Első lakás megvásárlása a nagyvárosokban: Milyen lehetőségeik vannak a fiataloknak?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Még júliusban egy kormányinfón hangzott el, hogy a kormányzati tervek szerint a lakástámogatási rendszer jövőbeni átalakításának eredményeként életbe léphet egy olyan program, amely a lakásvásárlási vagy -építési céljaik megvalósításában segíti a fiatalok önállósodását. Erről egyelőre a konkrétumok még nem ismertek, de vélhetően az első lakás megszerzését jelenti.

Ugyanakkor fontos kérdés mind a lakáspiac, mind a lakáshitelpiac szempontjából, hogy mire számíthatnak az első lakásuk megvásárlását tervező fiatalok. Megvizsgáltuk, hogy jelenleg milyen lehetőségeik vannak az aktuális átlagos négyzetméterárak mellett azoknak a 20-29 éves fiataloknak, akik garzonlakást szeretnének venni. Bemutatjuk azt is, hogy a erre a korosztályra jellemző nettó átlagfizetés mekkora lakáshitelre lenne elég. 

Garzonlakás-piaci árkörkép

Az elmúlt években a lakáspiac árainak emelkedése és a reáljövedelmek növekedésének lassulása egyaránt befolyásolta a fiatalok önálló lakhatásának, saját ingatlanvásárlásának lehetőségét, különösen a nagyvárosokban. Jelenleg egy 35 négyzetméteres lakást az olcsóbb budapesti kerületekben 25-30 millió forintért kínálnak eladásra. 

“A legkisebb alapterületű lakások kiemelten népszerűek az első lakásvásárlást tervező fiatalok körében. A garzonok tipikusan a legolcsóbb ingatlanok annak ellenére, hogy az átlagos négyzetméteráruk az adott település vagy kerület átlagainál magasabb.”

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette:

A budapesti kerületekre és a vármegyeszékhelyekre jellemző átlagos négyzetméterárakban jelentősek az eltérések. A fővárosi kínálati piacon a 40 négyzetméternél kisebb lakások átlagos négyzetméterára 751 ezer forint és 1,6 millió forint között szóródik. A vármegyeszékhelyek közül Győr, Debrecen és Veszprém tartozik a legdrágábbak közé, míg Salgótarjánban, Békéscsabán és Miskolcon már 10-18 millió forint is elég lehet egy garzonra. 

Első lakásuk kulcsát mutatja ez a fiatal pár, új lakásukban állnak, a lány kezében van a kulcs.
  • Budapesten egy 35 négyzetméteres garzonlakás átlagosan 35,8 millió forintba kerül.
  • A legolcsóbb kerületekben - a IV.-ben, a XVII.-ben, a XX.-ban, a XXI.-ben - egy 35 négyzetméteres eladó lakás ára 25,3-30,4 millió forint között mozog.
  • A legnagyobb garzonlakás-kínálattal rendelkező városrészek közé tartozó VII., VIII. és XIII. kerületekben 34,1-39-2 milliós átlagos összeggel lehet számolni.
  • A vármegyeszékhelyek kínálatát nézve Győr számít a legdrágábbnak: egy 35 négyzetméteres lakásért majdnem 34 millió forintot kérnek az eladók.
  • Debrecenben átlagosan 30,5 millióért,
  • Veszprémben pedig 30,2 millióért keresnek új gazdát a kis lakások.
  • A másik végletet Salgótarján, Békéscsaba és Miskolc képviseli, ezekben a városokban már 10,4-18 millió forint is elegendő lehet egy garzonra. 

Átlagfizetésből mekkora lakáshitelt tudnak törleszteni a fiatalok? 

Korponai Levente, a money.hu vezetője elmondta, hogy a legfrissebb országos KSH-adatok szerint a 20-29 évesek havi átlagos nettó fizetése az idei első félévben közel 324 ezer forint volt. Ekkora összegű jövedelemnek az érvényben lévő szabályok szerint maximum az 50 százalékát lehet hiteltörlesztésre fordítani, ha a kölcsön kamata legalább 10 évre vagy annál hosszabb időre rögzítve van.

“Tehát akár 162 ezer forintot is törleszthetne a fiatal lakáshiteles, de ennél azért érdemes óvatosabbnak lenni és a jövedelemnek legfeljebb csak a 30-40 százalékát törlesztésre fordítani. Mindez pedig az érintett korosztály átlagfizetését nézve 97-130 ezer forint hitelre fordítható összeget jelentene havonta”

- fogalmazott Korponai Levente. 

Ez a törlesztőrészlet egy 11-16 millió forintos, 20 éves futamidejű - minimum 10 évig rögzített kamatozású -  lakáshitelre lehet elegendő, ha a legkedvezőbb konstrukciókat nézzük, és persze ha a megfelelő önerő is megvan a vásárláshoz.

A huszonévesek hivatalosan 324 ezer forintos nettó átlagfizetéséből tehát egy 11-16 millió forintos lakáshitelt lehet törleszteni, ha nem feszítik ki teljesen a költségvetésüket.

A szakemberek kiemelték ugyanakkor, hogy a mostani lakáspiacon még jelentős a vevőjelöltek alkupozíciója. Ezzel pedig mérsékelhető a tényleges vételár, ezáltal akár a saját erő mértéke vagy a hitelösszeg. 

Ekkora önerővel kell rendelkezni

A money.hu szakértői szerint a nettó fizetéseknél figyelembe kell venni, hogy a 324 ezres átlagtól eltérhetnek a különböző országrészekre jellemző bérek. Ezek a lakásárakhoz hasonlóan befolyásolják a finanszírozáshoz végzett számításokat is.

Viszont a bankok által elvárt minimális önerő aránya mindenhol ugyanakkora. A hitelfelvételhez minimum az ingatlan 20 százalékának megfelelő összeget kell felmutatni önerőként.

  • Ez Budapesten átlagosan több mint 7 millió forintot jelent,
  • de Győrben és Debrecenben is átlagosan legalább 6,8-6,1 millió forintos megtakarítással kell rendelkezni az első lakásukat vásárló fiataloknak.
  • A legolcsóbb vármegyeszékhelyen, Salgótarjánban a legkisebb a minimális önerő összege, ami átlagosan 2 millió forintot tesz ki.

Korponai Levente hozzátette, hogy a jelenlegi bizonytalanabb gazdasági környezetben a bankok sokszor előnyben részesítik a  magasabb önerő vállalását egy hiteligénylés során a jogszabályban előírt minimális 20 százalék helyett. 

Ez is érdekelhet
chatsimple