Hitelfedezeti biztosítás jelentése

A hitelfedezeti biztosítás valójában nem más, mint a hitelintézet vagy a hitelező által a tartozás biztosítékául követelt vagy köthető biztosítási szerződés. Tulajdonképpen egy életbiztosítás, melynek a biztosított halála vagy egyéb biztosítási esemény bekövetkeztekor van jelentősége. Ezen dokumentum alapján fizeti ugyanis vissza a biztosító részben vagy teljes egészében a hitelből fennálló tartozást. A biztosítást a hitelt nyújtó bankra kell engedményeztetni a felvett hitelösszeg erejéig, ami azt jelenti, hogy a biztosítási esemény bekövetkeztekor közvetlenül a bank kapja a kifizetést, nem te vagy a családod.

Mire fizet a hitelfedezeti biztosítás?

Természetesen mindig a biztosítóval kötött szerződés az irányadó, de általánosságban az alábbiak esetén jár a biztosítási összeg:

 • a biztosított halála 
 • egészségkárosodás, rokkantság
 • keresőképtelenség
 • tartós betegség
 • munkanélküliség

A különböző káreseteknél eltérő, hogy milyen mértékben és milyen hosszan vállalja a tartozást fizetését a biztosító társaság.

Milyen hitelek esetén érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

Jelzáloghitel felvételekor a bank előírhatja hitelfedezeti biztosítás megkötését adóstárs hiányánál, egykeresős családnál vagy ha az adós életkora azt indokolttá teszi. Ugyanakkor a hitelintézet akár választható opcióként, például kamatkedvezmény feltételeként is szabhatja.
Egy nagyobb összegű személyi kölcsön felvételekor is érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni, de lehetséges akár folyószámlahitelre és hitelkártya keretre is igénybe venni.

Ha a bank részéről nem elvárás, attól még magad is dönthetsz úgy, hogy hitelfedezeti biztosítás kötsz. Ezzel ugyanis megvédheted magad és hozzátartozóid egy nem várt esemény - például munkahelyed elvesztése - vagy akár egy baleset esetén attól, hogy még a hiteltörlesztés is tetőzze a gondokat.  

Összességében elmondható, hogy minél hosszabb az általad felvett hitel futamideje, annál nagyobb a kockázat, tehát az esély egy váratlan eseményre. A döntéshez - amennyiben választható opció a biztosítás megkötése - mindig meg kell vizsgálni az adott hitelkonstrukciót és azt is, hogy a család egyéb tartalékaiból meg lehet-e oldani egy esetleges nem várt helyzetet.

Hogyan igényelheted a hitelfedezeti biztosítást?

Hitelfedezeti biztosítás megkötésére a hitelfelvételkor van lehetőséged a bank partner biztosítójával. 

Alapesetben a bank felajánlja számodra, neked csak el kell olvasnod a feltételeket, és alá kell írnod a dokumentumokat. A kockázatviselés kezdete azonban nem biztos, hogy egybeesik a szerződéskötés napjával, akár 60-90 nap várakozási idő is eltelhet utána.

Ritka, hogy a hitel felvétele után, a futamidő alatt is köthess hitelfedezeti biztosítási szerződést. Ha mégis úgy alakult, hogy a kölcsön felvétele után szeretnél biztosítást, akkor legegyszerűbb, ha a bankban érdeklődsz a lehetőségeidről. Amennyiben nem tudod utólag megkötni a biztosítást, úgy keress fel egy tapasztalt hitel- és biztosítási szakértőt, mert szinte biztosan tudnak ajánlani olyan megoldást, amely nem várt esemény bekövetkezte esetén leveszi a válladról (vagy a családod válláról) a hiteltörlesztés terhét.

Mennyibe kerül a hitelfedezeti biztosítás?

A biztosítás díját havonta kell fizetni, a bank általában a havi törlesztőrészlettel együtt vonja le a bankszámláról. 

Egy átlagos hitelfedezeti biztosítás díja a hiteled havi törlesztőrészletének 6-7 százaléka, de attól is függ, hogy milyen biztosítási eseményekre szól a biztosításod, illetve, hogy csak az adósra vagy a potenciális adóstársra is vonatkozik-e. Minél több káreseményre kiterjed, annál többet kell fizetned a biztosításra. Biztosítónként is eltérések lehetnek a biztosítási díjban.

