Ha az elavult lakásbiztosításod miatt veszélyben az otthonod, azt márciusban soron kívül tudod orvosolni

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Márciusban indul a lakásbiztosítási kampány: minden kötelezettség nélkül, költségmentesen új biztosítást köthetsz. A korábbi években erre csak a lakásbiztosítási szerződés évfordulója előtti 30 napban volt lehetőséged. A lakásbiztosítás ellenőrzése azért fontos, mert vannak olyan szerződések, amelyek nem követték az utóbbi 10-15 évben bekövetkezett lakásárdrágulást, ezért elavultak lehetnek, és így nem védik kellőképpen az otthonodat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szorgalmazott lakásbiztosítási kampány keretében a meglévő szerződésedet március 1-je és 31-e között tudod felmondani, és egy másik lakásbiztosításra cserélni. A jelenlegi biztosítód február 15-ig küld értesítést a váltás lehetőségéről.

Arra viszont figyelned kell, hogy ha március 1-je előtt vagy április 2-a után érkezik be a biztosítódhoz a felmondás, akkor azt nem fogják elfogadni. A Magyar Nemzeti Bank ezzel kapcsolatban felhívja arra is a figyelmet, hogy a felmondási idő 30 nap, tehát ha mondjuk március 15-én mondod fel a meglévő lakásbiztosításodat, akkor április 14-éig él tovább a szerződés.

miniatűr házikó a szakadék szélén, egy lakásbiztosítás védi

Lényeges az is, hogy a felmondási idő végéig ki kell fizetned a mostani biztosítás díját. Másrészt az is fontos, hogy a 30 napos felmondási idő alatt mindenképpen kösd meg az új biztosítást, különben nem lesz biztosítva a lakás a meglévő lejárta után. A lakásbiztosítás felmondásáról külön cikkben írtunk.

Miért érdemes néhány évente átnézni a lakásbiztosításod tartalmát?

Tapasztalataink szerint sok az elavult lakásbiztosítás, ami nem nyújt megfelelő védelmet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szerződésben szereplő lakásérték nem biztos, hogy megfelel a piaci viszonyoknak: a lakások jóval többe kerülnek, mint akkor, amikor a lakásbiztosítást kötötted. Ez azért probléma, mert ha leég a ház, akkor a biztosítói kifizetés nem fogja fedezni az új lakásba költözés költségeit. Hogy ezt az alulbiztosítottságot elkerüld,

olyan biztosítási összegnek kell szerepelnie a szerződésben, amely elég arra, hogy a teljes ingatlant újjá lehessen építeni.

Érdemes tehát ellenőrizned a meglévő szerződésed kapcsán az alábbiakat: 

  • Megfelelő-e a biztosítási összeg?
  • Mekkora az önrész mértéke, amit neked kell állnod kár esetén?
  • Vannak-e számodra fontos kiegészítő fedezetek?
  • Melyek az úgynevezett kizárások és mentesülések, magyarul milyen káresemények esetén nem fizet a biztosító?
  • Milyen ingóságokat véd a lakásbiztosításod?
  • Vannak-e kiemelt értékű értéktárgyaid (nemesfém, festmény, műtárgy), és azok szerepelnek-e biztosításban?

Mindezek alapján érdemes készülnöd a márciusra, mert nagy valószínűséggel a biztosítók új, akár a korábbiaknál jobb ajánlottakkal rukkolnak elő. Külön érdemes odafigyelni a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokra (MFO):

Különösen figyelj oda a lakásbiztosításodra, ha lakáshiteled is van

A lakáshitelesek esetében más szemszögből, de mégis hasonló okokból fontos a lakásbiztosítási kampány. A lakáshitelekhez vagy szabad felhasználású jelzáloghitelekhez ugyanis kötelező lakásbiztosítást kötnöd, baj esetén ez ugyanis a banknak fedezetet jelent. 

Előfordulhat, hogy ezek a banki kényszerből kötött lakásbiztosítások csak a hitelösszegre vagy az azt valamivel meghaladó összegre szólnak, azaz komolyabb kár esetén a kártérítés elmarad a helyreállításhoz kötődő kiadások nagyságától.

A lakásbiztosítást kötelező fenntartanod a kölcsön teljes futamideje alatt. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ez alatt az idő alatt nem változtathatsz a szerződéseden, vagy nem mondhatod fel azt, és köthetsz egy újat egy másik biztosítótársaságnál. De az fontos, hogy az új szerződésnek is meg kell felelnie a bank által támasztott feltételeknek, és engedményezned kell a biztosítást a hitelt nyújtó pénzintézet felé.

Ezentúl minden márciusban érdemes lesz megfontolni a váltást

Ami még fontos, hogy nemcsak akkor kell a lakásbiztosításra figyelned, ha jelzáloghitelt törlesztesz, hanem akkor is, ha a jövőben tervezel lakáshitelt felvenni.

A mostani jogi szabályozás alapján ezentúl minden márciusban érdemes lesz átnézni a lakásbiztosítási ajánlatokat.

Összességében tehát márciusban minden további nélkül köthetsz új lakásbiztosítást, de erre továbbra is lehetőséged lesz a lakásbiztosításod évfordulója előtti 30 napban is. A lényeg, hogy legyen biztosításod, és a lakás mindenkori újjáépítési költségének megfelelő fedezetet biztosítson.

chatsimple