Még sok a kérdés az új lakásfelújítási programról, csokorba szedtük őket

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 11 perc

Bár az új Otthonfelújítási Program alappillérei már ismertek, azért még bőven van nyitott kérdés, amelyeket majd a megjelenő rendelet fog megválaszolni. Ugyanakkor az eddigi feltételek ismeretében már sokan előre gondolkodnak, számolgatnak, hogy számukra fennáll-e az otthonfelújítás lehetősége az új program segítségével. Nézzük, milyen feltételek mentén érdemes elgondolkodni az igénybevételén, és melyek azok a kérdések, amikre még nem kaptunk pontos választ.

Miről szól a 2024-es Otthonfelújítási Program?

Az 1990 előtt épült egy- és többlakásoscsaládi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni a program által biztosított támogatást. Ingatlanonként maximálisan 6 millió forint kamatmentes jelzáloghitelt lehet igényelni 1 millió forintos önrész mellett. A program vissza nem térítendő támogatás része az adott országrész (járás) átlagjövedelmétől függően 2,5-3,5 millió forint lesz, mely a hitel tőketartozását csökkenti majd (minél magasabb a jövedelem egy járásban, annál kisebb lesz a támogatás összege).

Az Otthonfelújítási Program keretében szigetelést, nyílászárócserét, használati melegvízrendszer és fűtésrendszer (gázkazáncsere, kéménybélelés, kapcsolódó hőeladók) korszerűsítését lehet elvégezni. Fontos, hogy a korszerűsítés során legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni.

Mikortól indul a felújítási támogatás és hol lehet igényelni?

A kamatmentes hitelt 2024. nyár elejétől lehet igényelni az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által kialakított MFB Pont Plusz lakossági hálózatánál, várhatóan 266 bankfiókban országszerte, 2026 végéig. Az energetikai támogatást nyújtó Otthonfelújítási Program keretösszege 108 milliárd forint.

Kik igényelhetik a támogatást?

Az igénylőkre vonatkozó feltétételek még nem ismertek, de az alapkritériumok szerint azok az 1990 előtt épült családi házban lakók számíthatnak a támogatásra, akik

  • elő tudnak teremteni 1 millió forint önerőt
  • hitelképesek (a hitelbírálatot a bank végzi el)
  • meg tudnak valósítani olyan korszerűsítést a házon, amely minimum 30 százalékos energiamegtakarítást eredményez.

Házasság, meglévő gyermek vagy gyermekvállalás a támogatáshoz az eddigi információk szerint nem szükséges, és életkorra vonatkozó megkötés sincs az igénylők tekintetében (ugyanakkor az általános banki szabályozás 70-75 éves korig teszi lehetővé a hitelfelvételt, mely a hitel lejáratára vonatkozik, tehát a futamidőt jól kell megválasztaniuk az idősebb igénylőknek).

Mitől függ a vissza nem térítendő támogatás összege?

A felújítási beruházás összege ingatlanonként 7 millió forint, amely az 1 millió forintos önrészből és a 6 millió forintos ingatlanfedezetes kamatmentes hitelből tevődik össze. A 8 éves futamidő alatt visszafizetendő hitel havi törlesztőrészlete 26 és 35 ezer forint között alakul majd. A korszerűsítés során a kamatmentes hitel fele (közel fele) vissza nem térítendő támogatássá alakul úgy, hogy az a felvett hitel tőketartozását csökkenti, főszabály szerint országrésztől függően változó mértékben:

  • ahol a járási átlagjövedelem eléri vagy meghaladja az országos átlag 110 százalékát, azokban a térségekben 2,5 millió forint támogatás jár,
  • ahol ez az átlagjövedelem az országos átlag 75 és 110 százaléka között alakul, ott 3 millió forint lesz a támogatás
  • a szegényebb térségekben pedig, ahol az országos átlag 75 százalékát sem éri el a járási átlagjövedelem, 3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a program.

A tavalyi bruttó átlagkereset 130 százaléka (742 560 forint) feletti havi bruttó jövedelmű magánszemély lakóhelyétől függetlenül a legnagyobb arányú hitelrészt kaphatja, vissza nem térítendő támogatása 2,5 millió Ft.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresetétől (571.200 forint) 30 százalékkal alacsonyabb jövedelműek (bruttó 399.840 forint) a legnagyobb, 3,5 millió forint összegű támogatással vehetik igénybe a program keretében nyújtott forrásokat.

