Lakásbiztosítás felmondása

Nagy Edina
Nagy Edina
Olvasási idő: 8 perc

A lakásbiztosítás fontos eleme a családod bebiztosításának, amit ha megkötsz, nyugodtabb lehetsz, mert ha baj történik, a biztosító téríteni fogja a károkat. Fontos tudnod, hogy évente egyszer, a biztosítási évfordulód előtt van lehetőséged felmondani, és ilyenkor egy kedvezőbb konstrukciót választhatsz helyette. Ráadásul kevesebb mint egy hónap múlva érkezik a lakásbiztosítási kampány, melynek keretein belül az évfordulótól függetlenül cserélheted le a jelenlegi otthonbiztosításodat.

Nézzük meg milyen feltételekkel és milyen módon szüntethető meg egy lakásbiztosítás, és milyen feltételek vonatkoznak rád, ha a biztosításod záradékolva van egy hitelszerződés mellé!

Lakásbiztosítás megszűnésének esetei

A lakásbiztosítás klasszikus felmondásán túl vannak olyan esetek, amikor a biztosítási szerződés megszűnik. Ezek a következők lehetnek:

 • érdekmúlás: ebben az esetben azért szűnik meg a szerződésed, mert eladod az ingatlant vagy elköltözöl belőle. Ilyenkor a biztosítási évfordulótól függetlenül felmondhatod a lakásbiztosításodat.
 • lehetetlenülés: amennyiben az ingatlanod vagy az ingóságod megsemmisül, akkor beszélhetünk lehetetlenülésről.

Mindkét esetben értesítened kell a biztosítót a változásról, és erre hivatkozva kérheted a szerződésed megszüntetését.

További esetek lakásbiztosítás megszűnésére a klasszikus felmondáson kívül:

 • díjnemfizetés miatti megszűnés: ha nem fizeted be az aktuális díját a biztosításodnak, és letelt a fizetésre megszabott 30 napos póthatáridő, a szerződésed szintén megszűnik. Viszont a be nem folyt díjakat a biztosító érvényesítheti felszámoló útján, ezért érdemes elkerülnöd ezt a megoldást, és időben felmondanod a szerződésedet, ha már nem szeretnéd tovább fizetni.
 • A biztosítónak is van lehetősége felmondani a szerződésedet 30 napos hatállyal, ha a szerződés elemeit érintő körülményekről nem szerez időben tudomást. Akkor is élhet a felmondás jogával, ha túl nagy a kárhányadod az adott időszak alatt (túl sokszor kellett kifizetnie téged).
 • Közös megegyezéssel is megszüntethető a lakásbiztosításod, de csak akkor, ha meg tudsz erről egyezni a biztosítóval.

Lakásbiztosítás felmondása évfordulóra

A lakásbiztosításodat felmondhatod évfordulóra, ami azt jelenti, hogy legalább a szerződés évfordulójának dátuma előtt 30 nappal be kell érkeznie a biztosítóba a felmondásodnak, és legfeljebb 60 nappal előtte be kell fogadniuk a felmondásodat.

A biztosítótársaság minden évben, nagyságrendileg az évforduló előtt 2 hónappal tájékoztató levelet küld a számodra, melyben értesít a következő éves díjad nagyságáról, illetve indexálás (díjnövelés) lehetőségét ajánlja fel, vagy egyéb kiegészítő szolgáltatásokat adhat a csomagod mellé díjemelés fejében.

Ezt az új díjat nem vagy köteles elfogadni, és amennyiben nem vagy elégedett a változással, felmondhatod a szerződésedet. Természetesen fontos, hogy a felmondás előtt tájékozódj arról, hogy a másik biztosítóknál milyen lakásbiztosítási ajánlatok érhetőek el a számodra. Tudsz kalkulációt készíteni az interneten található kalkulátorok segítségével, de fordulhatsz független biztosítási szakemberhez is, aki elkészíti számodra a kalkulációkat, igényeidre szabja, és tájékoztat a szerződés részleteiről.

Lakásbiztosítás felmondása előtt történt tűzeset, a biztosító fizetni fog

Dönthetsz akkor is a felmondás mellett, ha nem vagy megelégedve a jelenlegi szerződésed csomagjaival, vagy szeretnél több elemet beletenni a biztosításodba.

Az is előfordulhat, hogy értéknövelő beruházást végeztél az ingatlanodon, ilyenkor is fontos a szerződésed változtatása. Megteheted ezt a jelenlegi biztosítódnál, ilyenkor nem kell felmondanod a szerződésedet, egy egyszerű szerződésmódosítással végrehajthatóak a változtatások a lakásbiztosításodban.

Amennyiben egy másik biztosítótársaság kedvezőbb ajánlatot ad, akkor meg kell várnod az évfordulódat, és akkor indíthatod el a rendes felmondást.

