A falusi CSOK mellé meglévő gyermekre is jár kedvezményes kamattámogatott hitel 2024-ben

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Jövőre is lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni a meglévő gyerekekre, amennyiben falusi CSOK-os településeken éltek vagy oda szeretnétek költözni. Ráadásul a kedvezményes CSOK-hitellel akkor is számolhattok, ha nem vállaltok újabb gyermeket - ezt járjuk körbe az ingatlan.com-mal közös összefoglalónkban. 

A 2024-ben elinduló CSOK Plusz is igényelhető a Falusi CSOK támogatás mellé, amely a gyermekek számától függően biztosít kedvezményes, maximum 3 százalékos lakáshitelt. De ehhez új gyermeket kell vállalnotok, és alapfeltétel a házasság is. Ugyanakkor  a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatás önmagában meglévő gyermekre is igényelhető. Illetve ha hitelre is szükség van, akkor a kedvezményes CSOK hitel továbbra is a kijelölt kistelepülésre költözők rendelkezésére áll akár további gyermek vállalása nélkül. 

A falusi CSOK vissza nem térítendő támogatás összege jövőre jelentősen emelkedik. Egy gyermeknél 1 millió, kettőnél 4 millió, három vagy több gyermeknél pedig 15 millió forintot lehet igényelni használt és új ingatlan vásárlásához egyaránt. Emellett a feltételeket teljesítő családok kedvezményes hitelt is igényelhetnek. Ennek összege a két gyermeknél 10 millió forint, három vagy több gyermeknél 15 millió forint lehet. 

“A falusi CSOK-os települések vonzó alternatívát nyújthatnak azoknak, akik megfizethető áron szeretnének ingatlant vásárolni. Az állami támogatás feltételei kötöttek és szigorúak, ugyanakkor a banki hitelbírálatot tekintve jócskán lehetnek különbségek. Kiemelt jelentősége van tehát egyrészt az előzetes értékbecslésnek - hogy ne az ingatlanon múljon a támogatás -, másrészt pedig a testhezálló bank kiválasztásának. Különösen akkor, ha piaci hitelre is szükség van a vásárláshoz.”

- mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Falu veszprém megyében. téli esti havas látkép (Bakonybél)

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője pedig azzal egészítette ki, hogy a falusi CSOK-os települések árszintje kedvezőnek mondható, a nagyvárosok vonzáskörzetében, valamint a tópartok közelében lévők a legnépszerűbbek.

“Jó eséllyel fokozódik majd a kereslet a falusi CSOK-os települések iránt”

- tette hozzá. 

Falusi CSOK-os árkörkép az országból

A falusi CSOK-os kínálatot áttekintve az ingatlan.com adatai szerint november végén az eladó lakóingatlanok átlagára országosan 26 millió forint volt.

  • A több mint kétezer falusi CSOK-os település közül a legkeresettebb a Balaton déli partján található Fonyód. Itt közel 75 millió forintos átlagáron kínálják az ingatlanokat.
  • A második és harmadik legkeresettebb település Balatonkenese és Balatonfenyves, előbbiben 94,9, utóbbiban 82,4 millió forint az átlagár.
  • A szóban forgó települések drágának mondhatóak. De a legkeresettebb települések között is vannak olyanok, ahol sokkal alacsonyabb áron érhetők el ingatlanok. Például a Tisza-tó partján lévő Abádszalók - amely a negyedik a falusi CSOK-os települések toplistáján - kereken 30 millós kínálati átlagárral várja az odaköltözőket. 

A vármegyék közül a legdrágábbak közé tartozik - a Balaton közelsége miatt - Somogy és Veszprém, ahol 45 és 57 millió forintos átlagárral kell számolni. Az első háromban van még Győr-Moson-Sopron is, ahol átlagosan 44 millióba kerül egy ingatlan a kijelölt településeken. Komárom-Esztergom és Pest vármegyét 37 és 35 milliós ingatlan átlagár jellemzi. A többi vármegyében pedig átlagosan 10-34 millió forint között hirdetik az eladó ingatlanokat.

chatsimple