A vissza nem térítendő támogatás tehát nem azt jelenti, hogy az igénylők ezt a pénzt a kezükbe vagy a bankszámlájukra kapják, hanem a felújításra felvett hitelükből engednek el ennyit.

Hogyan ellenőrzik majd a 30 százalék energiafelhasználás-csökkenést?

Mind a korszerűsítés előtt, mind pedig utána egy energetikai tanúsítványt kell készíttetni, és a két dokumentum összehasonlítása során derül ki, hogy milyen mértékben korszerűsödött az ingatlan a beruházásnak köszönhetően.

Erről érdemes már a korszerűsítés tervezése során szakemberrel konzultálni, hogy otthonodban milyen jellegű korszerűsítéssel tudod elérni a szükséges energiamegtakarítást.

Egy szerelő feteszi az új gázkazán burkolatát.

Nyitott kérdések az Otthonfelújítási Programmal kapcsolatban

  • Bent kell-e élni életvitelszerűen a korszerűsítéssel érintett családi házban?

Előreláthatólag a támogatással érintett ingatlanban kell élni életvitelszerűen, és ezt lakcímkártyával is kell majd igazolni. Így a nyaraló, hétvégi ház korszerűsítését nem lehet a támogatás segítségével elvégezni.

  • Mi lesz a lakásokkal? Társasházak, lakásszövetkezetek nem kaphatnak támogatást?

Ebben a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Programban csak egy- és többlakásos családi házak vehetnek részt, lakások korszerűsítésére nem lehet igényelni a támogatást. Ugyanakkor nem zárható ki, hogy egy újabb energiahatékonysági beruházásokat támogató programból a lakástulajdonosok is részesüljenek.

  • Honnan tudok előteremteni 1 millió forint önrészt?

A szükséges 1 millió forint rendelkezésre kell álljon a kamatmentes hitel igénylésekor, de az még nem ismert, hogy milyen formában: például ténylegesen készpénzben be kell mutatni, vagy esetleg már a korszerűsítéshez megvásárolt, számlával igazolt anyagok is önerőnek számíthatnak.

Nem ismert még az sem, hogy az önerőt lehet-e hitelből felmutatni, például a Babaváró hitelből vagy személyi kölcsönből, vagy lesz olyan kitétel, hogy az önrész nem származhat bizonyos időszakban (például az utóbbi 3 hónapban) felvett kölcsönből.

  • Muszáj felvenni 6 millió forintot vagy kevesebbet is lehet? Ha igen, abban az esetben az önrész és a támogatás összege hogyan alakul?

Előreláthatólag nem szükséges mind 6 milliót felvenni, ez a maximális összeg. Azt még nem lehet tudni, hogy ebben az esetben az önerő és a támogatási összeg is arányosan csökken-e.

  • Tényleg jelzálogot jegyeznek be az ingatlanomra, ha részt veszek a programban?

Az Otthonfelújítási Programban felvehető kamatmentes hitel egy ingatlanfedezetes hitel, amely azt jelenti, hogy a hitel fedezeteként szolgáló ingatlanra jelzálogot és elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be, amíg a hitel nem kerül visszafizetésre.

  • Van már jelzáloghitelem (például ingatlanvásárlási kölcsön) vagy támogatásom, támogatott hitelem, ezáltal már jelzálogbejegyzés is a házam tulajdoni lapján. Így is igénybe vehetem a kamatmentes hitelt otthonfelújításra?

Valószínűleg igen. Ennek technikai és jogszabályi részleteit a végleges programból fogjuk megtudni.

  • Biztos, hogy a házam megfelel a hitelhez fedezetként?

Jelzáloghitelek esetén a fedezetként szolgáló ingatlannak önállóan forgalomképesnek kell lennie, és megfelelő komfortfokozattal kell rendelkeznie. Még nem ismert, hogy az otthonfelújítási programnak milyen feltételei lesznek az ingatlanra vonatkozóan azon felül, hogy családi ház legyen a vezetékes gázhálózatra való rácsatlakozással.

