Ilyen feltételekkel kaphat kölcsönt egy nyugdíjas

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 6 perc

A nyugdíjasoknak is lehetnek pénzügyi terveik, amit hitel segítségével oldanának meg. Ugyanakkor a nyugdíjaskorúak hitelfelvételére vonatkozik néhány speciális szabály az aktív korú, dolgozó korosztályhoz képest. Utánajártunk, hogy milyen feltételekkel és kondíciókkal juthat banki kölcsönhöz egy nyugdíjas.

Hány éves korig lehetsz hitelképes?

A bankok zöme

Ezt az életkor általában a hitel teljes visszafizetésére vonatkozik, nem a felvételkori életkort jelenti. Ez behatárolja azt, hogy egy nyugdíjas mennyire hitelképes, illetve milyen futamidőre veheti fel a kölcsönt. Ha például 59 évesen szeretnél hitelt felvenni, és a kiválasztott banknál a visszafizetéskori életkor 70 év, akkor maximum 11 éves futamidőt tudsz választani. Megoldás lehet olyan adóstárs bevonása, aki a futamidő végéig belül marad az életkori határon. Vannak olyan konstrukciók is, amelyeknél hitelfedezeti biztosítás kötésével lehet nyújtani az életkori felső határon.

A nyugdíjasok hitelezhetőségében nemenként nincs eltérés, a nőkre és a férfiakra ugyanolyan feltételek vonatkoznak, attól függetlenül, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár eltérő a hölgyek és az urak esetében.

Egy nyugdíjas pár néz valamit papíron, laptopon.

Mennyire hitelképes egy nyugdíjas?

Az öregségi nyugdíjat a munkabérhez hasonló módon a bankok elsődleges jövedelemként szokták elfogadni. A hitelfék szabályok a nyugdíjak esetében is érvényesek. Ennek egyik része a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM), amely megszabja, hogy az igazolt jövedelem – ebben az esetben a nyugdíj – mekkora részét lehet törlesztésre fordítani. 

 • Fogyasztási hitel esetén – ide tartoznak a személyi kölcsönök -, amelyek kamata ma már a legtöbb esetben végig fix, 600 ezer forintos jövedelem alatt a hitel törlesztőrészlete a jövedelem (nyugdíj) maximum 50, ennél magasabb jövedelem esetén 60 százaléka lehet. 
 • Lakás (jelzálog) hiteleknél ez a hitelezhetőségi korlát csak akkor érvényes, ha legalább 10 évig fix törlesztést biztosító kölcsönt veszel fel, azaz a hitel futamidejének minimum 10 évnek kell lennie. Miután az életkori korlát ezt a nyugdíjas hitelfelvevőknél nem minden esetben teszi lehetővé, ezért a nyugdíjasokra általában a szigorúbb adósságfék-szabályok érvényesek.
 • 5-10 év között fixált hitelek esetén 600 ezer forintos jövedelem alatt 35, efelett 40 százaléka fordítható hiteltörlesztésre.
 • Ha 5 évnél rövidebb kamatperiódusú hitelt enged csak meg az életkor szerinti hitelezhetőségi korlát, akkor a törlesztőrészlet csak a jövedelem 25, illetve 30 százaléka lehet. Ez nagyon behatárolja a lakáshitel felvétel lehetőségét.

Mire elég az átlagnyugdíj?

2024 januárjában a KSH szerinti átlagnyugdíj 230.940 forint volt. Ekkora összegű nyugdíjjal, ha nincs más hiteled, és a hitelt nyújtó bank nem támaszt szigorúbb követelményeket, mint a jogszabályi korlát, akkor a különböző hitelek és különböző futamidők esetén a felvehető összegek így alakulnak:

Személyi kölcsön esetén a hitel havi törlesztőrészlete a jogszabályi előírás szerint nem lehet magasabb mint 115.470 Ft. Ekkora összegű havi törlesztővel jelenleg felvehetnél például:

 • 3 év futamidőre 1-3 millió forintot (havi törlesztő 34 - 111 ezer forint)
 • 5 év futamidőre 1-4 millió forintot (havi törlesztő 23 - 102 ezer forint) - egy banknál még 5 millió forintot is (havi törlesztő 114 ezer forint )
 • 8 év futamidőre 1-6 millió forintot (havi törlesztő 16 - 109 ezer forint) - néhány banknál még 7 millió forintot is (havi törlesztő 111-112 ezer forint)

