Lakáshitel lakásbiztosítás nélkül?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

A lakáshitel ügyintézéshez szorosan kapcsolódik a lakásbiztosítás kérdése. Elindítható-e ingatlan fedezete mellett igényelt jelzáloghitel úgy, hogy az ingatlan jelenleg nem rendelkezel biztosítással? A lakásbiztosítás a hitel igénylésének vagy folyósításának feltétele? Milyen típusú lakásbiztosítást fogadnak el a pénzintézetek? Mekkora összegre legyen biztosítva az épület? Milyen dokumentumokat kell benyújtani a már meglévő lakásbiztosításról?

Jelzáloghitelhez – függetlenül attól, hogy szabad felhasználásra vagy lakáscélra igényelt kölcsönről van szó – a bankok minden esetben előírják a lakásbiztosítás meglétét. Meglévő biztosítás nélkül is elindítható azonban a hitelügylet, ugyanis a lakásbiztosítás megkötését folyósítási feltételként írják elő a pénzintézetek, hiszen amennyiben lakásvásárlásról van szó, a hitelügyintézés elején a lakásbiztosítás még nyilvánvalóan nem a vevő, vagyis a leendő tulajdonos nevén van.

lakáshitel lakásbiztosítás nélkül - férfi aláírja az adásvételi szerződést

Az ingatlanok esetében általában mind maga az épület, mind az ingóság biztosítva van. A bankok szempontjából az a lényeges kérdés, hogy megfelelő épületbiztosítással rendelkezik-e egy ingatlan, hiszen nem az ingóságok, hanem maga az épület képezi a jelzáloghitel fedezetét, tehát az a fontos, hogy amennyiben tűz vagy egyéb elemi kár miatt megsemmisül a hitel fedezete, vagy jelentős mértékben csökken a fedezetül szolgáló ingatlan értéke, akkor legyen biztosítás a kár megtérítésére. Ezért minden jelzáloghitel folyósítási feltétele, hogy az érvényes lakásbiztosítást engedményeztetni kell a hitelfolyósító bank javára.

Ha a fedezeti ingatlan még nincs biztosítva, akkor a lakásbiztosítás bármely biztosító intézetnél megköthető. A biztosítási összegnek azonban el kell érnie legalább a felvett kölcsön összegét.

Ha a fedezetül szolgáló ingatlan rendelkezik érvényes lakásbiztosítással, akkor a hitelügyintézéshez a lakásbiztosítási kötvény vagy a biztosító által évente megküldött lakásbiztosítás legutolsó indexálása szükséges. Amennyiben frissen kötött biztosításról van szó, akkor a lakásbiztosítási ajánlat is benyújtható.

Társasházi lakások esetén előfordulhat, hogy a társasház közös épületbiztosítással rendelkezik, s ingóságbiztosítást minden lakó külön kötött. Ebben az esetben elegendő az épületbiztosításról kiállított igazolás, melyet az adott biztosító ad ki, feltüntetve a biztosítás kezdetét, a biztosítási összeget, valamint a díjrendezettséget.

Hitelfelvétel esetén a lakásbiztosítás mellett ugyancsak fontos szerepet játszik a hitelfedezeti biztosítás. Ennek megkötését a pénzintézetek általában nem írják elő kötelező jelleggel, azonban érdemes elgondolkodni rajta, ugyanis nem csak egy váratlan halálesetre, hanem munkanélküliségre és keresőképtelenségre is köthető.

chatsimple