Milyen lakásbiztosítást vár el hitelhez a bank, és mit kell szem előtt tarts, ha biztosítást kötsz?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Amikor lakásbiztosításról van szó, sokan csak legyintenek, hogy van, persze, már rég megkötötték, de hogy mire, az jó kérdés. Főként a hitelhez kötelezően kötött lakásbiztosításnál merül fel, hogy pontosan mi szerepel a biztosításukban, milyen összegre és milyen értékekre szól. Vajon a te lakásbiztosításod megfelelő védelmet nyújt? Mutatjuk, hogy miket kell megnézz a szerződésben, vagy éppen mikre kell figyelj, ha most készülsz biztosítást kötni!

Miért kell lakásbiztosítást kötni jelzáloghitel felvételekor?

A bankok a lakáshitel vagy szabad felhasználású jelzáloghitel igénylésénél feltételül szabják, hogy legyen biztosítás a fedezetként felajánlott ingatlanon. A magyarázat egyszerű, hiszen az adott ingatlan áll a lakáshitel mögött fedezetként, a bank pedig nem szeretne egy káresemény során pórul járni. Nem mellékes, hogy a lakás vagy ház tulajdonosaként természetesen te sem.

lakásbiztosítás hitel mellé: beázott a plafon, térít a biztosító, család, szülők, gyerek

A bank és közted van viszont egy fontos különbség: a bank csak egy alap lakásbiztosítást vár el, amely jellemzően tűz, víz vagy földrengés okozta károkra vonatkozik. Ez számára garantálja, hogy baj esetén hozzájut a hitelösszeghez.

Ez egy minimalista lakásbiztosítási verzió, ami neked mint lakáshitelfelvevőnek közel sem elegendő, tekintettel arra, hogy számtalan káreseménnyel szembesülhetsz az évek, évtizedek során.

Mire figyelj, amikor lakásbiztosítást kötsz?

A legjellemzőbb buktatók, amelyek egy meglévő biztosítás során gondot okozhatnak:

  • Túl alacsony a biztosítási összeg (alulbiztosítottság): a bank által elvárt biztosítás a hitelösszeghez van igazítva, így csak a felvett hitel mértékéig térít a biztosító. Ez a típusú alulbiztosítottság sokakat érinthet. Nem véletlen, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) is kiemelten kezeli a kérdést. Az alulbiztosítottság elkerülése a te érdeked, a váratlan és jelentős kiadással járó káresemények ellen lehet védekezni így. Ökölszabály, hogy akkora biztosítási összegre célszerű szerződni, amiből az ingatlant teljesen újjá lehetne építeni. A lakásbiztosítást néhány évente érdemes felülvizsgálni.
  • Biztosítási fedezetek hiánya: nem mindegy, hogy a biztosítás milyen káreseményeknél térít. A bankok által előírt “kötelező lakásbiztosítás” csak az alapfedezeteket (például tűzkár, vízkár) tartalmazza, sok esetben kiegészítő biztosítások nem kerülnek be a megkötött szerződésbe. Pedig a biztosítók nagyon sokféle kiegészítő fedezetet nyújtanak  a lakásbiztosításokhoz. Kiegészítő biztosítás szólhat akár az elveszett okmányok pótlására, háztartási gépek kiterjesztett garanciájára, balesetekre, assistance szolgáltatásokra, a kertben tárolt bútorokra vagy a garázsban tárolt járművekre is. 
  • Nem szükséges fedezetek: ha szeretnéd kiadni a lakáshitelből vásárolt lakást, akkor nem feltétlenül kell biztosítanod a leendő bérlő ingóságait, például a számítógépét, okostelefonját vagy más értékeit. Ebben az esetben elegendő lehet, ha kizárólag a lakóingatlanra kötsz biztosítást. Érdemes azonban jelezni a bérlőnek, hogy a biztosítás csak az ingatlant védi, és ha szeretné az ingóságait biztonságban tudni, akkor neki kell kötnie azokra biztosítást. Ez a biztosítóknál egyszerűen megy: van náluk csak ingóságra köthető konstrukció is. 

A lakásbiztosítás megkötése előtt tehát az alábbi kérdéseket érdemes sorra venni, és ezek alapján döntés hozni:

  • Megfelelő-e a biztosítási összeg?
  • Mekkora az önrész mértéke, amit neked kell állnod kár esetén?
  • Vannak-e számodra fontos kiegészítő fedezetek?
  • Melyek az úgynevezett kizárások és mentesülések, magyarul milyen káresemények esetén nem fizet a biztosító?
  • Vannak-e kiemelt értékű értéktárgyaid (nemesfém, festmény, műtárgy) és azok szerepelnek-e biztosításban?

Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor csakúgy, mint a számodra legjobb lakáshitel kiválasztása során érdemes biztosítási szakértő segítségét igénybe venni, és vele együtt több biztosító ajánlatát is összehasonlítani.

Biztosítások hitelfelvétel mellé

Néhány bank az életbiztosítást is előírja a hitelfelvevő számára. Ez biztosítja őket arról, hogy ha tragédia történne veled, akkor a halálod esetén az életbiztosítás fedezze a fennálló hiteltartozást.

Bizonyos bankok munkanélküliségi biztosítást is ajánlanak, ami segíthet a hitelfelvevőnek abban az esetben, ha váratlanul munkanélküli lesz, és nem tudja törleszteni a hitelét. Ahogy azt azonban egy hitelszakértő munkatársunk megírta korábban:

az ilyen jellegű termékek szinte teljesen hiányzanak a hazai biztosítók kínálatából. Valószínűleg egyszerűen nem éri meg erre kockázatot vállalni a biztosítótársaságoknak, hiszen akár a legbiztosabbnak tűnő állás is megszűnhet egyik napról a másikra.

Érdemes még megfontolni a hitelfedezeti biztosítást is, ami segít a hitelfelvevőnek vagy a családjának a hitel törlesztésében a váratlan események, például a hitelfelvevő halála vagy súlyos betegsége esetén. Jelzáloghitel felvételekor a bank elő is írhatja a hitelfedezeti biztosítás megkötését, ha nincs adóstárs, vagy egykeresős a család, vagy ha az életkorod indokolttá teszi. A hitelfedezeti biztosítás díja a legtöbb bank esetében a havi törlesztőrészlet bizonyos százalékának megfelelő összeg, vagy a felvett hitel összegének meghatározott hányada a biztosítás havonta fizetendő díja.

chatsimple