Fokozatosan lazít a jegybank, kanyarban az egy számjegyű infláció

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Az alapkamatot egyelőre változatlanul 13 százalékon hagyta a Monetáris Tanács a tegnapi ülésén, de az  elemzők szerint a továbbiakban az alapkamat lassú csökkenése várható. Amennyiben tényleg elkezdődik a valós kamatcsökkentés, akkor ez idővel a hitelkamatokba is begyűrűzhet, vagyis olcsóbban vehetünk fel hitelt.

A Monetáris Tanács folytatta a kamatok csökkentését:

  • a kötelező tartalék választható részére fizetett kamatot 100 bázisponttal, 15 százalékról 14 százalékra,
  • valamint a kamatfolyosó felső szélét jelentő O/N fedezett hiteleszköz kamatát szintén 100 bázisponttal 16,5 százalékra csökkentette,
  • az egynapos betéti gyorstenderek (irányadó kamat) és devizacsere-tenderek esetében is 100 bázisponttal alacsonyabb kamatszint alkalmazását tartja indokoltnak a Tanács.
Jegybanki eszközKamatláb mértékeKorábbi mérték (százalék)Változás (bázispont)Új mérték (százalék)
Jegybanki alapkamat 13,00nem változott13,00
O/N jegybanki betétJegybanki alapkamat – 0,50 százalékpont12,50nem változott12,50
O/N fedezett hitelJegybanki alapkamat + 3,50 százalékpont17,50-10016,50

Forrás: MNB

Ha folytatódnak a kedvező folyamatok, akkor szeptemberben 13 százalékon összeérhet az egynapos betéti kamat és az alapkamat

fogalmazta meg az általános piaci várakozást Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a magyar gazdaság helyzetét befolyásoló külső és belső tényezők többsége tovább javult, ennek hatására Magyarország kockázati megítélése kedvező maradt. Az utóbbi hetekben ugyan nőtt a gáz és az áram ára, ám továbbra is alacsonyabb az év elejinél. Az európai és hazai gáztárolók feltöltöttségi szintje megfelelő.

Novemberben válhat az infláció egy számjegyűvé

A magyar jegybank a továbbra is figyeli, hogy folytatódik-e a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg javulása, stabil marad-e a kereslet az állampapírok iránt és tartja-e magát a forint.

Az MNB a legutóbbi prognózisában a korábbi 15-19,5 százalékos sávról 16,5-18,5 százalékra szűkítette idei inflációs várakozását. A jövő évit – főként az üzemanyagok jövedéki adójának emelése miatt – 3-5 százalékról 3,5-5,5 százalékra emelte. A bank idei 0-1,5 százalékos és jövő évi 3,5-4,5 százalékos GDP-növekedési előrejelzését változatlanul hagyta.

A következő hónapokban tovább mérséklődhet az infláció, novemberre elérhető lehet a kormány egy számjegyű inflációs célja

vélik az Equilor elemzői. Ugyanakkor a teljes éves átlagos infláció rendkívül magas, 18 százalékos lehet. Ez az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír szempontjából azt jelenti, hogy a kamata akár 18,25 százalék is lehet 2024-ben.

feldőlt bevásárlókocsi, kihullott pénzérmék, csökkenő infláció, kamatdöntés

Virág Barnabás, az MNB alelnöke azt mondta, hogy az ősz folyamán az egy számjegyű tartományba mérséklődik az infláció, ugyanakkor a szolgáltatások inflációja óvatosságra int. Az alelnök elmondása szerint a monetáris politika fókuszában az inflációs cél elérése és a pénzpiaci stabilitás áll. A GDP-növekedés újbóli beindulása az infláció gyors leszorításával kivitelezhető – emelték ki Virág Barnabás mondandójából az Equilor elemzői. Az MBH Bank szakértője szerint

az alapkamat decemberre 10,5 százalékra mérséklődhet.

A kamatcsökkentési ciklus a jövő évben is folytatódhat, 2024 végére 6 százalékra csökkenhet az alapkamat.

Az euró árfolyama megmaradhat a jelenlegi 380 forintos szinten

Az MBH-s elemző a kamatcsökkentés ellenére nem várja a forint gyengülését. Egyrészt a folyó fizetési mérleg javulása ellensúlyozhatja a kamatcsökkenések hatását, másrészt a hazai kamatok normalizálódását már beárazták a határidős piacok, harmadrészt a jelenlegi inflációs prognózisok alapján az év végére pozitív lehet a reálkamat, negyedrészt javulhat a hazai gazdaság kockázati megítélése.

A forint árfolyama az év végéig a 380 forint/eurós szint körül stabilizálódhat, az év végére pedig 378-ra erősödhet. Kilengések nem zárhatók ki se a gyengébb, se az erősebb irányba, azonban jóval kisebb mértékűek lehetnek a 2022 őszi turbulenciáknál, amikor bőven 400 forint feletti euró árfolyamra is volt példa.

euró-forint árfolyam 2023.08.30-án, elmúlt egy évben

Forrás: money.hu euró árfolyam kalkulátor

Összességében ha a fent vázolt forgatókönyv valósul meg, akkor a következő időszakban folytatódhat a hitelkamatok csökkenése, ami a gazdasági fejlődéssel, a nominális bérek és a reálbérek emelkedésével várhatóan a hitelpiacon is élénkülést hozhat.

Az EU és az USA valószínűleg nem emel kamatot, és ez jó hír a forintnak

A befektetői hangulat átmeneti romlása a forintot is gyengítette, ám az árfolyam stabilizálódott. Jó hír a magyar valutának, hogy továbbra is belátható közelségben van az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank (az eurózóna jegybankja) kamatemelési ciklusának vége, noha a jegybankok üzenetei nyitva hagyták a további kamatemelés lehetőségét.

Jerome Powell, a Fed vezetője legutóbbi nyilvános megszólalásában elismerte, hogy az amerikai jegybank monetáris politikája restriktív, azaz fékezi a gazdaságot. A bank döntéshozói óvatosan határoznak az alapkamat további emeléséről. Az elemzők nem várnak újabb szigorítást szeptemberben, a további kamatemelés esélyét pedig 50-50 százalékra teszik.

Az ING Bank elemzői szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a Fed kamata elérte a jelenlegi emelkedési ciklus csúcsát. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke sem fogalmazott világosabban legutóbbi nyilatkozatában amerikai kollégájánál. Eszerint az EKB addig tarja magasan alapkamatát, amíg ennek szükségét látja. Bár van előrelépés, az infláció elleni harcot egyelőre nem nyerte meg az európai jegybank. Az elemzők szerint az eurózóna gazdaságának gyengélkedése miatt az EKB várhatóan nem emel kamatot szeptemberben.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.