Fontos, hogy a lakásbiztosításodat bizonyos időközönként újrakalkuláltasd, mert a kockázatok és a különböző kockázati limitek az ingatlanod értékének növekedésével folyamatosan változnak, de ez a szerződésedben a legtöbb esetben nem jelentkezik. Nagyon sok olyan biztosítás van ma Magyarországon, ami jó pár éve ugyanannál a társaságnál van, nem emelkedett az értéke, és emiatt ezek az ingatlanok alulbiztosítottak. Egy káresemény bekövetkeztekor ez jelentős probléma lehet, hiszen a biztosító ilyenkor a szerződésben szereplő értékekhez ragaszkodik, így nem fogja téríteni neked arányosan a kárt.

Mit kell tartalmaznia a felmondó nyilatkozatnak?

A biztosítási szerződésed felmondására mindig a biztosítási feltételek szerint van lehetőséged. A biztosítási szerződésedet kizárólag írásban mondhatod fel, melyet időben el kell juttatnod a biztosítóhoz.

A felmondó nyilatkozatnak tartalmaznia kell:

 • a szerződő fél személyes adatait,
 • a biztosító nevét,
 • a biztosítás típusát,
 • a szerződés- vagy kötvényszámot,
 • a felmondás okát (ami a leggyakrabban évfordulóra történő felmondás vagy érdekmúlás volt, most már beírhatjuk az évközi vagy március végi felmondást is).

Az aláírt felmondási nyilatkozatot a következőképpen juttathatod el a biztosítótársaság felé:

 • elküldheted levélben a biztosítónak címezve (érdemes ajánlott levélben elküldened, és legalább 35-40 nappal az évforduló előtt add postára, hogy be tudjon időben érkezni),
 • átadhatod személyesen a biztosító ügyfélszolgálatán vagy értékesítési pontjain,
 • elküldheted e-mailben a biztosító által megadott címre (az aláírt nyilatkozatot beszkennelve csatold az e-mailhez),
 • a nyilatkozatot megteheted az online ügyfélszolgálati fiókodon keresztül, amennyiben rendelkezel ilyennel.

Lakásbiztosítás jelzáloghitel mellé

Amikor egy ingatlant lakáshitelből vásárolsz meg, a bank minden esetben előírja, hogy lakásbiztosítást kell kötnöd az ingatlanra, és záradékolnod kell a hitelszerződés mellé.

A biztosítási szerződésben ilyenkor a hitelnyújtó kedvezményezettként szerepel, ami azt jelenti, hogy egy kár esetén a kártérítés a bankot illeti meg. A lakásbiztosítást kötelező fenntartanod a kölcsön teljes futamideje alatt. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ez alatt az idő alatt nem változtathatsz a szerződéseden, vagy nem mondhatod fel azt, és köthetsz egy újat egy másik biztosítótársaságnál.

Lehet olyan eset, hogy a pénzintézet egy egyedi ajánlat keretein belül előírja, hogy melyik biztosítónál kell megkötnöd a szerződést, de ez csak ritkán fordul elő, az összes többi esetben van lehetőséged váltani, ha kedvezőbb feltételeket találtál.

Fontos, hogy ha egy jelzáloghitellel terhelt ingatlan lakásbiztosítását szeretnéd felmondani, azt akkor teheted meg, ha az új szerződés is megfelel a bank által támasztott feltételeknek, és engedményezned kell a biztosítást a hitelt nyújtó pénzintézet felé. Ennek az adminisztrációját a szerződés megkötésekor megteheted, és az új engedményező nyilatkozatot ezután le kell adnod a banknak.

Lakásbiztosítás kampány 2024

2024-ben először lakásbiztosítási kampány indul, melynek keretein belül évfordulótól függetlenül, március 1. és 31. között költségmentesen felmondhatod a lakásbiztosítási szerződésedet, és új, kedvezőbb szerződést köthetsz egy másik biztosítónál. Erről a lehetőségről a biztosítótársaságok február 15-ig értesítik az ügyfeleiket.

Nagyon jó lehetőség ez arra, hogy a jelenlegi szerződésedet górcső alá vegyed, és megnézd, hogy a jelenlegi lakásbiztosításod pontosan mire is nyújt fedezetet. Mint említettük, rengeteg ingatlan alulbiztosított, előfordulhat, hogy a tied is, ezért érdemes kalkulálnod, vagy ajánlatokat kérned, hogy milyen áron, milyen kockázati csomagok érhetőek el számodra. A mostani váltással akár spórolhatsz is, vagy ár-érték arányban egy megfelelőbb biztosítást köthetsz otthonotokra.

Neked is fontosabb az autód, mint az otthonod?

A vagyonbiztosítások közül a kgfb, azaz a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás váltása, változtatása a leggyakoribb, erre eléggé árérzékenyek a gépkocsi-tulajdonosok, így évről évre nagy a verseny a biztosítók között a kiadott díjajánlatokban.

A lakásbiztosítások felülvizsgálata, felmondása nem túl gyakori, az ingatlantulajdonosok többsége választ egy csomagot, majd hosszú évekig fizeti ugyanazt.

Amennyiben te is rendelkezel lakásbiztosítással, de évek óta nem nézted át a szerződésedet, a mostani kampány keretein belül érdemes ezt megtenned.

chatsimple