Nem mindegy, hogy hol igényeljük majd a CSOK Pluszt?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Kedvező feltételekkel kaphatnak lakáshitelt jövőre a gyermeket vállaló családok az új lakástámogatási rendszer, a CSOK Plusz indulása után. Ugyanakkor ahogyan az eddigi támogatott hiteleknél, vélhetően az új programban is lesz lehetőség további kedvezményekre, de ehhez meg kell találni a megfelelő bankot. 

A gyermeket vállaló, első közös lakásuk megvásárlását vagy nagyobb ingatlanba költözést tervező családok igen kedvező feltételekkel juthatnak lakáshitelhez jövőre a CSOK Plusznak köszönhetően. Az új támogatási rendszer részletszabályai még nem jelentek meg, de a főbb paraméterek már ismertek:

  • A gyermekek számától függően 15-50 millió forintos lakáshitelt kaphatnak az arra jogosultak, ami 25 éves futamidő esetében a 3 százalékos kedvezményes kamattal számolva havi 71-237 ezer forintos törlesztőrészletet jelent.
  • Mindez a piaci kölcsönökhöz képest hitelösszegtől függően akár több mint 100 ezer forintos megtakarítást is jelenthet havonta. Ugyanakkor a kamattámogatott hitelek között is van különbség, jelenleg is van ebben verseny a bankok közt.
Egy fiatal pár megbeszéli a pénzügyeit, egy asztalnál ülve, a laptopot és papírokat nézegetve.

A banki kedvezmények akár százezres nagyságrendű megtakarítást jelenthetnek

“A korábbi támogatási rendszer alapján szigorú feltételek vonatkoznak majd a jövőben is a kedvezményes hitel igénybevételére. Az ilyen lakáshitelek legfontosabb paraméterében, a kamatban nem lesz különbség, ám a bankok gyakorlatában szinte biztos, hogy számíthatunk olyan kedvezményekre, amelyek miatt fontos lesz az összehasonlítás”

- hívta fel a figyelmet Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A pénzintézetek között borítékolhatóan verseny lesz azért, hogy megszerezzék a CSOK Pluszt igénylő családokat. 

  • Az eddigi támogatott otthonteremtő hiteleknél például a jövedelemelvárások között is van eltérés a bankok között.
  • Verseny alakult ki a különböző díjak elengedése, egyéb kedvezmények tekintetében.
  • Vannak bankok, amelyek az értékbecslés költségét vagy a helyszíni szemle díját térítik vissza.
  • Van, hogy a hitelbírálati díjat engedi el a hitelintézet.
  • Különböző akciók keretében jóváírást adnak a hiteligénylőknek.
  • Ugyanígy jóváírási verseny alakult ki a Babaváró esetében is.  

Korponai Levente kiemelte:

“Ezek a kedvezmények akár százezres nagyságrendű megtakarítást is eredményezhetnek a támogatott hitelt igénylőknek, ami lényeges szempont az amúgy is költséges lakásvásárlás esetén. Éppen ezért a CSOK Plusz indulása után is érdemes lesz összevetni, hogy melyik bank milyen feltételekkel, kedvezményekkel kínálja majd az államilag támogatott konstrukciót.”

chatsimple