Javasoljuk, hogy mint minden szerződést és kapcsolódó dokumentumot, a hitelfedezeti biztosítás leírását és feltételeit is alaposan olvasd át, hogy tisztában legyél vele, pontosan mire terjed ki a biztosításod.

Milyen korlátai vannak a hitelfedezeti biztosításnak?

 • csak ott tudod megkötni a biztosítást, ahol a hitelt felveszed
 • a hitelfedezeti biztosítás engedményezettje a hitelt nyújtó bank, így a biztosítási esemény alkalmával a biztosító a banknak fizet, nem neked vagy a családodnak
 • a hitelfedezeti biztosítás alapján a hitel futamidejének végén, ha káresemény nem történt, nem történik semmiféle kifizetés, nincs hozama sem

Milyen esetekben nem fizet a biztosító?

 • ha meglévő, eltitkolt betegséged van
 • a biztosító nem köteles fizetni, ha a káresemény a szerződéskötéstől számított 60-90 nap türelmi idő alatt következik be, tehát például ez idő alatt veszíted el az állásod
 • a biztosító nem köteles fizetni, ha a munkanélküliséged a munkahelyeden való felmondás vagy közös megegyezés miatt jött létre
 • ha az egészségkárosodás szintje kevesebb, mint 50-70%

Hitelfedezeti biztosítás bankonként

BankHitelfedezeti biztosítás neveHitelfedezeti biztosítás díja (a havi törlesztőrészlet %-ában)Melyik biztosító nyújtja?
CIBJelzáloghitelfedezeti Védelem, Hitelfedezeti Védelem Jz. hitel: Alap 3,67%, Teljes 6,19% - adóstárssal ezek duplája; Szk.: 6% CIB Biztosítási Alkusz Kft.
CetelemHitelfedezeti biztosításSzk.: Alap 5%, Prémium 8%, Senior 9,253% Cardif Biztosító Zrt.,Cardif Életbiztosító Zrt.
CofidisCofidis HitelbiztosításFapados Kölcsönre: Silver 9,88%, Extra 7,99%, Szimpla 5,35% ACM VIE SA, ACM IARD SA
ErsteTörlesztésvédelemJz. hitel: A díjszámítás alapja a felvett hitelösszeg: “A” csomag: 0,08366%, “B”: 0,05082%, “C”: 0,03738% Szk: A díjszámítás alapja a felvett hitelösszeg: Teljes csomag: 0,16182%UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.
K&HK&H jelzáloghitel törlesztési és hitelfedezeti biztosítás, K&H személyi kölcsön törlesztési biztosítás6,4%K&H Biztosító Zrt.
MKBJelzálog Hitelfedezeti Biztosítás, Személyi Kölcsönhöz Kapcsolódó Hitelfedezeti BiztosításJz. hitel: “A” csomag: 4,9%,2 főre 7,4%, “B”: 3,5%, 2 főre 6,3%,“C”: 7,9%, 2 főre 11,9% ; Szk.: 66 éves kor alatt a jóváhagyott hitelösszeg 0,35%-a, 66 éves kor után 0,55%CIG PANNÓNIA Életbiztosító Nyrt., CIG PANNÓNIA Első Magyar Általános Biztosító Zrt.
OTPJelzáloghitel törlesztési biztosítás, Személyi kölcsön törlesztési biztosításJz. hitel: Alkalmazotti Bázis 5,9%,2 főre 9,44%, Alkalmazotti Prémium 8,9%, 2 főre 14,24%; Nyugdíjas+nem alkalmazott Bázis 4,9%, 2 főre 7,84%, Nyugdíjas+nem alkalmazotti Prémium 7,9%, 2 főre 12,64% ; Szk.: Alkalmazotti: 7,9%, Alkalmazotti extra 13,9%, Nyugdíjas+nem alkalmazotti 4,1%, Nyugdíjas+nem alkalmazotti extra 7,9%Groupama Biztosító Zrt.
RaiffeisenHitelfedezeti Védelem BiztosításJz. hitel: A díj 1 millió Ft folyósított kölcsönre vetítve: Bázis: 500 Ft, Extra: 800 Ft. Szk.: A díjszámítás alapja a folyósított összeg: Bázis: 0,0798%, Extra: 0,1525%UNIQUA Biztosító Zrt.
TakarékbankJelzálog Hitelfedezeti Biztosítás, Személyi Kölcsönhöz Kapcsolódó Hitelfedezeti BiztosításJz. hitel: “A” csomag: 4,9%,2 főre 7,4%, “B”: 3,5%, 2 főre 6,3%,“C”: 7,9%, 2 főre 11,9% ; Szk.: 66 éves kor alatt a jóváhagyott hitelösszeg 0,35%-a, 66 éves kor után 0,55%.CIG PANNÓNIA Életbiztosító Nyrt., CIG PANNÓNIA Első Magyar Általános Biztosító Zrt.
UniCreditHitelfedezeti biztosítás jelzáloghitelhez, Hitelfedezeti biztosítás személyi kölcsönhözJz. hitel: Alap: 3,5%/fő, Teljes: 6%/fő; Szk.: 6%Generali Biztosító Zrt.

