Mindenkinek jut az olcsóbb lakáshitelből – januártól csökken az önkéntes kamatplafon szintje

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Tovább csökkenhetnek a lakáshitelpiaci kamatok, a mostani 8,5 százalékról ugyanis 7,3 százalékra csökken a bankok által önkéntesen vállalt teljes hiteldíjmutató (thm) jövő januártól. Ez pedig azoknak is jó lehetőséget nyújt majd, akik nem jogosultak az államilag támogatott, kedvezményes kölcsönökre. A lakáspiacon is élénkülést hozhat a kamatplafon csökkentés, az idén várható 110 ezer lakás adásvétel után jövőre 120-130 ezer tranzakcióra van kilátás. 

Sokaknak új lehetőség lesz ez a lakásvásárlásra 

“Ráfér lakáshitelpiacra az élénkülés.  Az idei első félév végén ugyanis a fennálló lakáshitelállomány 4039 milliárd forintot tett ki ez 0,3 százalékos csökkenést jelent a múlt év végi 4041 milliárdhoz képest. Az állomány visszaesésére pedig több éve nem volt példa. A 7,3 százalékos szint csak a felső határt jelenti, a bankok pedig jó eséllyel versenyezni fognak egymással, hogy ki tud minél alacsonyabb thm-mel új lakáshitelt kínálni. Fontos persze látni azt is, hogy a legkedvezőbb lakáshiteleknél már most is 7,3 százalék alatt marad a thm, éppen ezért kihagyhatatlan lépés az összehasonlítás, mielőtt jól hangzó ajánlatot fogadunk el.”

- mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

Márleg ikon, egyik serpenyőjében százalék jel, másikban házikó

Különösen azoknak lesz kedvező a kamatplafon-csökkentés, akik nem jogosultak az államilag támogatott lakáshitelekre.

A szakember hozzáfűzte:

A 6 százalékos kamatszint lélektani határt jelent a hitelfelvételi kedvet tekintve, a kamatplafon januári 7,3 százalékra mérséklése pedig ebbe az irányba tett fontos lépés, hiszen a 7,3 százalékos vagy alacsonyabb thm már hatossal kezdődő kamatszintet jelent. A hitelfelvételi hajlandóság erősödéséhez hozzájárulhat az infláció visszahúzódása, valamint az is, hogy a fizetések várható emelkedése miatt a reálbérek megint emelkedő pályára kerülnek. 

Az elérhető hitelek révén megugorhat a lakáspiaci kereslet is

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta:

“A hosszabb távú adatokból egyértelműen kirajzolódik az a tendencia, hogy az alacsony lakáshitel-kamatok jelentősen növelik az eladó lakások iránti érdeklődést és az adásvételek számát is."

Lakáspiaci kereslet, az átlagos hitelköltségmutató és a lakásárak kapcsolata - diagram

“A 2010-es évek második felében ennek lehettünk a tanúi. 2017 és 2019 között ugyanis 22-25 százalékkal nagyobb volt az eladó lakások iránti érdeklődések száma a 2016-os szinthez képest.  Az erőteljes növekedésnek az sem szabott gátat, hogy időközben pont a kereslet és az alacsony kamatszintek miatt jelentősen emelkedett az eladó lakások ára”

- tette hozzá Balogh László.

Az ingatlan.com szakértője arra számít, hogy az idén várható 110 ezer adásvétel után jövőre már legalább 120-130 ezer tranzakcióra kerül sor a lakáspiacon. 

Ez is érdekelhet
chatsimple