Mi a lakáshitel felvételének folyamata?

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

1. Saját lehetőségek felmérése

Mennyi a szabad jövedelmed? A havi jövedelemből levonva az átlagos havi kiadásokat (beleértve minden más hitel törlesztőrészleteit is), mennyi pénz marad az új lakáshitel törlesztésére.
Ha például havi nettó 250 ezer forint bevétel mellett a havi kiadás 150 ezer forint, akkor maximum 100 ezer forint marad a havi törlesztőrészlet fizetésére.

Jó tudni: A bank élettársaddal/házastársaddal együtt is vizsgálhatja a havi jövedelmeteket és a közös kiadásaitokat, ebben az esetben kettőtök összevont szabad jövedelmét nézik és ebből állapítják meg a maximális havi törlesztőrészletet.

Mennyi önerőt tudsz felajánlani? Vagyis mennyi saját pénzt tudsz a vásárlásra és a hitel kezdeti költségeinek kifizetésére fordítani.

Mennyi egyéb fedezetet tudsz esetleg még felajánlani? Ezek további ingatlanok lehetnek, amelyeket a bank még fedezetként elfogadhat.

2. Ingatlan kiválasztása

3. Legjobb hitel kiválasztása és igénylése a money.hu-n

Nincs univerzálisan legjobb bank, mindegyik bank más típusú és eltérő helyzetben lévő ügyfeleket céloz meg. Hitelkalkulátoraink segítségével ki tudod választani a számodra legkedvezőbb hitelt.

4. Részletes egyeztetés a bankkal

Szükséges dokumentumok listájának áttekintése, beszerzésének megkezdése.

Tipp: A foglaló vagy előleg átadása előtt mindenképpen egyeztess a money.hu közvetítő Kft. vagy a bank ügyintézőjével, nehogy kicsússz a határidőkből, vagy pénzt veszíts.

5. Dokumentumok benyújtása

Az adásvételi szerződés megkötése előtt mindenképpen ki kell választani a bankot, ahonnan a hitelt igényelni fogod. Erre azért van szükség, mert minden bank más formai és tartalmi követelményt támaszt az adásvételi szerződéssel kapcsolatban. Amennyiben ezek maradéktalanul nem teljesülnek, vagy más bankhoz fordulsz hitelért, előfordulhat, hogy a szerződést módosítani kell.

6. Értékbecslés

Minden esetben már a kiválasztott bank rendeli meg. Bővebben az értékbecslésről.

7. Banki elbírálás

Amint minden szükséges dokumentumot megkap a bank, megkezdi azok átnézését, ellenőrzését, elkezdődik a hitelbírálat.

8. Hitelszerződés véglegesítése

Mielőtt a hitelösszeg kifizetésre kerülne, a hitelszerződést és a közjegyzői okiratot véglegesíteni és aláírni kell.

9. Folyósítást megelőző egyéb feltételek teljesítése

Például kötelezően megkötendő biztosítás(ok) igazolásának bemutatása, önerő kifizetése.

10. Folyósítás

Az igényelt összeget a bank az eladó bankszámlájára utalja.

Jó tudni: Ingatlan vásárlásakor illetékfizetési kötelezettséged keletkezik.

chatsimple