Az adatok forrása: banki weboldalak, 2022.10.27.

Hitelfedezeti biztosítás alternatívája

A hitelfedezeti biztosítás alternatívája lehet egy kockázati életbiztosítás kötése, amelyben az életbiztosítási összeget a hitelösszeggel, a jövedelempótló biztosítási összeget pedig a havi törlesztőrészleteddel hozod összhangba. Kockázati életbiztosítás esetén a kedvezményezett nem a bank, hanem az, akit te választasz a családtagjaid, rokonaid körül. A biztosítási összeg szabadon felhasználható, így a hitelt is ki lehet fizetni belőle, de értelemszerűen más célokra is felhasználható. Továbbá kivitelezhető az is - összegtől függően - hogy a hitel is ki legyen belőle fizetve, és maradjon még anyagi segítség is a nehéz helyzetben.

A hitelfedezeti biztosítás felmondása

A hitelfedezeti biztosítás bármikor visszamondható. A felmondásig befizetett biztosítási díjak nem járnak vissza.

Azonban, ha a hitelfedezeti biztosítás megkötése miatt kamatkedvezményt kaptál a felvett hiteledre, számolnod kell azzal, hogy a hitel biztosításának felmondása esetén elvesztheted a kamatkedvezményre való jogosultságot.

Mi a különbség a hitelfedezeti biztosítás és a törlesztési biztosítás között?

Általában a  bankoknál és biztosítóknál csak az elnevezés különböző. A törlesztési biztosítás megnevezés a hiteltörlesztés átvállalására vonatkozó biztosítási esetre utalhat (például keresőképtelenség, munkanélküliség esetén), a hitelfedezeti biztosítás pedig arra, hogy például haláleset bekövetkezésekor a biztosító az aktuális hiteltartozás teljes összegét kifizeti a banknak. 

Mi történik akkor, ha olyan adósságot örököltem, amin van hitelfedezeti biztosítás?

Ha az örökhagyó szerződéséhez kapcsolódik hitelfedezeti biztosítás, akkor vedd azonnal igénybe, hiszen ebben az esetben a biztosító a biztosítási esemény bekövetkeztekor kifizeti a tartozást.

Mi történik a biztosítással, ha a futamidő előtt visszafizetem a hitelt?

Ebben az esetben a hitelfedezeti biztosítás díjára vonatkozó fizetési kötelezettség is megszűnik. 

Érdemes az adóstársnak is megkötnie a biztosítást?

Hitelügylettől függ, hogy érdemes-e megkötni az adóstársra is a biztosítást. Amit mindenképp mérlegelni kell, az az, hogy veszélybe kerülne-e a folyamatos hiteltörlesztés, ha az adóstárssal történne biztosítási esemény, illetve mekkora havi plusz kiadást jelentene a biztosítás.

Mit jelent az önrész hitelfedezeti biztosítás esetén?

Munkanélküliség vagy tartós betegség esetén az első 60-90 napban még önrésszel kell beszállnunk (vagyis a mi számlánkról megy a hiteltörlesztés), utána jellemzően 6-12 hónapig fizet a biztosító.

chatsimple