, hogy a vevőjelöltek sokszor hajlandóak kifizetni ezt a prémiumot”

- tette hozzá Balogh László. 

Van ok a korszerűsítésre, a bankok kamatkedvezményt is adnak korszerűsítési célokra

Ha nagy energiafogyasztású, korszerűtlen ingatlanod van, több okod is lehet a mielőbbi korszerűsítésre:

  • közeledik a fűtési szezon,
  • a lakáspiaci keresletet az elmúlt időszakban visszafogó bizonytalan gazdasági környezet javulni látszik,
  • az infláció lassuló pályán van, a hitelkamatok is egyre lejjebb kerülnek.
  • A gazdaság fellendülésével a lakóingatlanok piacán is felélénkülhet a kereslet, a felújított lakások várhatóan népszerűbbek lesznek.
  • Hosszabb távon nézve pedig a költséges fenntartású lakások egyre inkább háttérbe szorulnak majd az ingatlanpiacon.

“A lakásfelújítás általában jelentős kiadással jár, de a kínálati árakból látható különbségek alapján egy eladásnál nagy valószínűséggel megtérül a beruházás. Lényeges az is, hogy a korszerűsítés finanszírozásához szükséges hitelek olcsóbbak lehetnek, mint a klasszikus kölcsönök”

- mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Több bank is ad megadott feltételek mellett 0,25 vagy akár több mint 1 százalékpontos kedvezményt az úgynevezett zöld célokra, és különböző akciókkal népszerűsítik a felújítási és korszerűsítési hiteleket is. A döntés előtt azonban nagyon fontos az összehasonlítás, mert jelentős különbségek lehetnek mind a havi törlesztőt, mind pedig a visszafizetendőt nézve az egyes konstrukciók között. 

chatsimple