Itt járnak a legjobban a lakásvásárlók az Otthonfelújítási Programmal 

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

    Hamarosan elindul az államilag támogatott Otthonfelújítási Program, amelynek keretében kamatmentes hitelt és 2,5-3,5 millió forintos támogatást is kaphatnak azok, akik energetikailag korszerűsítik az 1990 előtt épült egy- vagy többlakásos családi házukat. A vissza nem térítendő támogatás mértéke az adott járás jövedelemszintjétől függ. Az ingatlan.com-mal ezért közös elemzésben vizsgáltuk meg, hogy a 3,5 milliós támogatásra jogosult járások közül hol járnak a legjobban felújítást is tervező lakásvásárlók és a kamatmentes hitelt felvevő lakástulajdonosok. 

    Így alakul a támogatás mértéke az egyes járásokban

    A támogatás keretében egy ingatlanra 6 millió forint kamatmentes hitelt lehet igényelni 1 millió forintos önrész mellett.

    • Az országos átlag 110 százalékát meghaladó jövedelmű járásokban 2,5 millió forintos támogatást is ad az állam a felújításhoz kapcsolódóan.
    • Ahol az átlagjövedelem az országos átlag 75 és 110 százaléka között alakul, ott 3 millió forint lesz a vissza nem térítendő támogatás.
    • A legnagyobb összegű támogatást ott kapják a lakástulajdonosok, ahol az átlagjövedelem nem éri el az országos átlag 75 százalékát. Ezekben a járásokban ugyanis 3,5 millió forintot nem kell visszafizetni a 6 millió forintos kamatmentes kölcsönből.
    • A tavalyi bruttó átlagkereset 130 százaléka (742 560 forint) feletti havi bruttó jövedelmű magánszemély lakóhelyétől függetlenül a legnagyobb arányú hitelrészt kaphatja.

    “A legnagyobb állami támogatásra jogosult járásokban látványosan javulhat azoknak az ingatlanoknak a minősége, amelyek részt vesznek az Otthonfelújítási Programban. Az állami támogatás a lakásvásárlókat is helyzetbe hozhatja ezeken a településeken, mert ők a beköltözés előtti felújításhoz is jelentős segítséget kaphatnak”

    – mondta Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

    Ablakcseréhez állítja sorba a munkás az ablakokat.

    A legmagasabb támogatásra pályázol? Ezeket a járásokat célozd meg!

    A 3,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra jogosult járások iránt érdeklődő vevők számára azok lehetnek a legvonzóbbak, ahol a legalacsonyabbak a felújítandóként eladásra hirdetett házak, így az ottani lakásoknál jelenti a legnagyobb hozzájárulást az állami támogatás.

    • Az ingatlan.com jelenlegi adatai szerint a 3,5 milliós kategóriába tartozó 63 járásban az 1990 előtt épült, felújítandó családi és ikerházak átlagos négyzetméterára 170 ezer forint, de területenként hatalmas különbségek vannak.
    • A felújítottak esetében 274 ezer forint az átlagos négyzetméterár, azaz a korszerűsítéssel akár 61 százalékos értéknövekedés érhető el. 

    – emelte ki a szakember.

    A Sarkadi, a Mezőkovácsházi, valamint a Bácsalmási járásban lévő házak a legolcsóbbak: az átlagos négyzetméteráruk ugyanis 78-91 ezer forint. Ugyancsak a legalacsonyabb négyzetméterárral rendelkező járások közé sorolható egyebek mellett a Baktalórántházai, Ózdi és Jánoshalmai járás. Itt 93-101 ezer forintos négyzetméterár vonatkozik a felújítandó házakra, a korszerűsítettek esetében 69-162 százalékkal magasabb az ár. 

    Elérhető a 3,5 millió a Balaton partján és Debrecen mellett is

    A négyzetméterárak alapján a legdrágább három járás a Balaton-parti Fonyódi és Marcali járás, valamint a Debrecen közvetlen közelében található Hajdúhadházi járás. Ezeken a környékeken négyzetméterenként átlagosan 289-449 ezer forintot kérnek a felújítandó házakért.

    • Bár ezekben a járásokban magasabbak az ingatlanárak, a Balaton és Debrecen közelsége miatt valószínű, hogy itt járnak legjobban azok a lakásvásárlók, akik élnek az Otthonfelújítási Program lehetőségével. A beruházás eredményeként ugyanis ebben a három járásban 42-63 százalékos értéknövekedéssel is számolhatnak az ingatlantulajdonosok.”

    – tette hozzá a szakértő.  

    A hiteltörlesztési teher itt a legkönnyebb

    “Az 1 millió forint önrésszel igényelhető 6 millió forintos – államilag támogatott kamatmentes – hitel törlesztője várhatóan 26-35 ezer forint lesz. A 3,5 milliós támogatásra jogosult területek közül a Fonyódi, Pécsváradi és Mohácsi járásban élők átlagos jövedelmét terheli meg legkevésbé a hiteltörlesztő. Ezekben a járásokban ugyanis a kedvezmények nélküli becsült nettó átlagbér meghaladja a 320 ezer forintot”

    – mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

    Amennyiben a kamatmentes hitel összege nem lenne elég a teljes körű felújításra, piaci hitellel is ki lehet egészíteni a felújítás költségvetését. Bár a jelenlegi információk szerint nem minden banknál lesz elérhető az otthonfelújítási program. Ez egyben azt is jelenti majd, hogy a támogatást és a kiegészítésre szánt piaci jelzáloghitelt egy pénzintézetnél kell intézni, hiszen két különböző bank jelzálogjoga a gyakorlatban nem kerül egy ingatlanra. Ugyanakkor, ha kisebb összegű plusz pénzre van szükség, vagy az önerőt kell előteremteni, akkor akár a személyi kölcsönök is segíthetnek a finanszírozásban. Ez esetben nincs banki kötöttség, bárhonnan igényelhető a kölcsön. Azonban érdemes körültekintően választani a banki ajánlatok közül, mert jelentős különbségek lehetnek a törlesztők, visszafizetendő összegek között.

    chatsimple