Mekkora lakáshitelre elég az átlagfizetés 2024-ben?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Az infláció lassuló pályára állt, a kamatok is csökkenni kezdtek, a bérek pedig két számjegyű emelkedést mutattak. Arra voltunk kíváncsiak a legfrissebb hivatalos béradatok alapján, hogy mekkora lakáshitelt kaphatnak az átlagfizetésből élők.

A KSH szerint tavaly novemberben a bruttó átlagfizetés 621.200 forintot tett ki, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagbérek pedig elérték a 413.100 forintot – ez utóbbi 14,1 százalékos növekedés 2022 novemberéhez képest. A reálkeresetek 5,7 százalékkal nőttek, ami előrelépés az egy éven át tartó reálbércsökkenés után.

reálkereset változása 2022. március és 2023. november között - grafikon

Az ún. adósságfék-szabály szerint a 600 ezer forint alatt jövedelem esetében az összes hiteltörlesztés összege nem haladhatja meg a havi nettó bevétel 50 százalékát, ha a hitel kamatperiódusa 10 év vagy annál hosszabb (például végig fix). Ezt az arányt egyébként jövedelemarányos törlesztési mutatónak (JTM) is hívják.

havi nettó jövedelem5 évnél rövidebb kamatperiódus5-10 év közötti kamatperiódus10 év vagy hosszabb kamatperiódus
600 ezer forint alatti25%35%50%
600 ezer forint feletti30%40%60%

A 413 ezer forintos nettó átlagbér 600 ezer forint alatt van, így legfeljebb 206.500 forint lehet a havi törlesztő nagysága, amennyiben nincs más hiteled. Ugyanakkor a bankok ettől eltérhetnek, és lehetnek szigorúbbak: alkalmazhatnak az 50% helyett kisebb arányt. És azt is érdemes hangsúlyozni, hogy amúgy sem érdemes kifeszíteni a költségvetést, azaz biztonságosabb a nettó bérhez mérten 20-40 százalékos szintig eladósodni, hogy a későbbiekben a hirtelen kiadások ne okozzanak anyagi problémát.

házaspár új lakásba költözik, lakáshitelből vették, átlagfizetést keresnek

Ha a hitelt adóstárssal, például házastárssal, élettárssal együtt veszitek fel, akkor a kettőtök együttes jövedelme számít. Ha mindketten átlagbért kerestek, akkor a 826 ezer forintos együttes jövedelemmel már a 600 ezer forint feletti kategóriába estek bele, így a törlesztőrészlet a közös jövedelemnek akár a 60 százaléka is lehet, ami 495.600 forint.

Mekkora hitelösszegre elég az átlagfizetés? 

Januártól életbe lépett a bankok által vállalt önkéntes kamatplafon, melynek értelmében vállalták, hogy a lakáshiteleket legfeljebb 7,3 százalékos THM mellett folyósítják. Sok bank már ennél is alacsonyabb kamatot alkalmaz: 6-7 százalék közötti THM-mel is lehet lakáshitelt találni.

Ha egyedül igényelsz lakáshitelt, akkor a 413 ezer forintos nettó átlagbér mellé legfeljebb 206.500 forintos havi törlesztő tartozhat. Ha 20 éves lakáshitellel és legalább 10 éves kamatperiódussal számolunk, akkor ehhez a törlesztőhöz 27 millió forintos hitelösszeg párosulhat. Az ingatlan vételára így akár 38,6 millió forint is lehet.

Ha adóstárs bevonásával folyamodsz lakáshitelhez, akkor a 826 ezer forintos jövedelmetekhez 495.600 forintos törlesztő tartozhat. 20 éves távon, legalább 10 évre fixált kamattal a hitelösszeg így akár 67 millió forint is lehet, amiből 95,8 millió forintos lakást is vehettek.

Nagy a verseny a bankok között a hitelfelvevőkért, így nagyon gyorsan, akár néhány nap alatt változhatnak a hitelkamatok, ezért érdemes szakértők segítségével kiválasztani a megfelelő bankot és lakáshitelt, már csak amiatt is, mert a hitelközvetítő segíthet egyedi kamatkondíciókat kialkudni.

Ez is érdekelhet
chatsimple