Lakáshitel esetén, ha a kamatperiódus 10 év vagy annál több, illetve végig fix, akkor is 115.470 Ft havi maximális törlesztőrészlettel számolhatsz. Ebbe belefér például:

 • 8 év futamidőre maximum 8 millió forint (havi törlesztő 106-108 ezer forint)
 • 10 év futamidőre maximum 10 millió forint (havi törlesztő 112-115 ezer forint)
 • 12 év futamidőre maximum 11 millió forint ( havi törlesztő 108-113 ezer forint)

Kalkulációk forrása: a money.hu hitelkalkulátorai 2024.04.10.

A nyugdíjad összege, a pontos felvenni kívánt hitel, a számodra még nyújtható futamidő és egyéb szempontok alapján érdemes pontos kalkulációt végezni akár személyi kölcsönre, akár lakáshitelre.

Kalkulátoraink megmutatják azt is, hogy jövedelmed alapján belefér-e még a kívánt konstrukció a keretbe, vagy módosítanod kell a hitelösszegen, futamidőn vagy egyéb kondíción. Ha bizonytalan vagy, kérd hitelközvetítőink díjmentes segítségét, ők a tapasztalataik alapján meg tudják mondani, hogy melyik bank mekkora jövedelmet vár el, és hogyan nyújtanak hitelt a nyugdíjas igénylőknek. Amennyiben a nyugdíjad túl alacsony a hitelhez, vagy a számodra adható hitelösszeg nem elég, lehetőség van adóstárs bevonására is.

Milyen típusú nyugdíjra adhatnak hitelt a bankok?

Öregségi és korkedvezményes nyugdíjra általában hiteleznek a bankok. A külföldről érkező végleges nyugdíj is elfogadott. Rokkantsági ellátás esetén szükséges a véglegesítés. Az özvegyi nyugdíj már megosztóbb a bankoknál, és csak akkor fogadható el, ha legalább a hitel futamidejéig végéig jár.

Nyugdíjasként milyen jövedelmet igazoló dokumentumok kellenek hiteligényléshez? 

1. Személyes okmányok:

 • személyi igazolvány vagy útlevél vagy kártya formátumú jogosítvány, 
 • lakcímkártya, 
 • adókártya - ennek hiányában eredeti NAV igazolás az adóazonosító jelről

2. Bankszámlakivonat (ha rendelkezik ilyennel a nyugdíjas) 

3. Nyugdíjszelvény, Nyugdíjigazolvány vagy az év elején megkapott nyugdíj-értesítő

4. Véglegesítés igazolása (abban az esetben, ha nem öregségi nyugdíjat, hanem rokkantsági ellátást, "rokkantnyugdíjat" kapsz)

5. Egyéb jövedelmekről (pl. ingatlan bérbeadás) szóló igazolás

Adnak-e kedvezményt a bankok hitelre, biztosításra a nyugdíjasoknak?

Míg számlacsomagok esetében van példa kedvezményes, nyugdíjas számlákra, addig a hitel esetében a bankok nem adnak kedvezményt a nyugdíjasoknak. Sőt, a hitelezhetőségi korlát (és az életkor) miatt az idősebb emberek nagyobb kockázattal bírnak az aktív dolgozóknál, vállalkozóknál. 

A biztosításoknál az életkor előrehaladása ráadásul egyértelműen megjelenik: minél idősebb egy szerződéskötő, hasonló időtartamú és összegű életbiztosításának díjában akár többszörös különbség is lehet egy fiatal szerződőhöz képest. 

Ha nem tud fizetni a nyugdíjas, akkor mennyit vonhat a nyugdíjból a végrehajtó?

A jogszabályok szerint a társadalombiztosítási nyugellátásból (nyugdíjból) legfeljebb 33 százalékot lehet levonni. A nyugdíj összegének maximum 50 százalékát abban az esetben lehet elvonni, ha abból gyermektartásdíjat vonnak vagy egyszerre több letiltás fut az adós ellen, illetve ha jogalap nélkül vette fel a nyugellátást.

chatsimple