Kamatot csökkentett és elárulta az MNB, milyen évet vár 2024-ben

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Ismét kamatot csökkentett a magyar jegybank, ami valamelyest stabilizálta a forint árfolyamát. A döntés után az MNB alelnöke tartott előadást arról, hogy milyen évet várnak az infláció, a reálbérek és az uniós pénzek szempontjából.

A forint erősödött azt követően, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa (MT) a vártnál kisebb mértékben, 10,75 százalékról 10 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

euró-forint árfolyam 2024. január 31-én, elmúlt 7 nap, grafikon

Euró-forint árfolyam az elmúlt 7 napban. Forrás: money.hu euró árfolyam

Ezen kívül az egynapos jegybanki betét kamatát szintén 75 bázisponttal, 9,75 százalékról 9 százalékra csökkentették. Az egynapos jegybanki hitel kamata 11,75 százalékról 11 százalékra változott. Nem meglepő, hiszen mindkét érték a jegybanki alapkamatot követi. Ezzel együtt az MNB folytatta a jegybanki eszköztár tavaly ősszel megindult egyszerűsítését: a hosszú lejáratú betéti eszköz közlésük szerint sikeresen betöltötte stabilizáló szerepét, így a jegybank január 31-i hatállyal felfüggeszti ennek az alkalmazását. 

Jegybanki eszközKamatláb mértékeKorábbi mérték (százalék)Változás (bázispont)Új mérték (százalék)
Jegybanki alapkamat 10,75-7510,00
O/N jegybanki betétjegybanki alapkamat – 1,00 százalékpont9,75-759,00
O/N fedezett hiteljegybanki alapkamat + 1,00 százalékpont11,75-7511,00

Az ING bank elemzői a kamatdöntés előtt kiadott előrejelzésükben megjegyezték, hogy a forint további gyengülésére számítanak, ha a bank alapkamatát 100 bázisponttal, azaz 1 százalékponttal mérséklik. A csökkentés végül kisebb mértékű volt.

Bár kicsi a különbség a 100 és a 75 bázispontos kamatvágás között, mégis azt üzeni, hogy a jegybank nem felelőtlenül csökkenti a kamatszinteket

– idézte a Reuters hírügynökség Kolba Miklóst, az ING szakértőjét a kamatdöntés után.

befőttes üveg, euró bankjegyek, papírpénz, forint árfolyam, kamatcsökkentés, női kéz

Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint az olyan makrogazdasági tényezők, mint a javuló fizetési mérleg, a dezinfláció és az alacsony keresleti nyomás lehetővé tette volna az alapkamat nagyobb csökkentését, de

„a hazai kockázati környezet elmúlt időszaki alakulása, az a kockázati közeg, amit múlt hét hétfő óta láttunk a magyar piacon, a MT [Monetáris Tanács] a változatlan ütemű kamatcsökkentés mellett foglalt állást”,

hozzátéve, hogy ezek a kockázati tényezők „óvatosságra intették” a döntéshozókat.

Folytatódhat az alapkamat és az infláció csökkenése

A jegybank alelnöke a Monetáris Tanács kamatdöntését követő háttérbeszélgetésen elmondta még azt is:

  • az inflációcsökkenés az év elején tovább folytatódik (2023. decemberben 5,5% volt); az inflációs alapfolyamatok trendszerű lassulását jelzi, hogy a maginfláció évesített háromhavi változása szeptember óta 3 százalék körül alakul,
  • az EU-források (mintegy 3 milliárd euró) decemberben megindult beáramlása kedvező fejlemény, ugyanakkor az elmúlt napokban az uniós kapcsolatok terén megemelkedett a bizonytalanság,
  • a Tanács a következő hónapokban adatvezérelten dönt az alapkamat további csökkentéséről és annak optimális üteméről,
  • a 2024-es növekedés kulcsának a dezinfláció mellett a reálbérek emelkedését és a fogyasztói bizalom (ESI) helyreállítását tekintik.

A reálkeresetek egyébként 5,7 százalékkal nőttek 2023 novemberében, ami előrelépés az egy éven át tartó reálbércsökkenés után:

reálkereset változása 2022. március és 2023. november között - grafikon

A jövőre nézve a jegybank azt várja, hogy a magyar infláció a régiós tartományban alakul, ez alapján 4 százalék körüli magyar inflációt várnak legalább 2026 végéig:

MNB inflációs előrejelzése a régióban 2026 végéig

Hogyan alakul az euró árfolyama?

A forint 2023 vége óta, azaz egy hónap alatt több mint egy százalékkal gyengült. Ennek eredményeként több mint három hónapos mélypontra került január utolsó napjaira. Ezt a gyengülést kompenzálta a kamatdöntés után az árfolyam 0,4 százalékos erősödése. Ennek nyomán egy euróért a kamatdöntés után 386-397 forintot kellett adni a devizapiacokon, míg hétfőn még 390 forint felett is járt a jegyzés. A február 1-jei uniós csúcsértekezlet szintén hatással lehet az euró-forint árfolyamra attól függően, hogy milyen egyezségre jut az EU Magyarországgal.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.