  • Nagyobb korszerűsítést szeretnék végezni. Kiegészíthetem saját erőből vagy hitellel a 7 milliós beruházási összeget?

Erre lehetőség lesz, a pályázó saját forrásból nagyobb összeggel is fedezheti a fejlesztési költségeket, ettől azonban sem a hitel, sem a vissza nem térítendő támogatás mértéke nem változik. Ugyanakkor plusz hitel felvétele esetén – ha az jelzálogfedezetű – érdemes megvárni a rendeletben foglaltakat. Ugyanis a bankok alapesetben nem szoktak egymás mögötti ranghelyre beállni a tulajdoni lapon jelzálogbejegyzéssel (azaz ugyanarra az ingatlanra két eltérő lakossági bank nem nyújt két különböző jelzáloghitelt), ezért körültekintőnek kell lenni a hitelfelvételnél.

Egyéb – korszerűsítésre, felújításra is használható – támogatásokra való jogosultság esetén érdemes azok feltételeit is megismerni, mert valószínűleg nem fogják kizárni egymást, viszont ugyanazon munkálatokat nem lehet elszámolni másik támogatás, például a falusi CSOK felhasználásakor.

  • Hogyan történik majd a korszerűsítés elszámolása?

Ez a rendeletből fog kiderülni. Vélhetően hasonló lesz a korábbi otthonfelújítási támogatáshoz abban, hogy a munkálatokról és anyagokról a számlákat kell majd összegyűjteni. Arról még nem volt szó az új program kapcsán, hogy az anyag- és munkadíjak arányára lesz-e megkötés.

  • Mindenki megkapja a támogatást, aki megfelel a feltételeknek?

Valószínűleg – ahogy a korábbi otthonfelújítási támogatás esetén is – minden pályázatot egyénileg bírálnak el, és aki megfelel a feltételeknek, az megkapja a támogatást. A 108 milliós keretből ugyanakkor a Kormány számításai szerint várhatóan 20 ezer családi ház energetikai korszerűsítése valósulhat meg. 

A program iránt nagy az előzetes érdeklődés. A konkrét igénylői számot nem tudjuk megbecsülni, de az elemzők szerint érdemes lesz sietni a hitelfelvétellel a támogatás elindulása után, hogy el ne fogyjon a keretösszeg. Ugyanakkor keretösszeg-emelés sem zárható ki, a Zöld hitelnél (melynek egyébként a forrása teljesen más volt) láttunk már erre példát.

  • Csak a felsorolt korszerűsítési munkálatok végezhetőek el a támogatásból?

Igen, alapvetően csak az 

  • épület külső határóló elemeinek hőszigetelése, 
  • nyílászárócsere, 
  • használati melegvízrendszer  korszerűsítése
  • fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéléssel és a kapcsolódó hőleadókkal

szerepel az elvégezhető munkák között, ugyanakkor a döntő ebben a rendeletben lévő felsorolás lesz. Akkor az is ki fog derülni, hogy a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munkák is elvégezhetőek lesznek-e a támogatás keretében vagy nem.

Fontos az is, hogy csak olyan korszerűsítésre lehet megkapni a támogatást, amellyel legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást ér el az ingatlan.

  • Mi a helyzet a azokkal a településekkel, ahol nincs vezetékes gáz?

A KSH adatai szerint 2022-ben a települések 91,2 százaléka volt vezetékes gázzal ellátott Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a települések közel 9 százaléka kiesett volna a tervezett támogatásból, de a szakmai egyeztetések és a lakosság részéről érkező minisztériumi megkeresések eredményeképpen

a pályázati felhívásból kikerült a családi házak esetében a gázhálózatra kötöttség feltétele.

  • Mi lesz, ha nem teljesül a 30 százalékos energiamegtakarítás vagy egyéb más feltétel?

Még nem ismert, hogy milyen “büntetésre” lehet számítani, de vélhetően a többi kamattámogatott hitel és támogatás logikáját követve a kapott támogatást és kamattámogatást vissza kell fizetni, büntetőkamattal.

Minden konkrét korszerűsítés más és más lesz, így még sokakban merülhetnek fel újabb és újabb kérdések. Új információk esetén frissítjük a válaszokat, hogy mindig a naprakész feltételekről tájékozódhassanak az Otthonfelújítási Program iránt érdeklődők.

chatsimple